Jak się nie dać sponiewierać kryzysowi

Jak się nie dać sponiewierać kryzysowi

Dodano:   /  Zmieniono: 
Nawet mając pusto w lodówce można się posilić - przekonuje Kewin Dąbrowski (fot. sxc.hu) Źródło: FreeImages.com
Kilogram ziemniaków, jedną cebulę i czosnek utrzeć na tarce. Dodać 1,5 szklanki mąki, jedno jajko i przyprawy. Gęste ciasto wlewać łyżką na gotująca się wodę - powinny powstać kluski.Ugotowane kluski najlepiej po wyłowieniu osuszyć a następ-nie podsmażyć na boczku z cebulką. Oto przepis na danie, którego koszt składników nie przekracza 6,5 złotych. A są tacy, którzy dzięki takim pożywnym, ale tanim posiłkom są w stanie przeżyć za 31 złotych miesięcznie.
- Dla mnie takie potrawy to luksus – śmieje się Kewin Dąbrowski - 19-letni student z Wrocławia, który kilka miesięcy temu postanowił przez miesiąc żywić się za złotówkę dziennie. Codziennie kupował po kilka najtańszych produktów z wrocławskich dyskontów i komponował z nich groszowe potrawy. Kajzerka za 29 gr, jogurt naturalny za 47 gr, jedno jabłko - i już mamy jogonapki, czyli kanapki z jogurtem przekładane plastrami jabłek. W jego menu gościły również placki z cukinii, chleb w jajku czy zupa ,,groszówka”, składająca się z dwóch ziemniaków, marchewki, cebuli i kilku pieczarek.

- Odniosłem wiele korzyści. Zaoszczędziłem 900zł, zrzuciłem 15 kg i udowodniłem, że można nie marnować jedzenia - podsumowuje swoją 31-dniowa dietę Dąbrowski.

W najnowszym "Wprost" można przeczytać o tym jak nie przestraszyć się kryzysu i mądrze oszczędzać na domowych wydatkach. Noworocznym numer tygodnika "Wprost" jest już dostępny w formie e-wydania.

Najnowsze wydanie tygodnika dostępne jest dostępne również na Facebooku.