Dzisiaj wyjątkowa impreza na Służewcu. Nie może Cię tam zabraknąć

Dzisiaj wyjątkowa impreza na Służewcu. Nie może Cię tam zabraknąć

Służewiec
Służewiec Źródło:Wikimedia Commons / By Wistula - Praca własna, CC BY 3.0, https://commons.wikime
To będzie prawdziwe święto polskiej wsi i polskiej żywności.

Ponad 100 wystawców z prawdziwą polską, ekologiczną i tradycyjną żywnością własnej produkcji oznaczonej znakiem Poznaj Dobrą Żywność. Pokazy kulinarne, pokaz zabytkowych maszyn i urządzeń rolniczych, prezentacja ofert gospodarstw agroturystycznych, a także wystawa zwierząt hodowlanych. I najciekawszy punkt – z okazji 80-lecia powstania Toru Wyścigów Konnych Służewiec w Warszawie – odbędzie się gonitwa o puchar Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Ministerstwo przygotowało dla mieszkańców Warszawy wyjątkowy event – Piknik Poznaj Dobrą Żywność „Polska smakuje”, który ma promować polskich producentów, polskie wyroby i zachęcać do zainteresowania się regionalnymi produktami, które nie są produkowane przez olbrzymie koncerny.

– Żywność, którą można spróbować na pikniku, a żywność kupowana z plastikowych pojemników w supermarkecie to zupełnie dwa odrębne światy – tłumaczy w rozmowie z Wprost Jan Krzysztof Ardanowski, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Piknik wpisuje się w szerszą strategię wsparcia mniejszych gospodarstw rolnych w naszym kraju. Chodzi m.in. o tzw. Rolniczy Handel Detaliczny. To unikatowa w skali całej Unii Europejskiej inicjatywa prawna mająca na celu zachęcenie niewielkich gospodarzy do przebranżowienia się i postawienia na wysoko-marżowe, a jednocześnie atrakcyjne dla klienta z miasta produkty. ząd niezwykle atrakcyjnie potraktował drobnych rolników pod względem fiskalnym. Gdy ich przychody nie przekraczają 40 tys. zł rocznie, zwolnieni są z podatku dochodowego od osób fizycznych. Po przekroczeniu tej kwoty istnieje możliwości opodatkowania na poziomie 2 proc. ryczałtu ewidencjonowanych przychodów ze sprzedaży przetworzonych w sposób inny niż przemysłowy produktów roślinnych i zwierzęcych uzyskiwanych niezależnie od tego w jaki sposób i komu dokonuje się sprzedaży.

Wsparcie drobnego rolnictwa w Polsce jest konieczne, gdyż nawet 77 proc. ogólnej ceny – tyle zarabia pośrednik handlujący w Polsce np. jabłkami. Po analizie UOKiK okazało się, że w sklepie owoce kosztowały 2 zł, a rolnik za ten sam towar dostawał 28 gr.

Dzięki zmianie prawa, rolnicy mogą sprzedawać swoje produkty, także częściowo przetworzone, zarówno do klientów ostatecznych, jak i sklepów, stołówek czy lokali gastronomicznych.

Piknik odbędzie się w dniu 11 maja 2019 r. w godz. 11:00-18:00 na terenie Toru Wyścigów Konnych Służewiec w Warszawie. Oprócz wystawców z całej Polski będzie można zobaczyć także:

1. Strefę muzealną przygotowaną przez:

– Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie, które w interaktywnej formie zaprezentuje m.in. tradycyjne sposoby pozyskiwania płodów rolnych i produktów zwierzęcych oraz ich przetwórstwa.

– Muzeum Rolnictwa im. Krzysztofa Kluka w Ciechanowcu zorganizuje wystawę polskich zabytkowych maszyn i urządzeń rolniczych. Przejazd zabytkowych maszyn będzie jedną z atrakcji Pikniku. Zaprezentowana zostanie także oferta edukacyjna Muzeum skierowana do najmłodszych i dorosłych dotycząca tradycji życia na wsi.

2. Polska Smakuje w Regionach – to projekt promocji polskich produktów rolno-spożywczych oraz systemów jakości pod hasłem POLSKA SMAKUJE W REGIONACH, przygotowany przez cztery organizacje branżowe: Ogólnopolskie Stowarzyszenie Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych,,Polska Ekologia”, Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej, Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego oraz Unię Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego „UPEMI”.

Podczas Pikniku odbywać się będzie rywalizacja pomiędzy 5 regionami Polski słynącymi z produkcji wieprzowiny. Konkurs polegać będzie na przygotowaniu pokazów i degustacji potraw i produktów z każdego regionu w oparciu o produkty wieprzowe i zbożowe. Ich efekty będzie można samemu spróbować.

3. Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego zorganizuje prezentację produktów wyróżnionych znakiem „Jakość Tradycja”. Smaczne pieczywo, pachnące wędliny, pyszne sery, aromatyczne miody można będzie degustować i kupić na stoiskach producentów.

4. Krajowa Rada Izb Rolniczych w ramach Funduszu Promocji Owoców i Warzyw przygotuje degustację potraw owocowo-warzywnych w formie „Pikniku Owocowo-Warzywnego”.

5. Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza przygotuje pokazy kulinarne oraz degustacje potraw na bazie mięsa drobiowego.

6. Polska Izba Mleka wspólnie z kotem Mleczysławem – maskotką programu realizowanego przez Polską Izbę Mleka pod nazwą „Mamy kota na punkcie mleka” – promować będzie spożycie mleka i produktów mleczarskich oraz zdrowe nawyki żywieniowe.

7. Polska Izba Żywności Ekologicznej oraz Stowarzyszenie „Polska Ekologia” przygotują strefę poświęconą żywności ekologicznej. Dostępne będą polskie certyfikowane produkty ekologiczne m.in. sery, soki, wędliny, owoce, przetwory zbożowe i cukiernicze.

8. Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego przeprowadzi degustację mięsa wołowego. Kucharze przygotują m.in. miniburgery z polskiej wołowiny, a uczestnicy Pikniku będą mogli dowiedzieć się ciekawych informacji dotyczących hodowli bydła mięsnego w Polsce.

9. Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków: Na stoisku dostępne będą informacje o programie „Promocja Certyfikacji innowacyjnych przetworów z owoców i warzyw” realizowanym przez Stowarzyszenie.

10 Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej zaprasza na spotkanie z dietetykami, którzy będą udzielali porad dietetycznych dla zainteresowanych. Będzie również możliwość skorzystania z pomiaru składu ciała w zakresie zawartość tkanki tłuszczowej, mięśniowej oraz ilość wody w organizmie.

Źródło: Wprost