Śladami Ojca Chrzestnego – Sycylia okiem turysty
Artykuł sponsorowany

Śladami Ojca Chrzestnego – Sycylia okiem turysty

Sycylia śladami Ojca Chrzestnego
Sycylia śladami Ojca Chrzestnego Źródło:tui.pl
Ta największa wyspa Morza Śródziemnego stała się filmową i literacką ojczyzną głównego bohatera powieści Mario Puzo, zatytułowanej Ojciec Chrzestny. Od premiery filmu minęło niemal 50 lat, a Sycylia wciąż przyciąga do siebie niezliczoną rzesze turystów, kusząc licznymi zabytkami, zachwycającymi krajobrazami oraz włoskimi przysmakami. Co warto zobaczyć na Sycylii? Kiedy się tam wybrać?

Kiedy pojechać na Sycylię?

Włoską wyspę zamieszkuje około 5 milionów mieszkańców, zaś rocznie odwiedza ją kilkadziesiąt razy więcej osób! Co składania ich do przyjazdu do tego niezwykłego miejsca? Sycylia ma kształt trójkąta, który otaczają Morze Tyrreńskie, Morze Jońskie oraz Cieśnina Sycylijska. Na wyspie znajdują się góry, z których najsłynniejszym szczytem jest najbardziej aktywny wulkan w Europie – Etna – liczne rzeki (m.in. Simeto, Alcantara i najdłuższa rzeka Sycylii Salso), a także jedno naturalne jezioro o nazwie Lago di Pergusa. Klimat włoskiej wyspy wyróżnia się łagodną, śródziemnomorską aurą z łagodną i wilgotną zimą oraz gorącym i suchym latem, przez co wybrzeże posiada temperatury zbliżone do tych panujących w Afryce Północnej. Obfite opady występują głównie wczesną wiosną oraz późną jesienią. Kiedy najlepiej polecieć na Sycylię? W marcu panują tam przyjemne temperatury oscylujące między 15-20 °C, zaś kilka tygodni później, w maju, mamy już do czynienia z temperaturą w granicach 23-24 °C, która pozwala zarówno na zwiedzanie, jak i trekking turystyczny. W czerwcu, lipcu oraz sierpniu panują upały, nierzadko przekraczające 35 stopni. Podobnie jak na wiosnę, jesienią we wrześniu i październiku panują miłe, ciepłe i komfortowe warunki atmosferyczne.

Co warto zwiedzić na Sycylii?

Pomocna lista najważniejszych zabytków na Sycylii została przedstawiona na stronie biura podróży TUI - przydatny poradnik można znaleźć natui.pl - wśród atrakcji nie zabrakło stolicy Sycylii, czyli Palermo, portu Morza Tyrreńskiego o nazwie Cefalù, jednego z najważniejszych stanowisk archeologicznych w Syrakuzach, a także miasteczka położonego z jednej strony nad Morzem Jońskim, a z drugiej przy wulkanie Etna, czyli Taorminie.

To na Sycylii znajduje się park narodowy Zingaro o powierzchni 1650 hektarów, w którym można znaleźć ponad 800 gatunków roślin, wiele drapieżnych ptaków oraz zanurkować w podwodnych korytarzach i grotach.

Jak podaje TUI, to na Sycylii znajdują się Katedra Santa Maria Nuova w Monreale, katedra w Cefalu i zabytki w Palermo – niezwykłe przykłady sztuki normańskiej wpisane na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO, podobnie jak nekropolia w Pantalico niedaleko Syrakuz, która mieści ponad 400 grobów wydrążonych w skałach między XIII a VII wiekiem p.n.e.

A jak wygląda kwestia podróżowania filmowymi śladami Ojca Chrzestnego? Chociaż literacką ojczyzną Dona Corleone jest wieś o nazwie Corleone, to film był kręcony w innej miejscowości – wsi we wschodniej części Sycylii o nazwie Savoca. Została ona wpisana w 2008 roku na listę najpiękniejszych włoskich miasteczek. To właśnie tu znajduje się kościele San Nicolo, a także porośnięty winoroślą Bar Vitelli. Znany z drugiej części filmu kościół Sant'Agostino położony jest zaledwie 13 km dalej, w miejscowości o nazwie Forza d'Agro.

Ponadto na liście obowiązkowych punktów turystycznych nie może zabraknąć Fontanny dell’Elefante, bazyliki della Collegiata w Katanii, pałacu Abatellis, a także regionalnego muzeum archeologicznego Antanio Salinasa.

