Wodorosty dobre na serce

Wodorosty dobre na serce

Dodano:   /  Zmieniono: 
fot. Wikipedia
Włączenie do jadłospisu wodorostów może pomóc w leczeniu nadciśnienia tętniczego i zmniejszyć ryzyko zachorowania na miażdżycę - twierdzą naukowcy.
Naukowcy z Teagasc Food Research Centre w Dublinie wzięli pod lupę irlandzkie i kanadyjskie odmiany wodorostów i ich wpływ na funkcjonowanie serca i układu krwionośnego. Wykazano, że glony posiadają wiele korzystnych dla pracy serca związków, takich jak antyoksydanty, tłuszcze nienasycone i inhibitory konwertazy angiotensyny. Te ostatnie stosuje się w m.in. terapii nadciśnienia tętniczego, niewydolności serca, cukrzycy i choroby niedokrwienia serca.

W badaniach starano się oddzielić cenne tłuszcze od wodorostów różnych rodzajów. - Glony są źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka zachorowania na choroby serca - wyjaśnia dr Maria Hayes z Memorial University of Newfoundland. - Tłuszcze te mogą być w przyszłości wykorzystane w produktach spożywczych takich jak zupy czy pieczywo - dodaje dr Hayes.

Rocznie w Irlandii zbieranych jest około 36 tysięcy ton wodorostów, jednakże tylko niewielka ich ilość trafia do przemysłu spożywczego. Zmienić to ma program badawczy NutraMara powołany do życia w kwietniu 2008 roku.

sjk, "Science Daily"