Jak świętują Hiszpanie?

Jak świętują Hiszpanie?

Dodano:   /  Zmieniono: 
Wielki Piątek w Hiszpanii (fot. PAP/EPA/ZIPI) 
Podczas Wielkiego Tygodnia na hiszpańskich stołach królują słodycze. W wielu regionach kraju - w Katalonii, Aragonii, Walencji i Kastylii-La Mancha - podczas świąt wielkanocnych nie może zabraknąć tzw. mona de Pascua, biszkoptowego ciasta podobnego do tortu.
Kiedyś było ono dekorowane pomalowanymi jajkami w skorupkach, a teraz, coraz częściej czekoladowymi figurkami. Tradycyjnie rodzice chrzestni obdarowują tymi słodyczami swoich chrześniaków. Mona de Pascua może być robiona tylko z czekolady i mieć ogromne rozmiary. Cukiernicy prześcigają się w wyrabianiu prawdziwych czekoladowych rzeźb, przedstawiających zamki, znanych piłkarzy, zwierzęta lub filmowych ulubieńców najmłodszych.

W Katalonii co roku oczekuje się na nowe dzieła mistrzów sztuki cukierniczej, którzy - wykazując niezwykłą kreatywność - nie zapominają o gustach dzieci. W tym roku cukiernicy zaproponowali figury z filmów Disneya, postaci z japońskich animowanych filmów Hello Kitty i amerykańskiej linii lalek Monster High, inspirowanych filmowymi potworami i fantastyką grozy, oraz ogromne gniazdo dinozaurów z jajkami z czekolady. Niektórzy opowiedzieli się jednak za tradycją w swoich dziełach i upiekli biszkopt, przełożony marmoladą truskawkową i udekorowany jajkiem kurzym.

W Andaluzji podczas Wielkiego Tygodnia popularne są tzw. torrijas - smażony chleb moczony w mleku i obtaczany w jajku, podawany ze słodkim syropem lub miodem. W wielu regionach Hiszpanii istnieje zwyczaj organizowania pikniku z rodziną i przyjaciółmi, aby na wolnym powietrzu wspólnie popróbować tradycyjnych świątecznych smakołyków. Zwyczajowo wiele osób wykorzystuje wolne od pracy dni na wyjazdy, wypoczynek nad morzem i zwiedzanie. Dniami wolnymi od pracy w Hiszpanii są już Wielki Czwartek i Wielki Piątek. 

Bezrobocie w Hiszpanii osiąga rekordowe rozmiary, a gospodarka tego kraju - po latach rządów socjalisty Jose Zapatero - pogrążona jest w kryzysie.

zew, PAP