Tequila pod kontrolą

Tequila pod kontrolą

Dodano:   /  Zmieniono: 
Chemicy pomogą zapewnić jakość popularnego meksykańskiego trunku - tequili - poinformował serwis "EurekAlert". Wynaleźli specjalne testy, które pomogą odróżnić oryginalny wyrób od podróbek.
Naukowcy z Meksyku i Niemiec wykorzystali do weryfikacji oryginalności tequli m.in. chromatografię jonową i gazową. Dzięki prostym testom, producenci i importerzy będą mogli zapewnić wysoką jakość tego tradycyjnego meksykańskiego trunku - mówi kierujący badaniami chemik Dirk Lachenmeier z laboratorium badawczego w  niemieckim Karlsruhe.

Tequila jest wytwarzana ze sfermentowanego soku agawy. Jego produkcja odbywa się tylko na określonych obszarach - głównie w  stanie Jalisco w zachodnim Meksyku. Chociaż proces produkcji jest obwarowany przepisami i prawnie chroniony, na rynek stale trafiają podróbki.

Tequila wysokiej jakości to ta, która została w 100 proc. zrobiona z agawy. Tańsze wersje są wytwarzane poprzez dodanie do  trunku cukru przed fermentacją.

Wartość rynku tequili ocenia się na miliard dolarów.

Badania zostaną opublikowane w czerwcu w magazynie Amerykańskiego Towarzystwa Chemicznego "Journal of Agricultural and Food Chemistry".

pap, ab