• Wakacje w proszku 21 lip 2002 Piotrze! Chcę dziś opisac Ci historię, którą wspominam z rozrzewnieniem, choć nosi wszystkie znamiona kulinarnego barbarzyństwa. Na początku lat osiemdziesiątych wybraliśmy się w kilku chłopa do Puszczy Augustowskiej nad jezioro...
  • W czekoladowym sosie 14 lip 2002 Drogi przyjacielu! Jak się wszelako okazuje, nie ponoszą oni żadnej odpowiedzialności za produkty firmy Bahlsen-Lajkonik, gdyż to przedsiębiorstwo zaopatruje się w Hamburgu, a w dodatku do herbatników z cukrem w ogóle nie...
  • Kuchnia podróżników 7 lip 2002 Gdzie najtaniej i najsmaczniej bądź - jeśli ktoś woli - najwykwintniej zjeść, przemierzając wzdłuż Polskę? Oto relacja z rekonesansu przydrożnych jadłodajni przy trasie A-1, łączącej Cieszyn z Gdańskiem. Może służyć za...
  • Z grilla, czyli rusztu 30 cze 2002  Drogi Bobku! Idzie lato, sezon na grill. Nie denerwuj się, wiemy obaj, że urządzenie grill po polsku nazywa się ruszt. Słowa "grill" użyłem wyłącznie w znaczeniu pewnej formy kulinarnej imprezy towarzyskiej, zorganizowanej...
  • Trudna miłość do marchewki 23 cze 2002 Piotrze! Nawet człowieka absolutnie skrytego, człowieka o wnętrzu ciemniejszym niźli belgijska gorzka czekolada, dopadają chwile absolutnej szczerości. To czas, gdy nie można już w sobie dusić skrywanej latami słabości, moment...
  • Chleb nasz powszedni 16 cze 2002 Co to się porobiło z naszym pieczywem! Mam wrażenie, że jego poziom obniża się, od kiedy pamiętam, czyli od wczesnych lat 60
  • W kadzi zjełczałego masła 9 cze 2002 Drogi Robercie! Pamiętasz "Deserowe z cukrem"? Okrągłe, płaskie, kruche, posypane po wierzchu chrupiącym cukrem? Mimo swej niemal prostackiej prostoty, a może właśnie dzięki niej, to były najlepsze paczkowane ciasteczka. Pytam,...
  • Złoty interes do zrobienia 2 cze 2002 Piotrze Złoty! SpędziŁem kilka ostatnich dni w Trójmieście (na marginesie, w Oliwie powstała bardzo ciekawa luksusowa restauracja z francuskim szefem - Dwór Oliwski) i wyobraź sobie, oni tam w ogóle nie wiedzą, jaki...
  • Sezon na szparagi 26 maj 2002 Z najwyższą ochotą spełnię Twą prośbę wyrażoną epistolarnie, prośbę ważką, bo tyczącą niemieckiego przepisu na zupę szparagową
  • Grubi do boju! 19 maj 2002 Chyba jesteśmy staromodni
  • Uwolnić krakowiaka! 12 maj 2002 Piszę do Ciebie ze Schwarzwaldu
  • Kult smardza 5 maj 2002 Kosz w rękę, piersiówka za pazuchę i dalej na grzyby!
  • Serce zgubiłem za miedzą 28 kwi 2002 Wiesz dobrze, że jestem chodzącą ilustracją przysłowia o polsko-madziarskim braterstwie, znasz mą predylekcję do wędzonej słoniny, kaloczańskiej papryki, salami Herza i Picka, kiełbasy z Gyula i gruszkowej palinki.
  • Z drzewa wiadomości 21 kwi 2002 Niedawno byłem w Gnieźnie
  • W obronie jedzących inaczej 14 kwi 2002 Jestem sobie w wytwornej i bardzo drogiej restauracji warszawskiej na obiedzie w czteroosobowym towarzystwie
  • Agrobiesiada 7 kwi 2002 Okazuje się, że nie ma złej pory roku na kilkudniowe wakacje na wsi.
  • Baranek na stół! 31 mar 2002 Zdaje się, jakby jedna chwila minęła, a tu znów wyjmujemy wiklinowe koszyczki, kupujemy bazie, wysiewamy rzeżuchę i przemierzamy kilometry sklepowych sal w poszukiwaniu wędlin godnych wielkanocnego stołu
  • Parówki w chmurach 24 mar 2002 Odginam z ogromnym zaciekawieniem blaszaną pokrywkę gorącego pudełka
  • Makłowicz do Bikonta, Bikont do Makłowicza 17 mar 2002 Przeczytałem niedawno powieść pt. "Przyznaję się do winy" autorstwa znanego reżysera Ryszarda Bugajskiego
  • Drożdżowa baba i 40 rozbójników 10 mar 2002 Ja też posiadam egzemplarz "Larousse Gastronomique", tyle że wydany w 1961 r