17sie2023, 13:35 — Jabłkowy mus z cynamonem, bez cukru i konserwantów to jeden z najzdrowszych deserów. Można podać go bez obaw dzieciom. Łatwo go przygotujesz i przechowasz, żeby delektować się nim jesienią i zimą.
16sie2023, 20:04 — Wywodząca się z Japonii herbata genmaicha to połączenie zielonej herbaty z prażonym ryżem, dlatego znana jest też pod nazwą „popcorn tea”. W wyniku tego połączenia powstaje smaczny i bardzo zdrowy napar. Dowiedz się, jakie właściwości ma ta...
16sie2023, 13:29 — Niepozorne śliwki mirabelki kryją w sobie bogactwo witamin, wśród nich witaminy A (retinolu), który spowalnia procesy starzenia i dba o naszą skórę. Jeśli chcesz mieć piękną, świetlistą cerę, włącz do jadłospisu mirabelki, których jest teraz...
15sie2023, 21:02 — Zaćma to jedna z najczęściej występujących chorób oczu. Jej rozwój może przyspieszyć brak ochrony oczu przed słońcem. Dowiedz się, co jeszcze wpływa na rozwój choroby i jakie są jej objawy.
15sie2023, 19:28 — Stan naszej skóry, szczególnie w okresie dojrzałości to efekt genów, trybu życia i stosowanej diety. W każdym momencie możemy jednak wpłynąć na lepszy wygląd naszej cery nie tylko poprzez pielęgnację zewnętrzną, ale poprzez właściwą dietę. Dowiedz...
15sie2023, 15:24 — Awokado uważane jest za jeden z najzdrowszych owoców, a jego spożycie na całym świecie rośnie z roku na rok. Okazuje się jednak, że niektóre osoby nie powinny jeść awokado, bo może to zaszkodzić ich zdrowiu. Dowiedz się, czy jesteś w tej grupie.
14sie2023, 19:49 — Picie koktajli białkowych na kolację to prosty sposób na to, żeby zrzucić zbędne kilogramy. Koktajle proteinowe pozwalają schudnąć bez ryzyka zmniejszenia wydolności. Dowiedz się, jak je przygotować.
14sie2023, 19:25 — Cyklosporoza nazywana jest biegunką podróżnych, bo przypadki wystąpienia choroby dotyczą zwłaszcza osób, które udają się w podróż do ciepłych krajów o niskim standardzie sanitarno-higienicznym. Do charakterystycznych objawów należą rozwolnienie i...
14sie2023, 13:27 — Burrata to włoski ser, który ma kształt kuli. Jest kremowy i niezwykle delikatny. Po rozkrojeniu wylewa się z niego gęsta śmietanka z kawałeczkami sera. Burratę można jeść na zimno, ale też zapiekać. Dowiedz się, jak ją wykorzystać w kuchni.
14sie2023, 8:53 — Chociaż dietetycy zalecają jedzenie ryb, jednak z drugiej strony słyszymy, że ryby akumulują szkodliwe substancje, więc możemy czuć się zagubieni. Okazuje się, że według badań, zdrową i bezpieczną rybą jest znana nam z pobytu nad morzem flądra....
12sie2023, 19:11 — Trwa sezon na grzyby. W lasach można znaleźć borowiki, podgrzybki, koźlarze, maślaki i wiele innych odmian grzybów. Te jednak najlepiej nadają się do suszenia. Wystarczy domowy piekarnik.
12sie2023, 16:38 — W większości przypadków gorączka to objaw, który towarzyszy infekcji i jej wystąpienie nie stanowi powodu do niepokoju. Kiedy jednak pojawia się regularnie, może wskazywać na chorobę Gauchera. Zaliczana jest ona do chorób rzadkich, szacuje się, że...
12sie2023, 7:39 — Czy wiesz, co najbardziej szkodzi wątrobie i kiedy jest najwyższy czas, żeby o nią zadbać?
„Czerwona lampka powinna się zapalić, kiedy rutynowe badania wykażą, że mamy podwyższone parametry tzw. prób wątrobowych. Już wtedy powinniśmy przejść...
11sie2023, 19:03 — Właściwie skomponowane śniadanie dostarcza nam energii i wartościowych składników odżywczych na cały dzień. Czasem trudno jednak zdecydować, co powinno znaleźć się rano na naszym stole, bo słyszymy wiele często sprzecznych informacji. Dowiedz się,...
11sie2023, 18:16 — Nowa mutacja koronawirusa o nazwie Eris jest już w 50 krajach. Jak mówi dla „Wprost” wirusolog prof. Włodzimierz Gut, w Polsce najpewniej pojawi się jesienią. „To może być taka niechciana pamiątka z wakacji” – dodaje.
11sie2023, 15:19 — Cynk uznawany jest za jeden z najistotniejszych pierwiastków wpływających na męską i kobiecą płodność, gdyż ma wpływ na gospodarkę hormonalną. Występuje on w wielu łatwo dostępnych produktach. Warto więc zadbać o to, by nie zabrakło ich w diecie,...
11sie2023, 13:39 — Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) poinformował o wycofaniu z Lidla oraz innych sklepów chipsów warzywnych. To kolejna już partia produktu wycofana ze sprzedaży ze względu na wysoką zawartość rakotwórczego akrylamidu (nazywanego też akryloamidem).
11sie2023, 8:24 — Kiełki są uważane za bardzo zdrowe, dzięki wysokiej zawartości składników odżywczych. Nie każdy jednak wie, że w procesie ich uprawy może dojść do skażenia bakteriami, które mogą powodować zatrucia pokarmowe, a nawet śmierć. Dowiedz się co robić,...
11sie2023, 7:17 — Na dolegliwości ze strony układu pokarmowego cierpi coraz więcej osób. Jedną z ich przyczyn może być zaburzenie równowagi flory bakteryjnej jelit, nazywane dysbiozą. Badanie pozwalające na jej zdiagnozowanie jest łatwe. Wystarczy oddać próbkę kału...