Pomarańcze na raka

Pomarańcze na raka

Dodano:   /  Zmieniono: 
Regularne jedzenie owoców cytrusowych zmniejsza groźbę chorób nowotworowych - stwierdzili australijscy naukowcy. Jedna pomarańcza dziennie to gwarancja lepszego zdrowia
W raporcie rządowej organizacji CSIRO ( Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation) dowiedziono, iż jedzenie co najmniej jednej pomarańczy dziennie może aż o 50 procent zmniejszyć ryzyko zachorowań na raka przełyku, przewodu pokarmowego i jamy ustnej. Podobnie zresztą jedna pomarańcza dziennie może o 19 procent zmniejszyć ryzyko udaru.

Owoce cytrusowe przede wszystkim wzmacniają system odpornościowy organizmu, tym samym zwiększając szanse skutecznego zwalczenia chorób, w tym także nowotworowych - wynika z raportu CSIRO.

Autorzy opracowania twierdzą też, że mają niezbite dowody, iż  regularne spożywanie owoców cytrusowych zasadniczo zmniejsza ryzyko zawału, cukrzycy a także może pomóc w walce z otyłością.

sg, pap