Gram w zielone

Dodano:   /  Zmieniono: 
Podróżując od cykorii do cykorii, przetrzymamy jakoś do pierwszej główki sałaty z domowego ogródka.
Tak, wiem, jeszcze nie jest zielono. Ale tak tęsknię za zielenią, tak bardzo nie mogę się jej doczekać, że kiedy tylko mogę, wychodzę do  mojego ogródka i szukam najmniejszych oznak nadchodzącej wiosny. Cieszę się jak dziecko, widząc pierwsze krokusy; znalezione niedawno nad Wisłą bazie wprawiły mnie w radosną ekscytację. Wiosna coraz bliżej! Wszędzie wokół szukam zielonego, szukam również na talerzu i z przyjemnością znajduję na nim cykorię.

Uwielbiam cykorię za jej delikatność, chrupkość, nieprawdopodobną świeżość i zmysłową goryczkę. Szkoda, że  Polacy boją się jej smaku. Włosi ją uwielbiają, szczególnie własną, czerwoną odmianę. Radicchio to jeden z sekretów włoskiej kuchni, która stworzyła na podstawie cykorii całe mnóstwo zupełnie nieprawdopodobnych dań. Moim ulubionym, klasycznie toskańskim przysmakiem jest radicchio z  wątróbką z jelenia. Wszystko gorzkie, dziwne, magiczne. Toskania w ogóle zadziwia sposobem przyrządzania warzyw, pieczonych tak wolno i długo, że  na talerzu ląduje niemal całkowicie czarny zestaw. Nieprzyzwyczajeni do  tego goście spoglądają na to nieufnie i spode łba. Tymczasem wystarczy spróbować, żeby toskańska potrawa eksplodowała w ustach nieznanymi dotąd smakami i zapachami.

Żyjemy jednak tu i teraz i jak nigdy tęsknimy za  zielonym, najlepiej prosto z ogrodu. Proponuję zatem przyrządzenie naszej polskiej cykorii, która wcale nie musi być gorzka. Znakomicie smakuje w moim ukochanym dressingu, którego wykonanie nie jest trudne ani czasochłonne. Potrzebujemy pół szklanki soku z kiszonych ogórków albo kiszonej kapusty, pół szklanki oleju słonecznikowego, łyżkę rosyjskiej musztardy (czyli gorczycowej, podobnej do chrzanu), łyżkę miodu, trochę soli, trochę pieprzu i dużo koperku. Mieszamy wszystko intensywnie, tworząc coś w rodzaju lekkiego majonezu. Pyszny, polski winegret wlewamy do głębokiego naczynia, a wokół niego układamy w równym szeregu listki cykorii na podobieństwo wymusztrowanych żołnierzy. Cykoria oczywiście musi być superświeża i chrupiąca.

Znakomicie smakuje też cykoria z serem, na przykład z kozim twarogiem. Potrzebne będą dwie łyżki świeżego koziego sera, łyżka oliwy z oliwek, otarty rozmaryn, biały pieprz i łyżka słodkiego balsamico. Miksujemy wszystko na gładki sos. Cykorię kroimy wzdłuż na cztery części, obsypujemy solą i cukrem, po czym wkładamy do piekarnika nagrzanego do  220 stopni. Po 15 minutach podpieczoną cykorię oblewamy obficie naszym kozim sosem i pieczemy przez kolejne 10 minut, aż wszystko pięknie się wyzłoci. Podajemy na grzankach lub pałaszujemy solo.

A może mają państwo ochotę na delikatny krem z cykorii? Bardzo proszę, jest pyszny i lekki jak piórko. Również i w tym wypadku cykorię trzeba wcześniej podpiec, dzięki czemu straci goryczkę. Tym razem jednak przekrawamy ją wzdłuż na  pół i posypujemy cukrem w towarzystwie łyżeczki świeżego masła. Cztery cykorie, do tego dwie pokrojone w kostkę cukinie, jeden mały ziemniak, pęczek pietruszki i odrobina białego pieprzu – gotujemy wszystko do  miękkości w litrze najlepszego bulionu, po czym miksujemy na krem z  łyżką aromatycznej, włoskiej gorgonzoli. Uzyskujemy najlepszy na  świecie, ultralekki krem, którego nawet nie trzeba przecierać przez sito, żeby docenić jego niebiański wręcz puch i niewiarygodną poezję smaku.

Jeśli pokroimy cykorię wzdłuż w cienkie paski i zmieszamy ją z  pokrojoną identycznie białą rzepą, uzyskamy fantazyjną sałatę o roboczej nazwie cykoria ą la spaghetti. Smak i zapach pokrojonych w ten sposób warzyw podkreśli szwajcarski ser gruy?re oraz winegret z oleju z  orzechów laskowych, lipowego miodu i jabłkowego octu. Niebo w gębie. Do  tego odrobina estragonu i pół ząbka czosnku.

