Najlepsza restauracja na świecie

Najlepsza restauracja na świecie

Dodano:   /  Zmieniono: 
Rano boję się telefonu. A zwłaszcza Facebooka i wyświetlających mi się wiadomości kulinarnych. Sporów o to, czy Baron robi dobrze, podając żywe trutnie, czy Amaro wybrał właściwą stację telewizyjną, o to, czy mrożony polski bób jest lepszy od świeżych ryb z Portugalii.

Rano boję się telefonu. A zwłaszcza Facebooka i wyświetlających mi się wiadomości kulinarnych. Sporów o to, czy Baron robi dobrze, podając żywe trutnie, czy Amaro wybrał właściwą stację telewizyjną, o to, czy mrożony polski bób jest lepszy od świeżych ryb z Portugalii. I całej kulinarnej burzy w szklance wody w mieście, które ma raptem dwie michelinowskie gwiazdki, a które mieli ozorem o slow foodzie, nie mając zielonego pojęcia o tym, skąd do poszczególnych restauracji docierają produkty. I co akurat w tym roku, w połowie czerwca jest w sezonie, a co nie jest. Każdej późnej wiosny, kiedy jadę na prowincję coś załatwić, kiedy poczuję zapach rzepakowego pola, kiedy widzę, jak czereśnie dostają kolorów i jak mnożą się zielone zawiązki wiśni, marzę o otwarciu na prowincji najlepszej restauracji na świecie. Widzę ją bardzo wyraźnie. Musi być na wsi, ale nie dalej niż pół godziny spaceru od jakiejś wody, skąd można wyciągnąć fajną rybę. Musi być asfaltowa droga, kończąca się nie dalej niż 10 minut drogi bryczką lub terenowym samochodem, którym można dowieźć gości. Musi być blisko las, solidnie grzybny, jagodziany i borówkowy. Wąwóz ze stokiem skierowanym na południe – by nie zabrakło poziomek. Solidne pole gryki, by mieć prawdziwy miód, a w lasach trochę jodeł na spadź. Ma rosnąć na brzegach tych lasów czeremcha, ałycza i dereń. Ma być śliwkowy sad. Sąsiedzi moi muszą kochać zwierzęta. Nie tak jak moja ukochana, która krowy trzymałaby tylko na mleko, a kury tylko dla jajek i nie pozwoliłaby zarżnąć niczego z naszego podwórka, ale tak, by nie traktować świni jak nastolatka i nie faszerować jej chemiczną paszą. Tak, by wiedzieć, że z bukata choćby najlepszej mięsnej rasy nic dobrego nie będzie, jeśli całe swoje krótkie życie spędzi spętany w obórce. Niech będzie w pobliżu jeden serowar albo choć ktoś chętny – nauczymy go z Gienem Mientkiewiczem. Niech będzie niedaleko zdun, co zrobi nam kilka pieców. Niech będzie niedaleko dobryrzeźnik, co ma trochę w dupie mody i przepisy, i małą chłodnię z podłogą wysypaną solą. Sama restauracja ma składać się z trzech połączonych ze sobą, ale niezależnych części. Pierwsza część, która zapewni finansową ciągłość i wzmocni dobre sąsiedztwo, będzie piwiarnią. Piwo z małego browaru i prosta kuchnia. Kiełbasa z wody, kulebiak, raki, wędzony sum, zwykłe pierogi, podpłomyki. Kilka pozycji. Wszystkie z lokalnym zacięciem. Coś dla przechodzących szlakiem, spragnionych i głodnych. Mała sala, spora altana, ocieniona chmielem czy dzikim winem. Piękne, grubo rżnięte kufle. Mały podest dla orkiestry na taneczną sobotę. Czasem grill z występami przyjaciół. Miejsce drugie to kilka gościnnych pokoi. Cudne śniadania z serdelkami, własnym twarożkiem i dziesiątkami konfitur, z jajecznicą na leśnych grzybach, z powidlanym plackiem, ze stołem pełnym karafek z nalewkami. Ze spiżarkąpełną słoików z zalaną smalcem kiełbasą, z kiszonym czosnkiem, z chlebem pieczonym raz na tydzień w piątkowy wieczór, jak to było w Bukowej koło Biłgoraja. Trzecia część to sala z kominkiem na wyjątkowe rezerwacje. Z kuchnią, której sercem jest wielki, opalany drewnem piec, i schodkami do piwnicy, gdzie spoczywa 10 tys. cudownych butelek wina. Z ogromnym stołem. Tam dla gości, którzy przyjadą tu specjalnie, będę z przyjaciółmi wyprawiał cuda. Wyobraźcie sobie kolację, na której spróbujemy mięsa sześciu ras gęsi. Malutkie gołąbki, po pięć na talerzu, każdy z farszem z innego jagnięcego podrobu. Cudownie zrobiona brytfanna z wielkim rzecznym szczupakiem, uduszonym w tokaju i maleńkich cebulkach. Czaple jaja faszerowane móżdżkiem. Cztery napoleonki na deser, a krem każdej na innym zrobiony likierze. Mógłbym tak w nieskończoność... Tę wiosnę jeszcze wytrzymam. Może i następną. Ale jak kulinarna Warszawa dalej będzie mnie tak mierzić, kopnę się na wieś. I będę prawdziwie szczęśliwy.

