-
Koniec chipsów w szkolnych sklepikach
Sejm przyjął dziś nowelizację ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia.
Życie
-
Lekarze: Polacy, jedzcie witaminę D!
Chroni przed nowotworami, osteoporozą, wspiera nas w walce z bakteriami i wirusami grypy - to tylko niektóre korzyści płynące z przyjmowania witaminy D. Tymczasem jej niedobór w populacji jest powszechny, dlatego wszyscy powinni ją...

-
Za dziesięć lat Polacy będą grubi jak Amerykanie?
Fundacja Banku Ochrony Środowiska alarmuje: w polskich szkołach coraz bardziej widoczny jest problem otyłości uczniów: dzieci jedzą wszystko, co słodkie, słone i tłuste, czyli niezdrowe. Według ekspertów BOŚ w ciągu najbliższej dekady...

-
Hamburger czy sałatka - co wybierze dziecko? To zależy do czego dołączy się zabawkę...
Dzieci wybierają w fast foodach te posiłki, do których dołączane są zabawki. Jeśli da im się wybór między zdrowym posiłkiem z zabawką a hamburgerem, to wybiorą zdrowszą opcję - wynika z najnowszego badania kanadyjskich naukowców.

-
Jedzenie orzechów w ciąży obniża ryzyko alergii u dziecka?
Dzieci kobiet, które regularnie jadły w ciąży orzechy ziemne, a także inne orzechy, np. włoskie czy migdały mogą być mniej narażone na alergię i astmę niż potomstwo pań, które unikały orzechów – wynika z duńsko-amerykańskich badań.

-
Produkty "light". Lekkie, ale czy zdrowe?
Produkty light to te, które mają obniżoną wartość kaloryczną. Reklamowane są zwłaszcza osobom dbającym o sylwetkę albo będącym na diecie. Czy jednak rzeczywiście "lekkie" produkty na pewno są zdrowe dla organizmu?

-
Do czego służą lody?
Lody waniliowe z espresso i orzechami pekan a może sorbet z limonek i bazylii?

-
Chłodniki
W „panu Tadeuszu” szlachta zajada się chłodnikiem aż trzykrotnie. Za każdym razem je go milczkiem, żwawo i ze smakiem...

-
Poczuj miętę do... mięty
Doskonale ożywia umysł i ciało. Robi to brawurowo, zdrowo i ze smakiem. Dlatego nie warto skazywać jej na apteczne zesłanie.

-
Koszyczek piknikowy
To nie jest zwykła wałówka. Banalne kanapki możesz upychać do torby, choćby i ekologicznej. Ale porządny piknik wymaga koszyka. Menu może być międzynarodowe, ale wiklina raczej polska.

-
Nie męczyć truskawek
To one rekompensują nam zmienny klimat i łagodzą naszą sarmacką naturę. Ich aromat najlepiej podkreślą zioła, czekolada i ocet balsamiczny. O ile nie przekombinujemy z nietypowymi dodatkami.

-
W kuchni - Klub chrup, chrup...
Papki nikt nie lubi. Ani informacyjnej, ani spożywczej. Dzieci uciekają przed rozgotowanym szpinakiem pod stół, a starsi w akcie protestu sięgają po pilota. Ale za to wszystko, co chrupiące, jest pyszne. Jędrne jabłko, skórka na...
