Mięso z bakteriami

Mięso z bakteriami

Dodano:   /  Zmieniono: 
Co piąta sztuka bydła, która trafia na polski rynek, w ogóle nie jest badana i pochodzi z nielegalnego źródła - podaje NIK.
Może to stanowić zagrożenie dla bezpieczeństwa sanitarnego żywności.

NIK skontrolowała pięć miejskich inspektoratów weterynarii i dwie powiatowe stacje sanitarno-epidemiologiczne. Badania przeprowadzono w latach 1999-2002.

Według NIK, w latach 2000-2001 zwiększyła się liczba rzeźni bydła, owiec, kóz, świń i koni o złym stanie sanitarnym. W 2000 r. na blisko 2600 rzeźni skontrolowanych przez Inspekcję Weterynaryjną (na te dane powołuje się NIK w swoim raporcie) około 37 proc. uznano za obiekty o złym stanie sanitarnym. W 2001 r. odsetek tego typu obiektów wzrósł do ponad 42 proc.

Izba zarzuca Inspekcji Weterynaryjnej, że ta w wielu przypadkach nieskutecznie egzekwowała poprawę warunków sanitarnych z  ubojniach, punktach skupu oraz transportach bydła.

W niektórych powiatowych oddziałach Inspekcji kontrolerzy stwierdzili błędy w dokumentacji wskazujące na nierzetelne działania weterynarzy.

les, pap