Ten grzyb może zabić miliony. Nadciąga do Europy

Ten grzyb może zabić miliony. Nadciąga do Europy

Dodano: 
Mikrofotografia przedstawiająca strzępki dermatofitów, zeskrobiny z paznokci lub skóry
Mikrofotografia przedstawiająca strzępki dermatofitów, zeskrobiny z paznokci lub skóry Źródło: Shutterstock
Wraz ze zmianami klimatycznymi Europa może stanąć w obliczu niebezpieczeństwa, które do tej pory dotykało głównie kraje Azji i Afryki – chodzi o wyjątkowo groźne grzyby.

Jednym z najpoważniejszych zagrożeń jest Aspergillus fumigatus – pozornie niegroźny mikroorganizm, który odpowiada już za miliony zgonów w krajach globalnego Południa. Eksperci ostrzegają, że grzyb ten zmierza teraz w kierunku kontynentów o umiarkowanym klimacie, w tym Europy i Ameryki Północnej. Czy trafi także do Polski?

Cichy zabójca w powietrzu

Jeśli zarodniki Aspergillusa przedostaną się do organizmu człowieka, mogą wywołać aspergilozę – poważne schorzenie płuc, które u osób z obniżoną odpornością szybko atakuje także inne organy, w tym mózg.

Grzyby i pleśnie odpowiadają łącznie za około 3,2 miliona zgonów rocznie. Główna trudność polega na tym, że infekcje grzybicze często są trudne do wykrycia i właściwego zdiagnozowania, co utrudnia leczenie.

Obecnie największe zagrożenie grzybicze dotyczy Azji i Afryki, gdzie ciepły i wilgotny klimat sprzyja rozwojowi tych mikroorganizmów. Jednak wzrost globalnych temperatur sprawia, że strefa występowania tych grzybów rozszerza się, obejmując nowe obszary, w tym kraje europejskie.

twitter

Coraz więcej przypadków

Zgodnie z prognozami cytowanymi przez Financial Times, nawet 9 milionów Europejczyków może w najbliższych latach ulec zakażeniu niebezpiecznymi grzybami.

To jednak nie jedyne zagrożenie. Eksperci alarmują także w sprawie innego groźnego grzyba – Aspergillus flavus, który infekuje rośliny uprawne i wytwarza aflatoksyny – jedne z najbardziej toksycznych związków występujących w naturze.

Aflatoksyny często pojawiają się w takich produktach jak kukurydza, ryż, orzechy, przyprawy i zboża. Gdy raz dostaną się do żywności, nie da się ich zneutralizować żadnym procesem kulinarnym. Ich spożycie może prowadzić do poważnych uszkodzeń wątroby, a nawet nowotworów.twitterCzytaj też:
Majówkowy wysyp grzybów. W tych miejscach rosną jak szalone
Czytaj też:
Oto 3 najgroźniejsze grzyby. Wywołują niewydolność wątroby, nerek i śmierć

Opracowała:
Źródło: Mycology Reference Centre Manchester