Mięso a sprawa polska

Mięso a sprawa polska

Kobieta z selerem.
Kobieta z selerem. / Źródło: Fotolia / Autor: Syda Productions
Przedstawiciele władzy lansują pogląd, że patriota jest osobą mięsożerną, a wegetarianie to ludzie uwiedzeni marksizmem. Tymczasem Polacy jedzą coraz mniej mięsa i nie ma to nic wspólnego z polityką.

Jak atakują myśliwych, to nie służą Polsce. Służą lewicy” – tak ojciec Tadeusz Rydzyk mówił o hejterach obrzucających błotem zwolenników polowań, w tym ministra Jana Szyszkę. Działo się to w trakcie konferencji dla leśników i myśliwych zorganizowanej niedawno przez Ministerstwo Środowiska i Wyższą Szkołę Kultury Społecznej i Medialnej w Toruniu. Redemptorysta dodał też: „A Polakom się mówi, żeby tego [mięsa upolowanych zwierząt – red.] nie jedli, aby zostali wegetarianami. Chcą, aby w kozy się zamienili”. Wyrazicielem podobnej koncepcji był minister Witold Waszczykowski. W słynnym już wywiadzie dla niemieckiego „Bilda” uznał rowerzystów i wegetarian za przedstawicieli lewicowego nurtu polityki, który nie ma nic wspólnego z tradycyjnymi polskimi wartościami. Weganka Marta Dymek w reakcji zżyma się: – To wegetarianizm jest iście patriotyczny. W staropolskiej kuchni rządzą właśnie dania jarskie. Mięso podawano od święta. A kotlet mielony i schabowy w polskim menu jest dopiero od 100 lat – przekonuje.

Zdrowe życie

Poglądom ministra Waszczykowskiego przeczą też liczby. Chociaż partie lewicowe osiągają w Polsce dość słabe notowania, a w ostatnich wyborach parlamentarnych nawet nie zdobyły mandatów w Sejmie, to ze statystyk wynika, że Polacy jedzą coraz mniej mięsa. W ostatnich latach jego spożycie w Polsce spadło z 73,7 kg na osobę do 67,5 kg. W 2000 r. (gdy wybory prezydenckie wygrał Aleksander Kwaśniewski, niewątpliwie przedstawiciel lewicy) zaledwie 1 proc. Polaków przyznawało, że nie je mięsa. Dziś wegetarian jest już 3,2 proc., czyli blisko milion. Z tego połowa to weganie, czyli ci, którzy jedzą wyłącznie produkty roślinne. A kolejne 3,7 proc. badanych deklaruje, że mięso je tylko sporadycznie. Robert Biedroń, prezydent Słupska i obrońca zwierząt, uważa, że promowanie zdrowego stylu życia i jarskiej diety powinno wznieść się ponad podziały polityczne, bo leży w interesie wszystkich. I ludzi, i zwierząt, i środowiska. – Na szczęście coraz więcej osób decyduje się na zmianę diety i stylu życia. Nie sądzę, aby byli to zwolennicy i zwolenniczki tylko jednej partii. Z łatwością możemy ich znaleźć po każdej stronie sceny politycznej – tłumaczy Biedroń. – Dla mnie w weganizmie kluczowy jest aspekt etyczny, czyli konsekwentne ograniczanie cierpienia zwierząt i doprowadzenie do ich rzeczywistego dobrostanu.

Roślinna rewolucja

– Wege to nie tylko fanaberia czy przejściowa moda, jak do niedawna myślano. Ten styl życia wszedł już do mainstreamu – ocenia Magdalena Tomaszewska-Bolałek, badaczka kultury, psychologii i antropologii jedzenia. Mówi się wręcz o rewolucji żywieniowej. Jedną z jej przywódczyń jest właśnie Marta Dymek, która od sześciu lat prowadzi kulinarny blog Jadlonomia.com. – Rewolucja nastąpiła przede wszystkim w polskiej mentalności – tłumaczy Dymek. – Zaczęliśmy zadawać pytania, co właściwie jemy i jaki to ma wpływ na nasze zdrowie, naszą planetę i kolejne pokolenia. A jeśli ktoś już zacznie się nad tym zastanawiać, musi dojść do wniosku, że mięso należy przynajmniej ograniczyć. Lub całkowicie wyeliminować. Blog Dymek odwiedza 1,5 mln internautów miesięcznie. Jej wydana przed kilku laty książka „Jadłonomia” figuruje nieustająco na czołówkach list sprzedaży, a właśnie ukazała się kolejna „Nowa Jadłonomia. Roślinne przepisy z całego świata” – takimi recepturami Marta Dymek chce zachęcić mięsożerców, żeby przeszli na dietę roślinną.

