Dlaczego do kawy podaje się szklankę wody? To nie tylko uprzejmość

Dlaczego do kawy podaje się szklankę wody? To nie tylko uprzejmość

Espresso z wodą, zdjęcie ilustracyjne
Espresso z wodą, zdjęcie ilustracyjne Źródło: Shutterstock / Aleksey Boyko
Miłośnicy kawy doskonale znają ten zwyczaj. Mocne espresso, szklanka zimnej wody i poranna prasówka. Skąd jednak pomysł, aby podawać do kawy dodatkowy napój? Tradycja ta ma już ponad 300 lat.

Dwa światy kawoszy

Zwolenników kawy można podzielić na dwa stronnictwa. Jedni piją ją wyłącznie dla pobudzenia, traktując ją jako chwilową przerwę od pracy, która pozwala nieco „podładować baterie”. Drudzy z kolei widzą w tym napoju coś więcej.

Pasjonaci kawy nie bez powodu rozkoszują się każdym łykiem napoju, przemierzają liczne dyskonty i palarnie poszukując egzotycznych smaków i aromatów i niejednokrotnie mają wyjątkowo wysublimowany gust kawowy, preferując konkretny gatunek ziaren.

Aby jednak zrozumieć, dlaczego woda do kawy jest tak istotna, nie trzeba rozróżniać po samym zapachu Brazylii Santos od Indii Cherry AA. Wystarczy po prostu lubić smak kawy i cieszyć się każdą chwilą spędzoną przy małej czarnej.

Dlaczego warto podawać wodę do kawy?

Podczas dnia smakujemy przeróżne potrawy. Niestety jednak zjedzenie ostrych dań skutecznie na chwilę zaburza nam postrzeganie innych smaków. Podobnie zresztą sprawa wygląda przy każdym innym rodzaju pyszności. Każdy, kto kiedykolwiek najpierw zjadł gałkę lodów, a potem napił się kawy, wie, jak gorzki nagle staje się nasz ulubiony napój.

Tutaj właśnie swoje zastosowanie znajduje woda. Łyk gazowanej lub niegazowanej wody doskonale oczyści nasze podniebienie i kubki smakowe, neutralizując poprzednie smaki spożytego jedzenia. Przy okazji nawilży on również nasze błony śluzowe. Dzięki temu lepiej poczujemy smak kawy.

Co ważne, wodę warto spożyć również po wypiciu filiżanki „czarnego naparu”. Chociaż smak kawy trudno porównać z czymkolwiek innym, nie każdy nasz rozmówca może być zadowolony z naszego oddechu po spożyciu napoju. Łyk wody skutecznie eliminuje ten problem.

Tradycja podawania wody do kawy liczy już ponad 300 lat. Zapiski mówią o tym, że zwyczaj ten stosowano już w wiedeńskich kawiarniach w XVII wieku. Obecnie jednak wodę dostajemy najczęściej do esencjonalnego espresso, które dla Włochów stanowi „świętego Grala” pięknej tradycji baristycznej.

Czytaj też:
Masz ciągłą ochotę na słodkie? To oznaki poważnej choroby
Czytaj też:
Ta nić działa jak detektor emocji. Rewolucja z USA

Opracował:
Źródło: WPROST.pl