Polacy nie wiedzą, co to GMO

Polacy nie wiedzą, co to GMO

Dodano:   /  Zmieniono: 
Z modyfikowaniem genetycznym ankietowani najbardziej kojarzyli kukurydzę, fot. sxc 
66 proc. Polaków nie wie, co oznacza termin GMO, a ponad 48 proc. deklaruje, że nie zetknęło się z pojęciem organizmów modyfikowanych genetycznie – wynika z badań przeprowadzonych przez TNS Pentor na zlecenie warszawskiego Centrum Nauki Kopernik (CNK).

Wyniki badania, które jest częścią prowadzonego przez CNK Projektu GENesis - poświęconego osiągnięciom biotechnologii, zaprezentowano w  środę w siedzibie „Kopernika". Sondaż TNS Pentor przeprowadzono w styczniu 2012 roku na próbie 1005 respondentów - reprezentatywnej dla ogółu Polaków powyżej 15. roku życia.

Jak pokazało badanie, blisko 66 proc. respondentów nie wiedziało, co  oznacza skrót GMO. Odpowiedzi poprawnej – według której GMO to  genetyczne modyfikowanie organizmów – udzieliło 3,3 proc. badanych. Ponad 48 proc. pytanych zadeklarowało, że nie zetknęło się z pojęciem organizmów modyfikowanych genetycznie. Blisko 52 proc. pytanych już miało z nim do czynienia. Spośród tej grupy swój poziom wiedzy o GMO jako „duży" określiło jednak jedynie 2 proc. pytanych.

Respondenci TNS Pentor byli też proszeni o wybór – z podanej listy –  organizmów, które ich zdaniem modyfikuje się genetycznie. Na liście znalazły się: soja, kukurydza, rzepak, bakterie i ...krowa. Z  modyfikowaniem genetycznym ankietowani najbardziej kojarzyli kukurydzę, w  mniejszym stopniu soję i rzepak. Ponad 23 proc. badanych wskazało, na  krowę, co było odpowiedzią błędną. Z kolei 70 proc. ankietowanych nie  wiedziało, że genetycznie modyfikuje się również bakterie, w celu produkcji insuliny.

Wśród zagrożeń wynikających ze stosowania GMO respondenci najczęściej wybierali z listy stwierdzenie, że wprowadzenie GMO do hodowli służy tylko i wyłącznie interesom firm produkujących te organizmy oraz że  żywność produkowana na bazie GMO niekorzystnie wpływa na zdrowie konsumentów. W życiu codziennym blisko 58 proc. osób, które słyszały o GMO, nigdy nie sprawdza kupowanych produktów spożywczych pod kątem zawartości składników na bazie GMO. Zawsze robi to prawie 10 proc. badanych.

60 proc. respondentów poprawnie wskazało, że uprawa roślin genetycznie modyfikowanych jest uzależniona od regulacji prawnych obowiązujących w danym państwie. Ponad 32 proc. ankietowanych pozwoliłaby na wprowadzenie GMO do codziennego życia, ale tylko wtedy, gdy wieloletnie badania wykażą, że takie organizmy nie maja negatywnego wpływu na ludzi, zwierzęta i środowisko.

pap, ps