Okazało się, że maluchy, które w wieku 3 lat jadły dużo przetworzonej żywności - bogatej w niezdrowe tłuszcze typu trans oraz w cukry proste - miały nieco niższe IQ w wieku 8,5 lat niż rówieśnicy, którzy jedli dużo warzyw, owoców, węglowodanów złożonych, ryb. Tłuszcze trans są wszechobecne w przemyśle spożywczym - można je znaleźć w słodyczach, chipsach, potrawach smażonych. Mają bardzo szkodliwy wpływ na układ krążenia - podnoszą poziom "złego" cholesterolu, obniżają poziom "dobrego", zwiększają ryzyko miażdżycy naczyń, mogą też przyspieszać rozwój demencji.
Naukowcy podkreślają, że ich badania wskazują, iż nawyki żywieniowe we wczesnym dzieciństwie mogą mieć długoterminowe skutki. - Rozwój mózgu przebiega znacznie szybciej we wczesnym okresie życia, kiedy to przyrasta najwięcej komórek nerwowych. Dlatego, wydaje się, że czynniki oddziałujące na niego później są mniej istotne - komentuje prowadząca badania dr Pauline Emmett.
Zdaniem rzecznik Brytyjskiego Stowarzyszenia Dietetyków Fiony Ford, wyniki badań wskazują, że więcej młodych rodziców wymaga edukacji na temat zdrowego żywienia dzieci. W uproszczeniu, wystarczy przestrzegać kilku zasad: spożywać pięć porcji warzyw i owoców dziennie, ograniczyć spożycie cukrów prostych i niezdrowych tłuszczów trans, zwiększyć spożycie produktów zbożowych z pełnego ziarna.
PAP, arb