Trzeba przyznać, że na razie wegańska rewolucja objęła głównie duże miasta. Poddają jej się przede wszystkim ludzie młodzi (15-36 lat), dobrze wykształceni i nie najbiedniejsi. Takie osoby przywiązują większą wagę do jakości jedzenia i chętniej ulegają trendom. Dlatego na przykład w Warszawie jak grzyby po deszczu powstają bezmięsne knajpy. Ale dzięki internetowi bezmięsne frykasy są dostępne właściwie wszędzie. Rafał Czech razem z bratem prowadzi sklep online BezmięsnyMięsny.pl. – Z myślą o tych, którym trudno odstawić mięso, bo lubią jego smak, strukturę i konsystencję, ale z różnych powodów nie chcą go jeść, stworzyliśmy kraftowe [rzemieślnicze – red.] wędliny i podroby do złudzenia przypominające wyglądem oryginalne, tylko że bezmięsne – tłumaczy Czech. Sprzedają kiełbasę jałowcową, pepperoni, pieczeń. – Sami długo próbowaliśmy odstawić mięso z powodów zdrowotnych i ekologicznych. Nie szło nam łatwo, bo nie mogliśmy znaleźć alternatywy dla jego smaku, aromatu i funkcjonalności – tłumaczy Czech. W końcu się udało. Królewskim daniem braci Czechów jest poprzerastany białą warstwą tłuszczu boczek z chrupiącą skórką. Wygląda zupełnie jakby był zrobiony z wieprzowiny, a tymczasem składa się z białka pszenicy, płatków drożdżowych, sosu sojowego, sezamu, przypraw i aromatu dymu wędzarniczego.

Mięsny akcent

Wegetarianie i weganie, z którymi rozmawialiśmy, odcinają się od polityki. Jedzą, co lubią, co im służy i czasem próbują przekonać do tego innych. Trudno się jednak oprzeć wrażeniu, że w całym boomie na foodie, czyli wielkomiejskiej miłości do kulinariów, nie chodzi ani o politykę, ani o weganizm, ale o świadome podejście do jedzenia. Bo równolegle do miejskiego trendu wege rozwijają się równie modne restauracje i sklepy, które serwują ekskluzywne, wysokiej klasy mięso. Andrzej Andrzejczak, zdeklarowany mięsożerca, kucharz specjalizujący się w mięsie i podrobach, jest współwłaścicielem kilku restauracji, w tym Pogromców Meatów, czyli knajpy stricte mięsnej. – Z szacunku dla zwierzęcia wykorzystujemy każdą jego jadalną część: od ogona aż po nos. Serwujemy ozory, policzki i cynaderki. Dodaje, że zabijanie zwierząt i spożywanie mięsa jest wpisane w nasz rodowód. – To nasze dziedzictwo ludzkie i narodowe, choć zgadzam się, że produkcja mięsa jest coraz mniej humanitarna, a jego jakość coraz niższa. Dlatego tak ważne jest, żeby wiedzieć, co się je – postuluje. Jednego jest pewien: ludzie zawsze będą jeść mięso. Choćby dlatego że, jak wynika z badań, jest nam ono niezbędne do prawidłowego rozwoju.

Pokaż, co jesz, powiem ci, kim jesteś

– Od wieków nasze jedzenie obrazowało nasze poglądy, status społeczny i zamożność. Dziś fotka zestawu śniadaniowego od niechcenia wrzucona na Instagram może być punktem wyjścia do psychoanalizy – tłumaczy Tomaszewska-Bolałek. No właśnie. Brytyjscy naukowcy już kilka lat temu ogłosili, że światowa moda na świadomą konsumpcję, tak zwany slow food, to swojego rodzaju manifest. – Chcemy pokazać, że jesteśmy wyraźni, indywidualni, że nie wzięliśmy się znikąd. To obowiązuje w stylu życia, ubierania, a teraz także w stylu jedzenia – ocenia Kacper Latecki, analityk trendów z agencji badań Insight Shot. – Stosunek do tego, co i jak jemy, to sprzeciw wobec masowej produkcji żywności, ale także próba odkrycia własnej tożsamości, powrotu do tradycji, dbałości o środowisko i dobrego traktowania zwierząt – tłumaczy. Wcale go nie dziwi, choć jednak trochę śmieszy, że tematem żywienia i stylu życia zajęli się najważniejsi politycy w kraju.

