Salmonella w polskich jajkach? Holenderska agencja ostrzega

Salmonella w polskich jajkach? Holenderska agencja ostrzega

Dodano:   /  Zmieniono: 
Jajka
Jajka Źródło: Fotolia / iprachenko
W czwartek 20 października na portalu RASFF, gdzie publikowane są ostrzeżenia dotyczące niebezpiecznych dla zdrowia substancji znajdujących się w jedzeniu, pojawił się komunikat dotyczący jajek z Polski.

RASFF czyli System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach to działający od 1979 roku w Unii Europejskiejsystem wczesnego ostrzegania o niebezpieczeństwie pochodzącym z żywności lub pasz. Celem jego działania jest natychmiastowe powiadomienie Komisji Europejskiej o bezpośrednim lub pośrednim niebezpieczeństwie grożącym zdrowiu ludzkiemu w żywności.

W czwartek 20 października na portalu RASFF pojawiło się kilka powiadomień dotyczących możliwych problemów z żywnością.  zgłoszonych przez kraje UE, które zostały zakwalifikowane jako "poważne", ponieważ stanowiąca zagrożenie żywność weszła już do dystrybucji. Wśród ostrzeżeń  znalazły się powiadomienie z Włoch dotyczące produktów rybnych, a także zgłoszenia z Niemiec odnośnie soku winogronowego z Turcji, czy z Litwy, gdzie w mrożonej wieprzowinie wykryto salmonellę. Z kolei Holenderska Agencja ds. Kontroli Żywności złożyła zawiadomienie odnośnie salmonelii, która miała się pojawić w jajkach pochodzących z Polski. Produkty miały trafić m.in. do wielu belgijskich czy francuskich restauracji.


Źródło: RASFF