Constar znów produkuje

Constar znów produkuje

Dodano:   /  Zmieniono: 
Starachowickie Zakłady Mięsne Constar po 10-dniowej przerwie wznowiły produkcję; zdecydowała o tym rada nadzorcza spółki - poinformowała w komunikacie firma odpowiedzialnej za obsługę medialną Constaru.
"Decyzję umożliwiającą wznowienie produkcji podjął Powiatowy Lekarz Weterynarii. W jego decyzji stwierdzono m.in., że  +spełnione zostały warunki określone w decyzji z 16 kwietnia 2005 r., od których zależało cofnięcie zakazów i nakazów określonych tą  decyzją, tj. usunięto nieprawidłowości w zakresie zagospodarowania zwrotów produktów mięsnych, jak również ustalono sposób ich zagospodarowania (...)" - napisała w komunikacie Emilia Rudzka z Task Force Consulting.

Jak wyjaśniła, oznacza to, że po usunięciu stwierdzonych podczas wcześniejszych inspekcji niedociągnięć, nie ma przeciwwskazań do  rozpoczęcia działalności firmy w pełnym zakresie. Zakłady Mięsne Constar odzyskały również uprawnienia i certyfikaty, które dotychczas posiadały.

"Wznowienie produkcji pozwoli na rozpoczęcie dostaw do sklepów sprawdzonych i pełnowartościowych wyrobów wytwarzanych w Constar" -  podkreśliła Rudzka.

15 kwietnia Inspekcja Weterynaryjna, wskutek stwierdzonych w  trakcie kontroli nieprawidłowości, wstrzymała konfekcjonowanie (czyli pakowanie i wysyłanie) wędlin w starachowickich zakładach mięsnych. Tego samego dnia rada nadzorcza spółki podjęła decyzję o  wstrzymaniu całej produkcji. Odwołała także prezesa firmy.

Również 15 kwietnia "Rzeczpospolita" podała, że we wspólnym śledztwie tej gazety i telewizji TVN dziennikarze wykryli, iż "w  starachowickim Constarze zapleśniałe kiełbasy pracownicy +odświeżają+ olejem, a wędlinom na etykietach przedłużają terminy ważności. Potem wędliny te trafiają do sklepów w całej Polsce".

ss, pap