Więcej możesz przeczytać w 24/2016 wydaniu tygodnika Wprost.

Archiwalne wydania tygodnika Wprost dostępne są w specjalnej ofercie WPROST PREMIUM oraz we wszystkich e-kioskach i w aplikacjach mobilnych App StoreGoogle Play.

Spis treści tygodnika Wprost nr 24/2016 (1740)

  • Bezkarni12 cze 2016, 20:00Trochę zapomnieliśmy, dlaczego doszło do zmiany władzy. Jak to się stało, że odeszli ludzie światowi, z klasą i tak pięknie mówiący w różnych językach o moralności.3
  • Desant polityków PO do samorządu12 cze 2016, 20:00Choć wybory samorządowe są dopiero w 2018 r., to już teraz część polityków Platformy Obywatelskiej deklaruje, że będzie w nich kandydować. – Młodzi posłowie po przegranych przez PO wyborach nie widzą w niej dla siebie przyszłości, dlatego...10
  • Carmen i Gilmour12 cze 2016, 20:00W ramach działań Europejskiej Stolicy Kultury Wrocław 2016 zbliżają się kolejne dwie wielkie atrakcje.11
  • Psychiatria dostanie więcej12 cze 2016, 20:00Ministerstwo Zdrowia deklaruje, że od przyszłego roku będzie więcej pieniędzy na leczenie osób chorych psychicznie.12
  • Hobbity żyły naprawdę12 cze 2016, 20:00Odnalezienie szczątków człekokształtnej istoty na indonezyjskiej wyspie Flores stało się ponad dekadę temu sensacją w środowisku antropologów.13
  • Bohaterowie tygodnia: noga Grosickiego i byk Kaczyńskiego12 cze 2016, 20:00Bohaterów tygodnia mieliśmy dwóch. I wcale nie chodzi o Lewandowskich. W mediach rządzil noga Grosickiego i byk Kaczyńskiego. Co do piłkarza to zweryfikuje go boisko. A co do Prezesa to zweryfikuje go rodeo. Zapowiedź szefa PiS, że na emeryturze...14
  • Jak stracić 100 milionów12 cze 2016, 20:00Ujawniamy kulisy upadku jednego z największych rządowych projektów informatycznych. „Wprost” dotarł do raportu CBA w tej sprawie. Jest on druzgocący dla byłych ministrów PO. Przez ich naruszenia prawa i zapisów umów Skarb Państwa stracił ogromne...16
  • Dystrybucja bogactwa12 cze 2016, 20:00Zdaniem krytyków większościowych systemów wyborczych są one narażone na wykorzystanie przez bogatych kandydatów środków finansowych dla zdobycia mandatów poselskich. Na poparcie tej tezy brak dowodów, ale nikomu to nie przeszkadza, by ją forsować.21
  • Spór odwróconych pojęć12 cze 2016, 20:00Gdyby brać dosłownie wypowiedzi polityków, i to zarówno rządzących, jak i opozycyjnych, to powinniśmy się lada dzień spodziewać próby zbrojnego obalenia legalnej władzy. A gdyby do tego nie doszło, to jak nic czeka nas dyktatura. Politolodzy i...22
  • Kulisy gry o wpływy w telewizji i radiu12 cze 2016, 20:00Z szumnie zapowiadanych mediów narodowych pozostanie na razie tylko nazwa. Ale i tak toczy się o nie zacięta walka.25
  • Media poczekają na opinię Brukseli12 cze 2016, 20:00Zdecydowaliśmy się na wariant ostrożnościowy, czyli że do Brukseli zostanie przekazany projekt, który jest w postępowaniu sejmowym. Komisja przyjmie projekt przed drugim czytaniem, a to powinno nastąpić jeszcze w lipcu. Wtedy uruchomimy procedurę...26
  • Od Kukiza do Ziobry12 cze 2016, 20:00Ponad 80 proc. Polaków nie jest w stanie zrozumieć języka polskich polityków – wynika z badań przeprowadzonych za pomocą programu stworzonego przez wrocławskich językoznawców. Najbardziej zrozumiale mówią Paweł Kukiz i Liroy.28
  • Ostatni moment na gest12 cze 2016, 20:00Mija 80 lat od czasu wielkich wywózek Polaków do Kazachstanu. Do naszych czasów dożyli nieliczni. Po rozpadzie ZSRS, a w zasadzie już od połowy lat 80. sprawa Polaków na Wschodzie była tematem, który bardzo interesował społeczeństwo31
