Główny Lekarz Weterynarii nakazał przegląd zapasów magazynowych soli lub mieszanek "peklosoli" oraz sprawdzenie dostawców i producentów. Dotyczy to zakładów mięsnych, przetwórstwa mięsnego, mleczarskich i rybnych, które nadzoruje Inspekcja Weterynaryjna.
Według ustaleń CBŚ i poznańskiej prokuratury trzy firmy - dwie z województwa kujawsko-pomorskiego i jedna z woj. wielkopolskiego - mogły sprzedawać miesięcznie tysiące ton soli, będącej odpadem przy produkcji chlorku wapnia i używanej do posypywania zimą dróg, jako sól spożywczą. Proceder ten mógł trwać kilka lat. Sprawę ujawnili dziennikarze.
Pięć zatrzymanych do tej pory osób usłyszało zarzuty "wprowadzenia do obrotu środka spożywczego szkodliwego dla zdrowia lub życia człowieka" z przepisów ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia. Za czyn ten grozi do pięciu lat więzienia. Sól była kupowana jako sól odpadowa, przepakowywana i sprzedawana po wyższej cenie jako sól spożywcza - m.in. zakładom przetwórstwa mięsnego.
zew, PAP