Majówka w stylu slow: najlepsze wina na weekendowy relaks
Artykuł sponsorowany

Majówka w stylu slow: najlepsze wina na weekendowy relaks

Podróż enoturystyczna podczas majówki? Czemu nie!
Podróż enoturystyczna podczas majówki? Czemu nie! Źródło: Materiały prasowe
Długi majowy weekend to idealna okazja, by zwolnić tempo i skupić się na sobie, najbliższych i przyjemnościach życia – rozwijaniu pasji, spotkaniach z bliskimi, odpoczynku na świeżym powietrzu i smacznym, zdrowym jedzeniu.

Majówka w stylu slow to celebrowanie chwili, a odpowiednio dobrane do okazji wino może uczynić ten czas jeszcze przyjemniejszym. Kibicujemy wszystkim, którzy spędzą ten czas w podróży enoturystycznej, rozwijając swoją winiarską pasję. To co najważniejsze, to by z przygody z winem czerpać z przyjemność i satysfakcję.

Slow majówka z kieliszkiem wina – co wybrać na spokojny długi weekend?

Relaks z winem to doskonały sposób na podkreślenie klimatu wolnych dni. Mając więcej czasu możemy w bardziej świadomy sposób korzystać z niego robiąc to, na co zazwyczaj brakuje nam czasu. Wybierając wina na majówkę, warto kierować się nie tylko smakiem, ale i okazją.

Spokojne, relaksacyjne popołudnie w hamaku z książką wymaga innego wina niż wieczór przy grillu lub ognisku. W stylu slow sprawdzą się wina, które nie przytłaczają – z przewagą białych lub różowych, ewentualnie lekkie czerwone. Powinniśmy poszukać w kategorii win z lżejszym alkoholem – w zależności od stylu: 5-12%, z przewagą świeżych, owocowych nut. Doskonałą alternatywą bezalkoholową są zyskujące na popularności musujące herbaty (sparkling tea) – będą pasować na aperitif ale także do kuchni azjatyckiej, w tym do pikantnych dań i sushi, dań z rybą, kurczakiem lub wieprzowiną.

Wino do książki na leżak lub hamaku

Jeśli planujesz majówkę z książką i ciszą wokół, a podczas czytania i degustacji nie będziesz podjadać, to wybierz lekkie wino na majówkę. Sugerujemy tu opcje białe i delikatnie musujące. Białe wino na lato, jak aromatyczny i przystępny riesling, czy orzeźwiający sauvignon blanc, świetnie towarzyszy popołudniowemu relaksowi na leżaku. Z kolei subtelne wina różowe wprowadzą delikatny – owocowy akcent. Warto też pamiętać o różowych winach musujących – wbrew pozorom i tu wybór jest szeroki. Warto sięgnąć po musiaki z Polski (metoda tradycyjna), Włoch (metoda charmat – Martinotti), Hiszpanii (metoda tradycyjna – Cava), czy Francji (również metoda tradycyjna – Szampan).

Lekkie i świeże wina białe – idealne na ciepłe popołudnia

Nic nie smakuje lepiej podczas słonecznego popołudnia niż schłodzone, białe wino. Postaw na szczepy takie jak grüner veltliner, czy muscat. Lokalne polskie interpretacje też są godne polecenia: souvignier gris oraz solaris. To białe wina na lato, które orzeźwiają, nie męczą podniebienia i doskonale komponują się z lekkimi przekąskami. Warto pamiętać o nich przy sałatkach i białych mięsach. Nie są to wina skomplikowane i będą pasować pod różnorodne gusta.

Różowe i pomarańczowe – na majówkę z charakterem i kolorem

Różowe wino na majówkę to wybór nie tylko modny o tej porze roku, ale i niezwykle przyjemny w smaku – zarówno w wersji musującej, jak i spokojnej. Delikatne, owocowe i orzeźwiające, doskonale pasuje do lekkich dań z grilla, sałatek i wiosennych przekąsek. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości czymś bardziej nietypowym, sięgnij po pomarańczowe wina – intensywne, bursztynowe, pełne aromatów. Powstają z białych winogron, które fermentują na skórkach, podobnie jak wina czerwone, co nadaje im głębi i struktury. To wina dla tych, którzy szukają czegoś pomiędzy bielą a czerwienią – oryginalnych, ale nieprzytłaczających. Świetnie sprawdzą się w towarzystwie mięs, dań o wyrazistym smaku, a także dojrzewających serów i kuchni śródziemnomorskiej.