Zdaniem Tomaszewskiej-Bolałek przeciwnikami wege kieruje podstawowy mechanizm obronny. – Po prostu boimy się tego, czego nie znamy. A na przestrzeni lat zmieniało się postrzeganie diety roślinnej. Nawet niektóre grupy faszystów i nazistów stosowały wegetarianizm, a ich trudno przecież posądzić o lewactwo – tłumaczy. Ale przyznaje też, że zdarzają się skrajnie radykalni, wojujący weganie. – To absurdalne. Każde ekstremum w żywieniu jest naganne – ocenia Magda Gessler, restauratorka. I tłumaczy, że wprawdzie człowiek jest mięsożercą, ale właśnie wegetarianie mają szansę żyć dłużej i w zdrowiu. – Bez wątpienia wegetarianie to część społeczeństwa myślącego, zadającego pytania, szukającego alternatywy dla tego, co serwuje masowy przemysł. Za taką postawą idzie dbałość o zdrowie i ekologię. – Jeśli ktoś z różnych powodów nie chce jeść mięsa, niech go po prostu nie je. Indoktrynacja nie ma sensu – mówi Andrzejczak. Deklaruje, że zna i lubi wielu wegetarian i sam równie jak mięso kocha warzywa, ale nie życzy sobie, aby z powodu jego upodobań smakowych rzucano w jego kierunku inwektywy i oskarżenia o brak uczuć, niemoralność czy szkodzenie planecie.

Byle smacznie i ładnie

Wciąż jednak większość Polaków z różnych przyczyn lekceważy zawartość swoich talerzy. – Ciągle jest duża przepaść między dietą mieszkańców dużych miast a resztą kraju – mówi Magdalena Tomaszewska-Bolałek i dodaje, że niestety w dużej mierze nadal jesteśmy krajem kotleta schabowego, w dodatku nie najlepszej jakości. Potwierdza to Magda Gessler. – Ilość i jakość mięsa, jakie spożywają Polacy, jest nie do przyjęcia. Przecież mięso jedzone w nadmiarze przyciąga choroby, również nowotwory. Na rynku powszechne jest mięso słabej jakości. Polska wołowina głównie trafia na eksport i w krajach zachodniej Europy osiąga wysokie ceny. Za to Polacy kupują wołowinę z Chin, tanią, ale jakościowo słabą. Ludzie najbiedniejsi, których nie stać na produkty wysokiej jakości, wolą iść do dyskontu, niż wyjść na własne pole i skorzystać z upraw – tłumaczy. I radzi: – Nie dajmy się zwieść modzie. W kuchni kierujmy się rozsądkiem. Na wszystko można sobie pozwolić. Również na pysznego steka czy obłędnie słodkie ciastko. Ale niech to zawsze będzie wspaniałe wydarzenie. Bo życie jest jedno. Dlatego należy je zjeść smacznie, pachnąco i kolorowo. g

© Wszelkie prawa zastrzeżone

Okładka tygodnika WPROST: 23/2017
Więcej możesz przeczytać w 23/2017 wydaniu tygodnika „Wprost”
 0

Spis treści tygodnika Wprost nr 23/2017 (1789)

