Bimber, kryzysowy hit bułgarskich resturacji

Bimber, kryzysowy hit bułgarskich resturacji

Dodano:   /  Zmieniono: 
"Rakija domowa" stała się nad Morzem Czarnym hitem sezonu nawet w renomowanych restauracjach. Powód? jest tańsza i lepsza od tej produkowanej przemysłowo. Pełne ręce roboty mają inspektorzy finansowi, kontrolując, czy zapłacono za nią obowiązkową akcyzę.
"Domowa rakija" to jeden z bułgarskich  sposobów radzenia sobie z kryzysem.

"Nie da się wytrzymać ubóstwa bez rakii" - pod takim hasłem rolnicy z południowo-zachodniej Bułgarii protestowali już w styczniu 2007 roku, kiedy zgodnie z wymaganiami unijnymi wprowadzono akcyzę na domową wódkę. W Płowdiwie protesty organizowała wówczas nieformalna organizacja "Radość narodu".

 

"Bułgarzy nie rozumieją logiki urzędników z Brukseli, zgodnie z którą mają płacić za coś, co sami wyprodukowali. Sami sadzili drzewa i winnice, zbierali owoce, włożyli tyle pracy, a potem mają płacić 82,5 lewów (41,25 euro) za 30 litrów rakii. To poddaje ciężkiej próbie ich poczucie sprawiedliwości" - napisał dziennik "Standart".

Kilka dni temu w Warnie poinformowano o skonfiskowaniu 1100 litrów nielegalnej rakii, której producent uniknął zapłacenia 6050 lewów (3025 euro) akcyzy. Według policji warneńskiej w regionie działa 128 "zarejestrowanych obiektów produkcji alkoholu etylowego", zwanych potocznie "kotłami", a nielegalnych jest co najmniej dwa razy tyle.

Według dziennika "Standart" w Bułgarii jest ponad 9 tys. nielegalnych "kotłów". Oficjalnie zarejestrowanych jest 1300, lecz w nich również pędzi się nielegalnie. W państwach unijnych na urządzeniach do produkcji spirytusu są liczniki, pokazujące dokładną ilość gotowej produkcji - na bułgarskich tego nie ma.

"Nie jest możliwe, by fiskus otrzymywał rocznie tylko 160 tys. lewów (80 tys. euro) z akcyzy, podczas gdy według oficjalnej statystyki połowa wszystkich zbiorów winogron idzie na prywatny użytek" - ocenia sSzef stowarzyszenia producentów i importerów napojów alkoholowych Branimir Botew. Według jego szacunków nielegalni producenci alkoholu nie płacą akcyzy wartej co najmniej 30-40 mln lewów (15-20 mln euro). Na ściągnięcie tych środków liczy fiskus.

Tymczasem walka z nielegalną produkcją rakii jest z góry przegrana i porażka władz ma równie głębokie korzenie historyczne, jak samo jej pędzenie.

Pierwsze wieści o nielegalnym alkoholu sięgają początków IX wieku, kiedy chan Krum zakazał produkcji wina w ramach pierwszej na Bałkanach kampanii walki z pijaństwem. W pięciowiekowym okresie niewoli tureckiej (1393-1878) Bułgarom pędzenia rakii i produkcji wina nie zakazywano. W okresie komunistycznym przywódca Todor Żiwkow w latach 60. ubiegłego wieku odważył się zakazać domowej produkcji rakii, lecz po kilku dniach odwołał tę decyzję.

Według dziennika "Standart", "lepiej byłoby, gdyby resort finansów i policja zajęły się przemytnikami alkoholu na przemysłową skalę, zamiast nękać obywateli, którzy i tak będą pędzić bimber".

pap, em