Wina z mniej znanych regionów – odkrywaj smaki spoza utartych szlaków

Zamiast po raz kolejny sięgać po klasyki z Francji, Włoch, czy Hiszpanii daj szansę winom z Austrii, Węgier, Polski, czy Chorwacji. Polskie wina na majówkę to świetna okazja, by spróbować czegoś nowego, a rodzime winnice coraz częściej zachwycają jakością i świeżością swoich win. Szczególną uwagę polecamy skupić wokół projektów: Kamila Barczentewicza, Lecha Milla, Andrzeja Wuczyńskiego, Stanisława i Jarosława Grocholskich oraz Tomasza Kwinta, a także Zbigniewa, Grzegorza, Tomasza i Jacka Turnau. Z mniejszych projektów rekomendujemy zaś autorskie koncepty: Beaty Jantoń, Marka Janiaka, Kasi i Jacka Fluder oraz Grzegorza i Wojciecha Pachoł. Za selekcję polskich rodzinnych winnic odpowiada także rodzina – Rafał i Paweł Świerczek.

Wino bezalkoholowe – dla kierowców, mam i każdego, kto chce wino bez alkoholu

Nie trzeba rezygnować ze smaku wina, jeśli nie chce się pić alkoholu. Bezalkoholowe wino na majówkę to coraz częstszy wybór – zarówno musujące, białe, czy czerwone. To także świetna opcja na długi dzień, kiedy chcesz cieszyć się smakiem wina i zachować pełną trzeźwość. W ostatnim czasie obserwujemy coraz większą dostępność win bezalkoholowych, a ich smak i jakość stale się poprawia.

Alternatywy: herbaty musujące – Sparkling Tea i kombucha – relaks w stylu zero procent

Dla tych, którzy wolą absolutne zero procent, wybierając naturalne produkty – nie modyfikowane technologią dezalkoholizacji, doskonałą alternatywą będą herbaty musujące i rzemieślnicza kombucha. Sparkling Tea, czyli herbata musująca powstaje przez autorskie połączenie: soków owocowych, herbaty owocowej, wyciągów z warzyw, kombuchy i ziół. Orzeźwiają, są lekko kwasowe i wytrawne, z delikatnym musowaniem – idealne do popijania na leżaku czy podczas pikniku.

Wino i jedzenie pod chmurką – najlepsze połączenia smakowe na piknik i grilla

Na garden party świetnie sprawdzą się będą wina musujące lub łagodne czerwienie. Wino do grilla? Tu nie ma miejsca na przypadek. Najlepsze wina czerwone do dań z rusztu to wina intensywne i zrównoważone jak merlot, zweigelt, czy primitivo. Do sałatek i przekąsek świetnie sprawdzi się wino białe, a do truskawek i owocowych deserów – wino musujące – najlepiej prosecco lub frizzante. Odpowiednio schłodzone to zawsze dobry wybór, który szczególnie cieszy w pierwsze prawdziwie ciepłe, słoneczne dni.

Wino na piknik – jak serwować w plenerze

Planujesz majówkę w terenie? Pamiętaj, by odpowiednio przechowywać wino na pikniku. Praktycznym rozwiązaniem są kieliszki w kształcie szklanek – łatwiej o nie zadbać w niestandardowych warunkach. Zabierz ze sobą specjalną torbę termiczną, przydadzą się też zmrożone wkłady żelowe. Nie masz takich akcesoriów? Postaw na harcerskie sposoby i na kilkanaście minut włóż butelkę do strumyka, jeziora lub wiadra z zimną wodą. Schłodzone białe, różowe oraz musujące, czy wino bezalkoholowe będzie smakować jeszcze lepiej, gdy zadbasz o odpowiednią temperaturę. Unikaj bezpośredniego słońca i miej pod ręką otwieracz...

Majówka w stylu slow to świetny moment, by zwolnić, nacieszyć się tym co najważniejsze – posmakować życia i pozwolić sobie na chwilę oddechu Niezależnie od tego, czy wybierzesz klasycznego rieslinga z Niemiec, naturalne wino z polskiej winnicy w stylu Pet Nat lub Merret, czy orzeźwiającą Sparkling Tea 0,0% – liczy się atmosfera i spędzony wspólnie czas.