  • Co ugramy z Sojuszem12 cze 2016, 20:00Warszawa stała się dziś jednym z najgorętszych miejsc na dyplomatycznej mapie świata. Urzędnicy, politycy i ludzie służb dogrywają ostatnie szczegóły decyzji, które zostaną ogłoszone podczas lipcowego szczytu NATO. Polskie oczekiwania też są...32
  • Narodowy twierdzą12 cze 2016, 20:00Jedna czwarta pracowników Stadionu Narodowego ostała certyfikat NATO TOP SECRET, odpowiednik polskiego „ściśle tajne” – mówi Jakub Opara, prezes pl.2012+, która zarządza stadionem PGE narodowy.34
  • Uzasadniona paranoja12 cze 2016, 20:00Polska i kraje bałtyckie przekonały wreszcie Europę, że zagrożenie ze strony Rosji nie jest wyłącznie wytworem ich fobii. Cała sztuka polega na tym, żeby nie przesadzać, bo reżim Putina czerpie swoją siłę także ze sposobu, w jaki reagujemy na jego...35
  • Kretowisko Putina12 cze 2016, 20:00Przed szczytem NATO w Warszawie rosyjski wywiad uwija się jak w ukropie. Zdemaskowany niedawno jako agent Moskwy oficer portugalskiego wywiadu nie jest jedynym pracującym dla Rosjan.38
  • Czy Rosjanie gdzieś nie mają szpiegów?12 cze 2016, 20:00Dla Rosji zimna wojna nigdy się nie skończyła – mówi Scott Stewart z instytutu Stratfor40
  • Piłkarze reprezentacji są synonimem sukcesu. Jednak życie ich nie rozpieszczało12 cze 2016, 20:00Są znani, piękni i bogaci. Jeżdżą najlepszymi samochodami, kochają się w nich nastolatki, są synonimem sukcesu. Jednak piłkarzy reprezentacji Polski życie nie rozpieszczało. Droga na Euro 2016 była bolesna. Były łzy, wódka, policyjne interwencje,...42
  • Moc zamiast opalenizny12 cze 2016, 20:00Organizatorzy wakacji dostrzegli klientów, którym nie odpowiada model plaża plus zwiedzanie. I zaproponowali coś więcej: relaks połączony z rozwojem. Opcji jest sporo: joga w bajkowych krajobrazach, nauka samowystarczalności w lesie, fitness w...46
  • Wpław przez mękę12 cze 2016, 20:00Pochodzący z Elbląga Sebastian Karaś chce jako pierwszy człowiek na świecie przepłynąć wpław Bałtyk. Trasa to ponad 100 km z Bornholmu do Kołobrzegu.50
  • Pięć kroków do porażki12 cze 2016, 20:00Aby osiągnąć wymarzony cel, nie wystarczy działać. Równie ważne jest to, czego unikamy. Przedstawiamy pięć z pozoru pozytywnych postaw, które tak naprawdę oddalają nas od sukcesu.51
  • Wojownicy franka12 cze 2016, 20:00Przeciąganie rozpraw, zamęczanie sędziów i oczernianie klientów – obrońcy frankowiczów mówią nam, jak od kuchni wygląda spór klienta z bankiem.52
  • Czas zbierania pieniędzy12 cze 2016, 20:00Giełdowe firmy właśnie decydują o podziale zysków za ubiegły rok. Spora ich część trafi do akcjonariuszy w formie dywidendy. Pokazujemy najlepsze spółki, które systematycznie wynagradzają inwestorów.56
  • Kulturę sprzedam hurtowo12 cze 2016, 20:00Idea jest prosta: zamiast zakupu pojedynczych książek, płyt lub filmów klient za niewielką zryczałtowaną opłatą zyskuje dostęp do niemal wszystkiego, o czym tylko zamarzy. Szczęśliwi są kupujący. Wydawcy i twórcy – już nie wszyscy.59
  • Z Polski ucieka prąd12 cze 2016, 20:00Z roku na rok mocy będzie brakować, bo bloki w niektórych elektrowniach nie nadają się już nawet do modernizacji, tylko do wygaszania. Równocześnie Polska podejmuje trudną grę energetyczną na kilku frontach, zapowiadając ograniczenie importu...62
  • Milionowy impuls dla start-upów12 cze 2016, 20:00Zawsze chciałeś założyć start-up? Nie ma lepszego momentu. Autorzy oryginalnych pomysłów mogą liczyć na wsparcie z Funduszy Europejskich w przełożeniu idei na język biznesu i rozwoju firmy.65
