Mała czarna

Dodano:   /  Zmieniono: 
Kawa. Aromatyczna, wykwintna, wzbudzająca kontrowersje – żadnego innego napoju nie odrzucaliśmy ani na powrót nie przyjmowaliśmy tak często, jak jej.

Czy wiecie, że kawa, jaką dziś pijemy – popularna latte – jest zasługą Polaka, Jerzego Franciszka Kulczyckiego? To on w 1683 r. otworzył pierwszy w Austrii słynny „kafehauz” (czyli kawiarnię). Po odparciu Turków spod Wiednia w mieście pozostały ogromne zapasy kawy, których mieszkańcy nie potrafili spożytkować. Dla Turków gotowana w małych rondelkach mocna, aromatyczna kawa była rarytasem, którym raczyli się co dnia. Dopiero jeńcy tureccy pokazali Kulczyckiemu, jak ją przygotowywać. To był początek triumfalnego pochodu kawy przez Europę. Jednak nie dla wszystkich mocny napar był smaczny. Dlatego Kulczycki postanowił „przyprawić” kawę mlekiem i cukrem. Bingo! Tak podaną kawę zaczęli pijać bywalcy salonowi i damy z towarzystwa.

Więcej możesz przeczytać w 42/2013 wydaniu tygodnika Wprost.

Archiwalne wydania tygodnika Wprost dostępne są w specjalnej ofercie WPROST PREMIUM oraz we wszystkich e-kioskach i w aplikacjach mobilnych App StoreGoogle Play.