Chmiel zapobiegawczo na raka prostaty

Chmiel zapobiegawczo na raka prostaty

Dodano:   /  Zmieniono: 
Polifenole zawarte w roślinach wpływają na układ hormonalny człowieka. Wyniki badań dają nadzieję na odkrycie nowego sposobu na zapobieganie rozwojowi raka prostaty – pisze „La Stampa”.
Chmiel, znany jako składnik wykorzystywany w produkcji piwa, zawiera polifenole. Dowiedziono, że hamują one syntezę estrogenów, a tym samym pomagają w zapobieganiu raka piersi. Niemieccy badacze postanowili sprawdzić czy substancja o nazwie xantoumol (rodzaj polifenolu) wpływa na androgeny u mężczyzn, w taki sam sposób jak działa na estrogen u kobiet, umożliwiając tym samym, stosowanie jej w profilaktyce raka prostaty.

Dr Clarissa Gerhauser i zespół naukowców przy pomocy testosteronu stymulowali komórki nowotworowe w wyniku czego zaczęły one wydzielać specyficzny antygen gruczołu krokowego (PSA), który jest stosowany w kontroli i diagnostyce raka gruczołu krokowego.

Odkryto, że polifenol wiąże się bezpośrednio ze strukturą receptorów poszczególnego androgenu,  zapobiegając „usunięciu" tego receptora z jądra komórkowego, w rezultacie hamując wydzielanie PSA.

Wyniki badań, przeprowadzone do tej pory na hodowlach komórek, dobrze wróżą. – Mamy nadzieję, że pewnego dnia będziemy mogli pokazać, że xantoumol zapobiega rozwojowi raka prostaty. Najpierw na przykładzie zwierząt, a następnie u ludzi. Na razie jesteśmy dopiero na początku drogi – skomentowała dr Clarissa Gerhauser z Oddziału Epigenetyki i Czynników rakotwórczych w niemieckim Centrum Badań nad Rakiem w Heidelbergu w Niemczech – donosi „La Stampa".

mk