  • Młodzi i zdolni odebrali nagrody12 cze 2016, 20:00Medycyna, farmacja, edukacja – laureaci i wyróżnieni w naukowej edycji konkursu „Wprost” „Młodzi Zdolni 2016 – Mój pomysł dla Polski” zaprezentowali projekty z wielu dyscyplin.66
  • Biznes najwyższych lotów12 cze 2016, 20:00Kapitał ma narodowość, a państwo powinno współpracować z biznesem – można było usłyszeć na gali wręczenia nagród Orłom Tygodnika „Wprost”.68
  • Sztuka handlu12 cze 2016, 20:00W miarę jak przybywa nowoczesnych galerii handlowych, przybywa też tych, którzy nie chcą ich widzieć w swoim sąsiedztwie. Miliardowe inwestycje latami stoją w miejscu.70
  • Hossa Bessa12 cze 2016, 20:00Hossa Bessa72
  • WallStreet w Karpaczu12 cze 2016, 20:00Trzy dni, sześć debat gospodarczych, 40 paneli, wykładów i prelekcji, 80 partnerów i ponad tysiąc uczestników – 5 czerwca zakończyła się w Karpaczu 20. edycja konferencji WallStreet.74
  • Dociskanie Rosjan12 cze 2016, 20:00Wbrew nadziejom Moskwy i jej stronników w Europie Unia przedłuży sankcje wobec Rosji. Po raz kolejny liderzy UE obiecują Kremlowi, że to już ostatni raz.76
  • Jak Euro i socjal pogrążają Finlandię12 cze 2016, 20:00Niezależnie od tego, co bardziej zaszkodziło Finlandii – euro czy własne błędy w polityce gospodarczej – Helsinki zaciskają pasa i próbują wyjść z kłopotów o własnych siłach.78
  • Niebezpieczne e-maile12 cze 2016, 20:00lary Clinton czuje się już kandydatką Demokratów na prezydenta, jednak śledczy z FBI teoretycznie wciąż mogą jej pokrzyżować szyki.81
  • Kosmici i patriotyczne wzloty, czyli niezły interes12 cze 2016, 20:00Amerykanie to mistrzowie filmowej miłości do ojczyzny. Może najwyższy czas czegoś się od nich nauczyć?82
  • Jestem dobra taka, jaka jestem12 cze 2016, 20:00Uzo Aduba jest laureatką m.in. dwóch nagród Emmy za rolę więźniarki w serialu „Orange is the New Black”. Z Uzo spotkaliśmy się w Berlinie z okazji premiery czwartego sezonu tego popularnego komediodramatu (od 17 czerwca w Netfliksie).85
  • Festiwale z przesłaniem12 cze 2016, 20:00Popkultura może być nośnikiem całkiem poważnych idei. Dowodzi tego choćby przykład Life Festivalu w Oświęcimiu, zorganizowanego kilka kilometrów od terenów obozu koncentracyjnego.86
  • Najlepsza restauracja na świecie12 cze 2016, 20:00Rano boję się telefonu. A zwłaszcza Facebooka i wyświetlających mi się wiadomości kulinarnych. Sporów o to, czy Baron robi dobrze, podając żywe trutnie, czy Amaro wybrał właściwą stację telewizyjną, o to, czy mrożony polski bób jest lepszy od...87
  • Święta kradzież12 cze 2016, 20:00Krew, kości, zęby, grzebienie, a nawet napletki. Autentyczne i podrabiane relikwie przez stulecia budziły pożądanie możnych i złodziei. Czy kradzież fiolki z krwią Jana Pawła II z katedry w Kolonii oznacza powrót do średniowiecznych praktyk?88
  • Pierożki na parze12 cze 2016, 20:00Pierożki i pierogi różnią się nadzieniem, grubością ciasta, są przygotowywane z różnych rodzajów mąki. Te najpopularniejsze pochodzą z Chin.91
  • Mieszko gra o tron12 cze 2016, 20:00Harda” to polska „Gra o tron”, tyle że bez smoków. Tym razem polska pisarka historyczna nr 1 wzięła na warsztat początki dynastii Piastów. Na 1050-lecie chrztu Polski jak znalazł.92
  • Hybryda na bezdrożach12 cze 2016, 20:00Japończycy zwykle przykładają wagę do szczegółów. Dlatego nie mogą jak Anglicy zjeść ryby z frytkami, ale muszą zawinąć ją razem z ryżem i wszystko pociąć na małe kawałki96
  • Łączy nas już tylko piłka12 cze 2016, 20:00Właściwie to nic nam już wspólnego nie zostało. Historia nas dzieli. Dla Tomasza Lisa major Zygmunt Szendzielarz „Łupaszka” to morderca Polaków.98