ROZMAWIAŁA Marta Szuma
Amrit otrzymał statuetkę Orła Wprost w kategorii dynamika rozwoju. Jak ten rozwój wyglądał?
Jestem rodowitym Syryjczykiem i do Polski trafiłem przypadkiem – zakochałem się w mojej żonie, która jest Polką. Ponieważ moja rodzina w Syrii ma biznes restauracyjny, postanowiłem wykorzystać swoje doświadczenie i to, że w Polsce rosło zainteresowanie orientalnym jedzeniem. Pierwszy lokal pod marką Amrit Kebab otworzyłem w 2007 r. To był dobry moment – dopiero co weszliśmy do Unii, ludzie coraz więcej podróżowali po świecie, byli ciekawi nowych smaków. Na początku pracowało u mnie sześciu pracowników. Każdego roku otwierałem kolejny lokal. Dziś mam 10 restauracji i zatrudniam ponad 300 osób. Docelowo chcielibyśmy być w całej Polsce. Chcemy rozpocząć działalność franczyzową, ponieważ stworzyliśmy dobrą markę i jesteśmy w stanie kontrolować inne punkty. Musimy jednak wcześniej dobrze się do tego przygotować, żeby ktoś, kto zainwestuje w naszą firmę, był zadowolony.
Archiwalne wydania tygodnika Wprost dostępne są w specjalnej ofercie WPROST PREMIUM oraz we wszystkich e-kioskach i w aplikacjach mobilnych App Store i Google Play.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy tygodnika Wprost.
Regulamin i warunki licencjonowania materiałów prasowych.