  • Kto zawodzi Polaków 4 cze 2017, 20:00 Ekshumacje ofiar katastrofy w Smoleńsku były potrzebne. Piszę to jako komentator, co podkreślam, bo pierwsza opinia w sprawie decyzji prokuratury należy do rodzin ofiar. Trzeba to szanować. Wyniki ekshumacji unaoczniają, jak działało państwo rosyjskie i jak „sprawdziło się”... 3
  • Niedyskrecje parlamentarne 4 cze 2017, 20:00 GRZEGORZ SCHETYNA PODCZAS ZAMKNIĘTEGO SPOTKANIA ze swoim najbliższym otoczeniem, przygotowując swoich ludzi do spadku sondażowego, ogłosił, że będzie to „efekt Kopacz”. Spadek sondażowy zaczął się od wypowiedzi lidera PO w sprawie... 6
  • Obraz tygodnia 4 cze 2017, 20:00 3mln zł na tyle szacuje się wartość dzieła Jana Matejki „Zabicie Wapowskiego”, które 8 czerwca będzie licytowane w warszawskiej Desie Unicum. Prace olejne Matejki pojawiają się na rynku bardzo rzadko. Wygrana Ariana Grande Bilety na... 8
  • Info radar 4 cze 2017, 20:00 Wszystkie przypadki Pana Romana Tak sobie próbowałem wyobrazić, jakby to było na tej naszej giełdzie bez Romana Karkosika. No, nudno. Jan Kulczyk zmarł w połowie 2015 r. Dwa lata wcześniej odszedł Aleksander Gudzowaty. Ryszard Krauze... 12
  • Jak się załatwia społeczników? 4 cze 2017, 20:00 RAFAŁ GÓRSKI „WIE PAN, TAKA CIĘŻARÓWKA WAŻY 16 T. NIECH PAN NIE WKŁADA PALCA POD KOŁO, bo te koła tak czy inaczej będą jeździć. Zapomnij o mnie, a ja zapomnę o tobie”. To słowa właściciela jednej z największych firm... 13
  • Zdarzyło się jutro 4 cze 2017, 20:00 Scyzoryk i kucyk,czyli jak zostać kretem. 14
  • Nasi milusińscy w Sejmie 4 cze 2017, 20:00 JESTEM POD SILNYM WRAŻENIEM TEGOROCZNEGO DNIA DZIECKA. Wiem, co nasi milusińscy myślą o Polsce i Europie, bo widziałam sesję parlamentu dzieci i młodzieży. I nie mogę wyjść z szoku. Piłsudski mawiał że „kto nie był za młodu... 16
  • Głupia krowa mądrego Wałęsy 4 cze 2017, 20:00 Jan Wróbel OSTATNIE WPISY NA FACEBOOKU LECHA WAŁĘSY SĄ, KTO BY POMYŚLAŁ, ZUPEŁNIE GŁUPIE. Dzieci w parlamencie dzieci i młodzieży nieświadome tego, co robią, skandują „Precz z komuną”, ale kiedy skandują „Lech Wałęsa”, to... 16
  • Chciałbym, żeby bez nas nie dało się rządzić 4 cze 2017, 20:00 Różnica między Kaczyńskim a Tuskiem polega na tym, że Tusk „morduje” z uśmiechem na ustach – mówi Paweł Kukiz. 19
  • Hotel, którego nie ma 4 cze 2017, 20:00 Przez zakopiański Belvedere przewijają się tysiące turystów. Nocował w nim Andrzej Duda, choć część obiektu formalnie nie istnieje. Jak to możliwe, że spał tam prezydent? bor zasłania się tajemnicą. 22
  • Szafa Kamińskiego 4 cze 2017, 20:00 Kontrowersje wokół ułaskawienia Mariusza Kamińskiego nie zachwieją jego pozycją. Koordynator służb dostarcza bowiem prezesowi PiS narzędzi do sterowania partią i rządem. 24
  • Sprawa Cartwrighta 4 cze 2017, 20:00 JAN ROKITA Generał James Cartwright jest emerytowanym wiceszefem połączonych sztabów US Army, mianowanym na tę funkcję przez prezydenta George’a Busha. Wcześniej był pilotem i oficerem piechoty morskiej, w armii znanym pod pseudonimem... 27
  • Niekończąca się trauma 4 cze 2017, 20:00 Umyślnego działania po stronie polskiej nie było. Raczej niestaranność po obu stronach – mówi Małgorzata Sekuła-Szmajdzińska, wdowa po śp. Jerzym Szmajdzińskim. 28
  • Czy Polacy zasługują na polskich polityków? 4 cze 2017, 20:00 Polska polityka – stara i młoda – kręci się wokół tematów, które dla mieszkańców innych krajów są surrealistyczne. 30
