Polski struś kontra polski kurczak

Polski struś kontra polski kurczak

Dodano:   /  Zmieniono: 
W Polsce jest obecnie około 15 tys. strusi - szacuje Polski Związek Hodowców Strusi. W ubiegłym roku na polskim rynku sprzedano około 25 ton ich mięsa.
Rynek tego mięsa dynamicznie się rozwija, zainteresowanie hodowlą jest duże -  poinformował prezes Związku Eugeniusz Tomasik.

"Związek zrzesza około 200 farm, ale hodowli w Polsce może być 3- 4 razy więcej. Są to przeważnie farmy nowe, na których utrzymuje się po kilka sztuk ptaków" - powiedział prezes.

"Opłacalność hodowli zależy od tego, jak strusie są dopilnowane i  od wielkości stada podstawowego" - podkreślił.

Tomasik powiedział, że na razie nie ma takich ferm, na których by  się hodowało tylko strusie na ubój.

Rynek strusi dopiero w Polsce zaczął się rozwijać. Nie ma jeszcze specjalistycznej ubojni, skupem ptaków ubojowych oraz dystrybucją mięsa i przetworów zajmują się spółki korzystające z usług istniejących ubojni innych zwierząt.

Mięso strusie od kilku lat dostarczane jest do restauracji, ostatnio rozprowadzane jest również poprzez sieci hipermarketów. Mięso I klasy kosztuje około 50 zł za kilogram.

sg, pap