Hajnowski marcinek to wielowarstwowe ciasto przekładane kremem, które wyglądem przypomina tort. Ten wyśmienity wypiek podawany jest zarówno w restauracjach regionalnych, jak i w gospodarstwach agroturystycznych, pieką go też w domach gospodynie na szczególne okazje. To kulinarny symbol regionu. Marcinek powstaje z kilkudziesięciu, najczęściej około 20, 30 cienko rozwałkowanych placków o grubości do 2 mm każdy, przekładanych starannie, warstwa za warstwą, masą z ubitej śmietany. Do jego produkcji używa się prostych, koniecznie regionalnych produktów: mąki, jajek, cukru i śmietany, ale pieczenie tak dużej ilości „listków” ciasta jest bardzo pracochłonne. Efekt wart jest poświęconego czasu.
Archiwalne wydania tygodnika Wprost dostępne są w specjalnej ofercie WPROST PREMIUM oraz we wszystkich e-kioskach i w aplikacjach mobilnych App Store i Google Play.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy tygodnika Wprost.
Regulamin i warunki licencjonowania materiałów prasowych.