  • Prezydent nie bywa na Nowogrodzkiej 4 cze 2017, 20:00 Prezydent oczekuje odpowiedzialności oraz informacji. Musi mieć pewność, że każde działanie szefa MON jest zgodne z wolą głowy państwa – mówi Krzysztof Szczerski, szef gabinetu prezydenta. 32
  • Ostatni rozdział KOD 4 cze 2017, 20:00 Krzysztof Łoziński od kilku dni jest główną twarzą Komitetu Obrony Demokracji. Pytanie, czy jest to twarz na tyle atrakcyjna, żeby poprawić nadszarpnięty wizerunek stowarzyszenia. 36
  • Święto weteranów nie dla wszystkich? 4 cze 2017, 20:00 WALDEMAR SKRZYPCZAK, generał broni Zapewne nie wszyscy Polacy wiedzą i pamiętają, że 29 maja jest dniem weterana obchodzonym dla upamiętnienia wysiłku polskich żołnierzy w misjach pokojowych, humanitarnych i bojowych poza granicami kraju.... 38
  • Fora ze dwora 4 cze 2017, 20:00 – Nie jesteście u siebie – przypomniała Prokuratoria Generalna Rosjanom, domagając się zapłaty czynszu. Bo Kreml nieruchomości oddać nie chce. 40
  • Mięso a sprawa polska 4 cze 2017, 20:00 Przedstawiciele władzy lansują pogląd, że patriota jest osobą mięsożerną, a wegetarianie to ludzie uwiedzeni marksizmem. Tymczasem Polacy jedzą coraz mniej mięsa i nie ma to nic wspólnego z polityką. 45
  • Powstanie białowieskie 4 cze 2017, 20:00 Ekolodzy blokują leśne kombajny. Mieszkańcy domagają się zniesienia zakazu wstępu do lasu. To nie są dobre wiadomości dla ministra Szyszki. 48
  • Cud w Gietrzwałdzie 4 cze 2017, 20:00 Żeby ocalić posadę, wójt Gietrzwałdu powoływał się nawet na Matkę Boską. Mieszkańcy jednak masowo poszli do urn i go odwołali. Normalnie ludzi trudno z domu ruszyć, tym razem poszli głosować, więc teraz we wsi mówią, że to referendum to cud. 52
  • Oskar odnowiciel 4 cze 2017, 20:00 Dwa tygodnie temu Sławomir Smołokowski, polski miliarder, który zbił majątek na handlu ropą, kupił synowi Polaroida. Nie aparat. Od razu całą globalną markę. A mówią, że z rodziną dobrze się wychodzi tylko na zdjęciu. 54
  • GPW – w to mi graj 4 cze 2017, 20:00 Giełda Papierów Wartościowych jest liderem w Europie Środkowo -Wschodniej. W tym roku obchodzi 200-lecie istnienia. 58
  • Chłopcy startupowcy 4 cze 2017, 20:00 Co to się dzieje z naszymi najbogatszymi? Najpierw Sebastian Kulczyk, potem Tomasz Domogała, a po nim Krzysztof Domarecki. Wszyscy chcą wspierać start-upy. Fundusz InCredibles Kulczyka obiecuje 60 mln dolarów finansowania. TDJ Pitango... 60
  • Ambasadorzy, Gepardy i czołowa dwusetka 4 cze 2017, 20:00 Tygodnik „Wprost” po raz trzeci uhonorował filary polskiej gospodarki, czyli firmy najdynamiczniej rozwijające się oraz te, które mogą się pochwalić najlepszymi wynikami eksportu. 62
  • Silni w regionie 4 cze 2017, 20:00 W najbliższy czwartek w Toruniu już po raz drugi zostaną wręczone Orły „Wprost” firmom z województwa kujawsko- -pomorskiego, które wnoszą znaczący wkład w rozwój gospodarczy regionu. 64
  • Gotyckie miasto dla nowoczesnych inwestorów 4 cze 2017, 20:00 Rozmowa z Michałem Zaleskim, prezydentem Torunia. 66
  • Toruń przyjazny dla biznesu 4 cze 2017, 20:00 W Polsce Toruń znany jest głównie ze średniowiecznego Zespołu Staromiejskiego, przyciągającego co roku miliony turystów. 67
  • Strachy na Lachy 4 cze 2017, 20:00 Większość unijnych gróźb wobec polskiego rządu nie ma szans na realizację. Jałowe bicie piany przykrywa jednak działania, które mogą być nie tylko bolesne dla Polski, ale też szkodliwe dla wspólnego europejskiego rynku. 68