Można wreszcie spróbować przyrządzić cykorię jak szparagi i upiec ją w całości. Pamiętajmy tylko, żeby wcześniej cykorię zblanszować. Wrzątek doprawiamy cukrem i solą, a  zimną wodę sokiem z cytryny. Pieczemy w temperaturze 200 stopni i  podajemy tradycyjnie z tartą bułką na maśle. Chyba że się odchudzamy, wtedy polewamy łyżką najlepszej oliwy. W ten sposób, podróżując od  cykorii do cykorii, przetrzymamy jakoś do pierwszej główki sałaty z  domowego ogródka, czego najserdeczniej wszystkim życzę. Byle do wiosny!

Więcej możesz przeczytać w 12/2011 wydaniu tygodnika Wprost.

Archiwalne wydania tygodnika Wprost dostępne są w specjalnej ofercie WPROST PREMIUM oraz we wszystkich e-kioskach i w aplikacjach mobilnych App StoreGoogle Play.

Spis treści tygodnika Wprost nr 12/2011 (1467)

  • Najlepsze z najlepszych21 mar 2011Ludzie roku 2010 tygodnika „Wprost” – Henryka Krzywonos i Justyna Kowalczyk. Wydawałoby się, że te dwie osoby prawie wszystko dzieli. Otóż niezupełnie. Tak naprawdę o wiele więcej je łączy.4
  • Na skróty21 mar 2011Rokita wróci do polityki? Politycy Platformy plotkują, że Jan Rokita myśli o powrocie do polityki – dowiedział się „Wprost". Sam Rokita na pytanie o swoje polityczne plany nie odpowiedział. – Nie chcę zabierać głosu za...6
  • Duży może więcej21 mar 2011SLD i PiS będą wspólnie rządzić Polską – przepowiedział w jednym z tabloidów jasnowidz. Z jego wizji wynika też, że wybuchnąć może wojna światowa. Właściwie trudno ocenić, które z tych dwóch wydarzeń byłoby gorsze dla Polski. Szef Radia...9
  • Zerwało się21 mar 2011Justyna Steczkowska wyznała w „Super Expressie", że czterdziestka to najpiękniejszy wiek i już nie może się jej doczekać, choć ta stuknie jej dopiero za rok. Aby umilić pani Justynie oczekiwanie, przypomnę, że w tym roku też ma piękny...10
  • Pyskata21 mar 2011Polska sobie o niej przypomniała, kiedy w rocznicę porozumień sierpniowych wdarła się na mównicę po Jarosławie Kaczyńskim i krzyknęła: „Dość!”. Henryka Krzywonos-Strycharska zawsze mówiła i będzie mówić: „Dość!”.16
  • Zabiegana21 mar 2011Wiele lat temu wybiegła z domu i wraca do niego tylko na kilkanaście dni w roku. Widywana jest najczęściej w towarzystwie astmatyczki Marit Bjørgen. Bo Justyna Kowalczyk ciężko pracuje w rozrywce.21
  • Szok wawelski21 mar 2011Kto wymyślił pogrzeb pary prezydenckiej na Wawelu? I dlaczego kardynał Stanisław Dziwisz nazwał Bronisława Komorowskiego durniem?24
  • Starożytna logika pani minister21 mar 2011I budżet będzie miał lżej, i emeryci w portfelach ciężej. Zdaniem minister Jolanty Fedak proponowane przez rząd zmiany w systemie emerytalnym to cudowny finansowy wynalazek, dzięki któremu wszyscy wygrają.30
  • Sprzedawanie ścibolenia21 mar 2011Nadzwyczajna sprawność rządu Tuska w komunikowaniu się z wyborcami to jeden z największych mitów polskiej polityki. I jest to mit od początku do końca fałszywy. Trzeba było jednak kryzysu władzy, aby stało się to widoczne.34
  • Kasia i Marta w sieci21 mar 2011Na blogu Kasi królują kurtki ramoneski w kolorze brudnego różu, modne kalosze i tuniki odcinane pod biustem. U Marty trwa tropienie spisków. Córkę premiera i bratanicę prezesa PiS różni prawie wszystko. Łączy je internetowa popularność.38
  • Byle do władzy21 mar 2011SLD pnie się po sondażowej drabinie, a wygłodzeni opozycyjną dietą działacze już dzielą ministerialne fotele i limuzyny. To jest czas młodych wilczków pod wodzą Grzegorza Napieralskiego i ludzi Ordynackiej Włodzimierza Czarzastego.42
  • Otwórzcie serce, kraj jest w rozterce21 mar 2011W dramatycznej sytuacji, gdy siły zaprzaństwa, zdrady i PO-lszewii atakują, zdrowe siły patriotyczno-katolicko-narodowe dają odpór. W zeszłym tygodniu było widać, jak zwierają szeregi.46
  • Seksmisja w Stokrotce21 mar 2011Nie tędy droga, panowie! – czyli gdzie są kobiety w debacie publicznej.50
  • Biedny Polak słucha debaty na temat OFE21 mar 2011Zresztą zapewne nie słucha, bo nie ma czego słuchać, skoro debaty nie ma.53
