Dlaczego neandertalczykom nie psuły się zęby?

Dlaczego neandertalczykom nie psuły się zęby?

Dodano:   /  Zmieniono: 
Prawdopodobnie nie dieta, ale odmienna niż u człowieka współczesnego flora bakteryjna jamy ustnej była przyczyną niskiej zachorowalności na próchnicę u neandertalczyka – stwierdził dr Arkadiusz Sołtysiak z Instytutu Archeologii Uniwersytetu Warszawskiego.
Dotychczas przeważał pogląd, wedle którego neandertalczyk żywił się pokarmami o niskiej zawartością cukru, co miało spowodować mniejsze zagrożenie próchnicą.

- Neandertalczycy rzadko cierpieli na próchnicę. Do tej pory stwierdzono jedynie pięć ubytków na około 1300 znalezionych zębów neandertalskich. Było to dotychczas wyjaśniane jako efekt diety ubogiej w cukier. Ostatnio jednak okazało się, że bliskowschodni neandertalczycy spożywali sporo pokarmu pochodzenia roślinnego, w tym bogate w cukier daktyle, które współcześnie są pokarmem bardzo sprzyjającym rozwojowi próchnicy – wyjaśnia PAP dr Sołtysiak.

Zdaniem dr. Sołtysiaka jest możliwe, że niski poziom próchnicy u neandertalczyków nie wynikała z diety, tylko z braku we florze bakteryjnej jamy ustnej bakterii Streptococcus mutant i być może również innych gatunków bakterii powodujących fermentację cukrów i produkujących kwas mlekowy, który rozpuszcza szkliwo. Badania genetyczne sugerują, że Streptococcus mutans to relatywnie młody gatunek, który prawdopodobnie pojawił się już po wymarciu neandertalczyków.

zew, PAP