  • Oj, Theresa, Theresa 4 cze 2017, 20:00 Brytyjscy torysi mają ostatnio pecha do finezyjnych pomysłów. Chybiony okazał się pomysł rzucony przez premiera Davida Camerona, żeby spytać Brytyjczyków, czy na pewno chcą być częścią Unii Europejskiej. Liderowi konserwatystów... 72
  • Bruksela za zamkniętymi drzwiami 4 cze 2017, 20:00 Bezwzględność i hipokryzja. Były minister finansów Grecji oskarża Unię o brudną grę, w której solidarność służy jedynie maskowaniu niemieckich interesów w Europie. 74
  • Jak się zmienia myślenie o autyzmie? 4 cze 2017, 20:00 Nie dziwi nas, że komputerami zawiadują różne systemy operacyjne. Musimy więc pogodzić się z tym, że i ludzkie mózgi mogą się różnić „oprogramowaniem” biologicznym. I że niekiedy to „oprogramowanie” bywa bardzo niestandardowe. 76
  • Wrocławskie MPWiK – nowoczesny pracodawca 4 cze 2017, 20:00 Wchodzenie do sieci kanalizacyjnej to dziś rzadkość. Oko zastępują tam cyfrowe kamery. 79
  • Sceny z życia rodzinnego 4 cze 2017, 20:00 Rodzina trzyma się mocno. Za „Na pokuszenie” Sofia Coppola została pierwszą od 1961 r. kobietą nagrodzoną na festiwalu w Cannes za reżyserię. Z kolei na krakowskim Netia Off Camera polską premierę miał „Paryż może poczekać” nestorki Eleanor Coppoli, a w sekcji Nadrabianie... 80
  • Bareja wiecznie żywy 4 cze 2017, 20:00 Nie był mistrzem formy, ale miał niesamowity zmysł obserwacji oraz poczucie humoru. 30 lat temu odszedł najbardziej znany w Polsce twórca komedii. 84
  • Mąż swojej żony 4 cze 2017, 20:00 Bądźcie grzeczni, to zagracie w filmie – obiecywał Bareja swoim dzieciom, a one występowały, nawet jak broiły – opowiada wdowa po reżyserze, Hanna Kotkowska-Bareja. 86
  • Mam wiele wcieleń 4 cze 2017, 20:00 W „Skyfall” Bérénice Marlohe zagrała dziewczynę Bonda. Obecnie można ją zobaczyć w „Song to Song” oraz na planie w... Katowicach. 88
  • Wydarzenie 4 cze 2017, 20:00 FILM Łatwiej jest milczeć Rumuńska nowa fala trwa już ponad dekadę. W „Sieranevadzie” jeden z jej ojców, Cristi Puiu, po raz kolejny udowadnia, że jej styl się nie wyczerpał. Wciąż pozwala w surowy sposób dotknąć najbardziej... 90
  • Koniecznie! 4 cze 2017, 20:00 TEATR Mały powstaniec MATKA SZYKUJĄCA DZIECKO DO POWSTANIA CIESZY SIĘ, ŻE JEJ SYN BOHATERSKO ZGINIE. Gdy tego dopadają wątpliwości, skutecznie wybija mu je z głowy przyjaciel wspominający zbrodnie zaborców na Polakach. W walce Dziecię... 91
  • Powyżej średniej 4 cze 2017, 20:00 F E S T I WA L Lato z Mozartem Szkoda, że Warszawska Opera Kameralna trafia do newsów tylko z powodu kryzysu. W jej działalności nie brak przedsięwzięć o niekwestionowanej wartości artystycznej i edukacyjnej. Należy do nich letni Festiwal... 92
  • Bez entuzjazmu 4 cze 2017, 20:00 FILM Elegancka ramota Po świetnej, współczesnej „Mierze człowieka” Stéphane Brizé sięgnął po prozę Guy de Maupassanta. Reżyser opowiada o losach XIX-wiecznej arystokratki, o utracie jej złudzeń. Każde kolejne marzenie bohaterki... 94
  • Marta Żmuda-Trzebiatowska To się państwu spodoba 4 cze 2017, 20:00 TRUDNO UWIERZYĆ, NAWET MNIE SAMEJ, ŻE W DZIECIŃSTWIE TRZEBA BYŁO MNIE GONIĆ DO CZYTANIA. Teraz książki pożeram i śmieję się, że chyba nadrabiam stracony czas. Jako nastolatka przeczytałam „Cząstki elementarne” i wtedy wybuchła... 96
  • Polityka, seks i okolice 4 cze 2017, 20:00 RYSZARD CZARNECKI To wydarzyło się naprawdę. Ambasada RP w Berlinie w 2010 r. Na oficjalnym przyjęciu zjawia się członkini niemieckiego rządu witana ze szczególną atencją. Nawet zna polski: kaleczy go, ale mówi. Skąd zna mowę... 98

ZKDP - Nakład kontrolowany