  • Z Godzillą pod rękę21 mar 2011Skutki wielkiej katastrofy, która uderzyła w Japonię, budzą przerażenie. To, jak reagują na tę katastrofę Japończycy, budzi wielki podziw, ale widać też oznaki lęku i zmęczenia.56
  • Nie szukamy w tym sensu21 mar 2011My, Japończycy, uważamy, że jesteśmy częścią natury i nawet jeśli natura bez powodu czyni nam krzywdę, to jedyne, co możemy z tym zrobić, to się z tym pogodzić.60
  • Atom i gnojówka21 mar 2011W Japonii przerażenie, w Niemczech psychoza strachu. Po katastrofie w Fukushimie cały świat wraca do dyskusji, która wydawała się już rozstrzygnięta: czy warto inwestować w energię jądrową? Jakie wnioski wyciągniemy z niej w Polsce?62
  • Albo bądźmy twardzi, albo się tam nie pchajmy21 mar 2011Czy prezydent Barack Obama powinien stanąć na czele wspólnej, wspartej przez Ligę Arabską zachodniej interwencji wojskowej celem obalenia Kaddafiego?66
  • Elżbieta Pierwsza21 mar 2011Wielu irytuje, ale zdecydowanie więcej jest tych, których zachwyca. Ci pierwsi zarzucają jej populizm i skrajną nierzetelność, drudzy uważają, że jest ich obrońcą i rzecznikiem.70
  • Bananowy świat21 mar 2011Chodzą do najdroższych szkół, ciuchy kupują w Paryżu, imprezy organizują w modnych klubach. Pozycję wśród kolegów budują za pomocą rodzicielskich portfeli. Dzisiejsza bananowa młodzież tworzy elity, do których zwykli uczniowie nie mają wstępu.74
  • Sprzedawcy strachu21 mar 2011Podaruj swojemu dziecku bezpieczną przyszłość, polisę na wypadek raka – tak reklamują się firmy oferujące przechowywanie krwi pępowinowej noworodków. – To cyniczne wykorzystywanie strachu rodziców – twierdzą medyczne autorytety.78
  • Jestem dziwnym stworem21 mar 2011Kiedy była mężczyzną, marzyła, by zmienić płeć. Została kobietą i wreszcie jest sobą. Jednego tylko nie przewidziała: że będzie jeszcze bardziej samotna.80
  • Uziemieni21 mar 2011Promy kosmiczne przykrywane są właśnie plandekami w hangarach – raczej po cichu i dyskretnie. I choć politycy mamią ludzkość obietnicami podróży na Marsa, na razie można sobie co najwyżej poleżeć w kosmicznym łóżku albo wbić flagę w...84
  • Taki misiek21 mar 2011Wraca do kina po latach nieobecności i obiecuje, że nie będzie już kręcił pokoleniowych manifestów. Czy powinniśmy mu wierzyć?86
  • Cicha rewolucja21 mar 2011Zdążyła już zapracować na status gwiazdy alternatywnego popu, a kiedy wydawało się, że drzwi do mainstreamu stoją przed nią otworem, zdecydowała się nagrać płytę z muzykami offowego zespołu Baaba. Gaba Kulka miesza to, co masowe, z tym, co...90
  • Banki zaczęły płacić21 mar 2011Konta, które nie tylko nic nie kosztują, ale także pozwalają zarobić – i to nie jak dotychczas symbolicznie, są już dostępne. Jednak pod ścisłymi warunkami.96
  • Wszystko o finansach - przegląd21 mar 2011OD REDAKTORA Przezornie oszczędni Kryzysy gospodarcze i katastrofy skłaniają do oszczędzania, a nie do konsumpcji. Oszczędzajac, słuchajmy nie tylko doradców finansowych. Często nasi bliscy mają dobrą intuicję i wiedzą, co nam i naszej rodzinie...98
  • Przyszłość z polisą21 mar 2011Kto zbiera na studia dla dziecka czy oszczędza na jesień życia, ten zazwyczaj decyduje się na lokatę bankową lub fundusz inwestycyjny. Rzadziej – na ubezpieczenie. A szkoda.101
  • Gram w zielone21 mar 2011Podróżując od cykorii do cykorii, przetrzymamy jakoś do pierwszej główki sałaty z domowego ogródka.104
  • Czarne czarne chmury21 mar 2011Opis: Pan Troska siedzi w swoim elegancko urządzonym gabinecie. Biel koszuli odcina się od ciemnego mahoniu biurka. Pan Troska od czasu do czasu spogląda w kamerę, jego oczy wypełnione są powagą. Powaga zmienia się jednak w zdziwienie, gdy w...105
  • Kilka żartów o katastrofie nuklearnej21 mar 2011Polska, Polska... Mam swoje powody, aby uważać, że w Polsce dojdzie do katastrofy elektrowni jądrowej.105
  • Fantazja zwycięży kiełbasę!21 mar 2011Jak Polska będzie wyglądała za dwadzieścia lat?106