Opublikowane teksty

  • Wakacje w proszku

    21 lip 2002Piotrze! Chcę dziś opisac Ci historię, którą wspominam z rozrzewnieniem, choć nosi wszystkie znamiona kulinarnego barbarzyństwa. Na początku lat osiemdziesiątych wybraliśmy się w kilku chłopa do Puszczy Augustowskiej nad jezioro Serwy....
  • W czekoladowym sosie

    14 lip 2002Drogi przyjacielu! Jak się wszelako okazuje, nie ponoszą oni żadnej odpowiedzialności za produkty firmy Bahlsen-Lajkonik, gdyż to przedsiębiorstwo zaopatruje się w Hamburgu, a w dodatku do herbatników z cukrem w ogóle nie dodaje...
  • Kuchnia podróżników

    7 lip 2002Gdzie najtaniej i najsmaczniej bądź - jeśli ktoś woli - najwykwintniej zjeść, przemierzając wzdłuż Polskę? Oto relacja z rekonesansu przydrożnych jadłodajni przy trasie A-1, łączącej Cieszyn z Gdańskiem. Może służyć za kulinarny przewodnik, a...
  • Trudna miłość do marchewki

    23 cze 2002Piotrze! Nawet człowieka absolutnie skrytego, człowieka o wnętrzu ciemniejszym niźli belgijska gorzka czekolada, dopadają chwile absolutnej szczerości. To czas, gdy nie można już w sobie dusić skrywanej latami słabości, moment absolutnie...
  • Chleb nasz powszedni

    16 cze 2002Co to się porobiło z naszym pieczywem! Mam wrażenie, że jego poziom obniża się, od kiedy pamiętam, czyli od wczesnych lat 60
  • W kadzi zjełczałego masła

    9 cze 2002Drogi Robercie! Pamiętasz "Deserowe z cukrem"? Okrągłe, płaskie, kruche, posypane po wierzchu chrupiącym cukrem? Mimo swej niemal prostackiej prostoty, a może właśnie dzięki niej, to były najlepsze paczkowane ciasteczka. Pytam, czy...
  • Złoty interes do zrobienia

    2 cze 2002Piotrze Złoty! SpędziŁem kilka ostatnich dni w Trójmieście (na marginesie, w Oliwie powstała bardzo ciekawa luksusowa restauracja z francuskim szefem - Dwór Oliwski) i wyobraź sobie, oni tam w ogóle nie wiedzą, jaki mają...
  • Sezon na szparagi

    26 maj 2002Z najwyższą ochotą spełnię Twą prośbę wyrażoną epistolarnie, prośbę ważką, bo tyczącą niemieckiego przepisu na zupę szparagową
  • Grubi do boju!

    19 maj 2002Chyba jesteśmy staromodni
  • Uwolnić krakowiaka!

    12 maj 2002Piszę do Ciebie ze Schwarzwaldu
  • Kult smardza

    5 maj 2002Kosz w rękę, piersiówka za pazuchę i dalej na grzyby!
  • Serce zgubiłem za miedzą

    28 kwi 2002Wiesz dobrze, że jestem chodzącą ilustracją przysłowia o polsko-madziarskim braterstwie, znasz mą predylekcję do wędzonej słoniny, kaloczańskiej papryki, salami Herza i Picka, kiełbasy z Gyula i gruszkowej palinki.
  • W obronie jedzących inaczej

    14 kwi 2002Jestem sobie w wytwornej i bardzo drogiej restauracji warszawskiej na obiedzie w czteroosobowym towarzystwie
  • Agrobiesiada

    7 kwi 2002Okazuje się, że nie ma złej pory roku na kilkudniowe wakacje na wsi.
  • Baranek na stół!

    31 mar 2002Zdaje się, jakby jedna chwila minęła, a tu znów wyjmujemy wiklinowe koszyczki, kupujemy bazie, wysiewamy rzeżuchę i przemierzamy kilometry sklepowych sal w poszukiwaniu wędlin godnych wielkanocnego stołu
  • Parówki w chmurach

    24 mar 2002Odginam z ogromnym zaciekawieniem blaszaną pokrywkę gorącego pudełka
  • Makłowicz do Bikonta, Bikont do Makłowicza

    17 mar 2002Przeczytałem niedawno powieść pt. "Przyznaję się do winy" autorstwa znanego reżysera Ryszarda Bugajskiego
  • Drożdżowa baba i 40 rozbójników

    10 mar 2002Ja też posiadam egzemplarz "Larousse Gastronomique", tyle że wydany w 1961 r
  • W pierogowym raju

    3 mar 2002Kochany Robeczku, Spałaszowałem właśnie z ogromną przyjemnością porcyjkę pierożków z wiśniami, sporządzonych przez Mirynę w ramach deseru, stąd i myśli moje snują się wokół pierogów. Było nie było, jest to jedna z...
  • Oscypek ponadnarodowy

    24 lut 2002Drogi Robercie!Dziś sam wdepnę w Twój ulubiony temat podhalańskich specjałów produkowanych metodami chałupniczymi, bowiem wobec burzy, jaka się rozpętała w mediach wokół osoby byłego burmistrza Zakopanego, czuję się...