Afera dioksynowa: Niemcy cofają zakaz sprzedaży

Afera dioksynowa: Niemcy cofają zakaz sprzedaży

Dodano:   /  Zmieniono: 
(fot. sxc.hu)Źródło:FreeImages.com
Cofnięto wprowadzony w związku z aferą dioksynową zakaz sprzedaży produktów z trzech tysięcy gospodarstw hodujących drób i trzodę chlewną. Zakazem objętych jest nadal 1635 farm.
Niemiecka minister rolnictwa Ilse Aigner spotkała się w poniedziałek z  przedstawicielami hodowców drobiu i trzody chlewnej oraz producentów pasz, by rozmawiać z  nimi o konsekwencjach skandalu. W zeszłym tygodniu ujawniono, że od dziesięciu miesięcy do  hodowców trafiały tony paszy zanieczyszczonej dioksynami. Większą niż  dopuszczalna obecność tych rakotwórczych substancji stwierdzono w jajach oraz mięsie. Prokuratura prowadzi dochodzenie przeciwko producentowi skażonych tłuszczów paszowych, firmie Harles und Jentsch ze Szlezwika-Holsztynu.

Organizacja bezpieczeństwa żywności Foodwatch poinformowała w poniedziałek, że z jej analiz wynika, iż źródłem zanieczyszczenia pasz były pozostałości zakazanych w Niemczech środków ochrony roślin. Chodzi o pentachlorofenol, który - według Foodwatch - stosowany jest w krajach Azji i Ameryki Południowej jako środek grzybobójczy w uprawie soi. W Niemczech pentacholofenol nie może być wykorzystywany od 1989 roku.

Jak podała agencja dpa, w trakcie przeprowadzonych przez Foodwatch badań stwierdzono 123 nanogramy dioksyn w próbce tłuszczu paszowego. To o 164 razy wyższy poziom niż dopuszczalne 0,75 nanograma na kilogram. Ministerstwo rolnictwa uznało jednak, że podane przez Foodwatch informacje na temat źródła zanieczyszczenia paszy dioksynami są spekulacją.

zew, PAP