Sycylijska kuchnia

Będąc na Sycylii obowiązkowo trzeba cannoli (4-5 euro za sztukę), czyli rurek smażonych w głębokim tłuszczu nadziewanych serkiem ricotta, pistacjami i czekoladą, a także caponaty, potrawki z bakłażana. Do klasyki kuchni sycylijskiej zalicza się arancini, czyli pokryte cienką panierką kulki ryżowe smażone w głębokim tłuszczu, podawane z różnymi sosami (np. pomidorowym, warzywnym), mieszankami warzyw oraz mięsami.

Prawdziwym błędem byłoby odmówienie sobie skosztowania słynnych sycylijskich pomarańczy: do najpopularniejszych odmian zalicza się tarocco, moro oraz sanguinello – można je kupić na lokalnym targowisku w cenie około 1-2 euro za kilogram. Na pierwszy rzut oka rozczarować mogą nieco cytryny, a dokładniej cytrony – mają nieregularny, grudkowaty i duży kształt, niemniej są bardzo aromatyczne i to właśnie z nich produkuje się skórkę kandyzowaną.

Tutejsze morza skrywają skarby w postaci czerwonych krewetek, a także wielu ryb, które można skosztować w nadmorskich barach i restauracjach. Często są podawane do sfincione, czyli lokalnej focacci z dodatkiem pomidorów, oliwek, ziół oraz sera.

Sycylia to stolica granity, czyli mrożonych sorbetów na bazie soków owocowych, kostek lodu i cukru podawanego w wysokich pucharkach. To także miejsce, w którym można spotkać mnóstwo słodkich deserów produkowanych z okazji licznych świąt. Jednym z nich jest tort karnawałowy Cassata Alla Siciliana.

Sycylijski tort Cassata - przepis

Puszysty biszkopt podany z wiśniowym alkoholem i lekko kwaśnym serkiem ricotta, czekoladą i pistacjami to klasyczny sycylijski deser, którego nie sposób nie spróbować, będąc w kraju Ojca Chrzestnego. Można go też wykonać samodzielnie w domu, wystarczy jedynie zaopatrzyć się w butelkę likieru Maraschinoi,

Składniki: ciasto: 6 jajek, 20 dag cukru miałkiego, 20 dag mąki pszennej, 10 łyżek likieru wiśniowego; masa: 80 dag ricotty, 30 dag cukru miałkiego, 1 laska wanilii, ¼ łyżeczki cynamonu, 20 dag czekolady deserowej, 15 dag pistacji niesolonych, 30 dag kandyzowanych wiśni; dekoracja: 500 ml śmietanki 36%, 3 łyżki cukru miałkiego, cukier waniliowy.

Wykonanie: jajka ubić do białości z cukrem, dodać przesianą mąkę i piec w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez ok. 35-40 minut.

Przygotować masę: szklankę wody gotować z cukrem i przekrojoną na pół laską wanilii przez około 15 minut. Ciepły syrop zdjąć na 30 minut, następnie dodać do niego serek ricotta, cynamon, 2/3 pokrojonych wiśni, pokruszoną czekoladę oraz 2/3 pistacji. Wszystko dokładnie wymieszać.

Ostygnięty biszkopt przekroić na pół i nasączyć likierem. Posmarować obficie masą i powtórzyć czynność z drugim krążkiem ciasta. Ciasto wstawić do lodówki na 30 minut. Następnie ubić bitą śmietankę z cukrami i udekorować pozostałymi owocami oraz pistacjami. Ciasto przechowywać w lodówce.

Sycylia – praktyczne wskazówki

Z praktycznych informacji warto wziąć pod uwagę, że najlepszym środkiem transportu będzie samolot – lot trwa zaledwie 3 godziny w porównaniu do jazdy samochodem, która wynosi aż 26 godzin. Środki transportu są dobrze rozwinięte w większych miastach, np. w Palermo i Katanii, jeśli chcemy zwiedzić części wyspy i miejscowości, to lepiej zdecydować się na wynajem samochodu (ok. 60 euro/doba) lub skutera.

Cena doby hotelowej na Sycylii rozpoczyna się od 30 euro za dobę dla dwóch osób (ceny są uzależnione od sezonu, najdrożej jest w miesiącach wakacyjnych). Pizza to wydatek około 10 euro, obiad w restauracji zaczyna się od 15 euro, zaś kieliszek wina to wydatek 9 euro, szklanka wody 2 euro, a piwo kosztuje 3 euro.

Jeśli zależy nam na komfortowym zwiedzaniu wyspy nie musząc martwić się o posiłki, to warto zdecydować się na wyjazd all inclusive, np. w TUI siedem noclegów w czterogwiazdkowym hotelu w Mesynie kosztuje około 2215 złotych za osobę. Pełna oferta dostępna jest na stronie biura podróży.

Źródło: tui.pl