Uczniowie walczyli o prawo do przyrządzenia obiadu Annie Komorowskiej

Uczniowie walczyli o prawo do przyrządzenia obiadu Annie Komorowskiej

Dodano:   /  Zmieniono: 
Anna Komorowska zje to, co upichcą jej laureaci konkursu (fot. PAP/Jacek Turczyk) 
W Warszawie rozstrzygnięto konkurs kulinarny, którego główną nagrodą jest możliwość przygotowania posiłku dla pierwszej damy Anny Komorowskiej. Zwycięzcami okazali się uczniowie z zespołu szkół w Przodkowie.
W finale konkursu wzięli udział uczniowie ze szkół z pięciu województw: dolnośląskiego, małopolskiego, mazowieckiego, pomorskiego i  wielkopolskiego. - Oceniane było wykorzystanie tradycyjnych produktów w  nowoczesnej kuchni polskiej, smak potraw, kreatywność - tłumaczyła Karolina Lupa z Europejskiego Funduszu Rozwoju Wsi Polskiej. - Zwycięzcy będą mieli możliwość przygotowania posiłku w Pałacu Prezydenckim dla Anny Komorowskiej i jej gości. Terminu jeszcze nie  znamy - dodała Lupa. Ponadto laureaci pierwszych trzech miejsc odbędą praktyki pod okiem znanego i doświadczonego szefa kuchni.

Zwycięzcy, uczniowie z zespołu szkół ponadgimnazjalnych w Przodkowie, przygotowali na przystawkę gomółkę twarogowo-chrzanową podawaną na  karmelizowanych burakach ćwikłowych, jako danie główne - smażoną pierś z  gołębia z czekoladowym pure z soczewicy, a na deser lody z gęsich wątróbek z sosem żurawinowym. Drugie miejsce zajął zespół szkół hotelarsko-turystycznych im. Wł. Zamoyskiego w Zakopanem a trzecie - zespół szkół ponadgimnazjalnych w Słupsku.

W skład każdej drużyny wchodziło dwoje uczniów oraz nauczyciel, który mógł kucharzom udzielać wskazówek. Zmagania zawodników komentował krytyk kulinarny Maciej Nowak. Dania oceniali prezes Europejskiego Funduszu Rozwoju Wsi Polskiej Marek Zagórski oraz kulinarni eksperci.

Celem projektu "Tradycyjne Produkty - Nowoczesna Kuchnia Polska" jest promocja tradycyjnych produktów regionalnych. Konkurs zorganizował Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej oraz Slow Food Polska. Projekt jest współfinansowany przez Unię Europejską.

PAP, arb