Niemcy: dioksyny w wieprzowinie

Niemcy: dioksyny w wieprzowinie

Dodano:   /  Zmieniono: 
(fot. sxc.hu) Źródło:FreeImages.com
Po raz pierwszy od wybuchu afery dioksynowej w Niemczech wyższą niż dopuszczana zawartość rakotwórczych dioksyn wykryto w mięsie wieprzowym - poinformowało ministerstwo rolnictwa landu Dolna Saksonia.
Próbka skażonego mięsa pochodziła z gospodarstwa w  dolnosaksońskim powiecie Verden. Wybito kilkaset hodowanych tam świń. Wysoką, lecz jeszcze mieszczącą się w normie zawartość dioksyn stwierdzono także w drugiej próbce mięsa wieprzowego. Farmę, z którego pochodziła próbka, objęto zakazem sprzedaży produktów i przeprowadzono kolejne testy.

W sumie 330 gospodarstw w Dolnej Saksonii, hodujących kury-nioski, indyki i trzodę chlewną, nadal nie może sprzedawać swoich produktów w związku z aferą dioksynową. W zeszłym tygodniu ujawniono, że od dziesięciu miesięcy do  hodowców w Niemczech trafiały tony paszy zanieczyszczonej dioksynami. Większą niż dopuszczalna obecność tych rakotwórczych substancji stwierdzono w jajach oraz mięsie. Prokuratura prowadzi dochodzenie przeciwko producentowi skażonych tłuszczów paszowych, firmie Harles und Jentzsch ze Szlezwika-Holsztynu.

zew, PAP