Polacy do perfekcji opanowali stwarzanie okazji do spożywania cukru. Powszechnie wiadomo, że do kawy pasuje ciasto, niedzielny dwudaniowy obiad musi kończyć się słodkim deserem, a w ciągu dnia dobrze jest zjeść „coś słodkiego”. Przez wspomniany trend coraz więcej Polaków zmaga się z nadmiernym spożyciem cukru. Ciągła ochota na słodkie nie wynika jednak jedynie z przyzwyczajenia i nie warto tego lekceważyć.
Dlaczego ciągle mamy ochotę na słodkie?
Badania naukowe sugerują, że coraz więcej osób jest wręcz uzależniona od cukru. Wiele teorii głosi, że połączenie cukru i tłuszczu, które znajdziemy w czekoladach, czy batonach to mieszanka, której wręcz nie potrafimy się oprzeć.
Mimo że wiele osób tłumaczy swój pociąg do słodkiego złym samopoczuciem, czy potrzebą dostarczenia sobie natychmiastowego źródła energii, badania przeprowadzone w 2004 roku sugerują, że mózgi osób uzależnionych od alkoholu, narkotyków i cukru wykazują podobieństwa neuroanatomiczne.
O tym, że odstawienie cukru bywa szalenie trudne, wie każdy, kto kiedykolwiek decydował się na „cukrowy detoks”. Spadek nastroju i rozdrażnienie to tylko kilka z niewielu oznak, które odczuje osoba uzależniona już po kilku dniach od zaprzestania spożywania słodyczy. Jest to związane z faktem, że cukier podnosi poziom serotoniny w organizmie, która z kolei odpowiada za nasz dobry nastrój.
Ciągła ochota na słodkie symptomem chorobowym?
Susanne Yanowski z National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases, jedna z autorek publikacji na blogu myfitnesspal.com zaznacza, że ciągła ochota na słodkie może wynikać nie tylko z przyzwyczajenia, ale również z niedoboru magnezu, czy antyoksydantów.
To jednak jedynie wierzchołek góry lodowej. Dietetyczka Elissa Goodman podkreśla, że niepohamowana ochota na słodkie może wynikać z wahań poziomu glukozy we krwi i być jedną z pierwszych oznak rozwijającej się hipoglikemii. Z kolei zdaniem prof. Jeffreya Gordona z Washington University of St. Louis, uzależnienie od cukru może wynikać z rozwijających się w jelitach bakterii, które żywią się cukrem, utrudniając pacjentowi przejście na zdrowsze nawyki żywieniowe.
Czytaj też:
Dietetyk ostrzega: nadmiar tej witaminy niszczy wątrobę. Sprawdź, co jeszcze szkodziCzytaj też:
Przez wiele lat walczyła z podstępną chorobą. „Potrafiłam wepchnąć w siebie nawet 2 kg jedzenia”