Podróby na talerzu

Podróby na talerzu

Podróby na talerzu
Podróby na talerzu
Sery, pierogi, bułki, ryby. W Polsce podrabia się wszystko. Fałszerze żywności zarabiają praktycznie tyle, ile handlarze narkotyków.

24 Policji. W nielegalnej wytwórni tony kawy przejęło na początku marca Centralne Biuro Śledcze pod Częstochową fałszerze przesypywali tanią kawę do opakowań znanej włoskiej firmy. Stamtąd kawa miała trafić do obrotu. Funkcjonariusze zabezpieczyli kompletną linię produkcyjną wraz ze wszystkimi niezbędnymi elementami do porcjowania i pakowania kawy. Gdyby na miejsce przyjechali kilka dni później, po nielegalnej wytwórni mogłoby już nie być śladu. Wszystkie maszyny były zdemontowane, załadowane na samochód i gotowe do wywiezienia. Zdaniem rzeczniczki CBŚP, komisarz Agnieszki Hamelusz, na sprzedaży podrabianej kawy oszuści mogli zarobić ponad 1,3 mln zł. To niejedyny taki przypadek, bo żywność podrabia u nas cały kraj. Fałszerze nie zawsze schodzą do podziemia i tak jak pod Częstochową nie przepakowują w ukryciu taniej kawy do podrabianych opakowań. Żywność w biały dzień podrabiają lokalne zakłady i wielkie koncerny. Cały rynek obrotu fałszowaną żywnością w kraju szacuje się na 50 mld zł rocznie.

Żeby klient nie widział

We Włoszech najczęściej fałszuje się oliwę z oliwek, rozcieńczając ją innymi olejami. W Chinach sprzedawano jajka, których skorupka składała się z wapna i gipsu. W Rosji też jadą po bandzie. Żeby ciąć koszty produkcji, producenci dodają do mleka krochmal, kredę albo mydło. W Polsce takich drastycznych przypadków nie ma, ale też jest ciekawie. Niedawno w sklepach można było na przykład kupić chrzan bieszczadzki, który bieszczadzki był tylko z nazwy. Do obrotu wprowadziła go bowiem przetwórnia warzyw i owoców z ulicy Tapetowej na warszawskiej Białołęce. Na słoiczku widniał napis: „100 proc. tradycyjnego smaku”. I to mimo tego, że do chrzanu dodano pirosiarczyn sodu jako substancję konserwującą. W zakładzie przetwórstwa mleczarskiego na terenie gminy Wielogłowy w Małopolsce odkryto mleko rozcieńczone wodą. W serku ziołowym produkowanym w Skale, również Małopolska, w wykazie składników pominięto żelatynę wieprzową. Zakłady mięsne z Kielc oferowały swoim klientom kiełbasę wiejską. Okazało się, że wiejska nie jest, bo przy jej produkcji użyto połowy tablicy Mendelejewa.

Inspektorzy wykryli, że produkt zawierał glutaminian sodu, stabilizatory: E261, E331, przeciwutleniacze: E301, E316, izolat i hydrolizat białka sojowego. I chociaż kiełbasa miała być wieprzowa, to do jej produkcji użyto też mięsa wołowego. W Sianowie w województwie zachodniopomorskim pewna piekarnia sprzedawała chleb kukurydziany. Nie wiadomo, skąd taka nazwa, skoro w pieczywie znajdowały się ziarna kukurydzy w ilości 4,2 proc. A to i tak tylko kilka przykładów z ostatniego kwartału 2016 r., które wykrył Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych – GIJHARS. Dorota Balińska-Hajduk, dyrektor Biura Kontroli Jakości Handlowej w GIJHARS, podlicza, że w 2016 r. inspekcja dokonała 35 tys. kontroli żywności na krajowym rynku. W co siódmym skontrolowanym produkcie nie zgadzały się parametry fizykochemiczne. Czyli na przykład poziom białka, tłuszczu czy cukru, który producent zadeklarował na etykiecie, był inny niż w skontrolowanym produkcie. W dodatku co piąty wyrób był niewłaściwie oznakowany, czyli jego skład nie odpowiadał temu, co klient widział na opakowaniu.

W Polsce najczęściej podrabia się wędliny. W drugiej kolejności wyroby garmażeryjne. Na podium hańby wskakuje też nabiał. Balińska-Hajduk mówi, że na dobrą sprawę nie ma w Polsce branży, która byłaby zupełnie czysta. Producenci jaj wydłużają na przykład datę przydatności do spożycia. Normalnie jajko ma 28-dniowy termin ważności, licząc od dnia, w którym zniosła je kura. – Natrafialiśmy na partie, w których producenci wydłużali ten termin jeszcze o tydzień – opowiada. Producenci wędlin najczęściej ukrywają przed klientami, że naszprycowali mięso fosforanami czy kolagenem. Po co się je dodaje? W szynkę czy kiełbasę z takimi dodatkami można wpompować więcej wody, która zwiększa masę produktu. Klient się nie pozna, bo substancje zatrzymują wodę w wędlinie, sprawiając, że nie wycieka ona na zewnątrz. W przypadku pierogów najczęściej zaniża się zawartość farszu. W przypadku ryb gatunek ryby z opakowania zamienia się w środku na inny, na przykład gorszy. W przypadku zapiekanek zamiast szynki dodaje się mielonkę. I tak można bez końca. Andrzej Skrobiszewski, były już pracownik GIJHARS, szacował, że fałszowanie żywności przynosi benefity porównywalne z handlem narkotykami. Wcale nie trzeba podrabiać papierosów, alkoholi czy drogich perfum, żeby móc nieźle zarobić. Zdaniem Instytutu Badań nad Gospodarką Rynkową w zeszłym roku produkcja i handel narkotykami oraz sutenerstwo były warte 15 mld zł. I mniej więcej taką kwotę mogą zarobić na Polakach spożywczy fałszerze.

Chlebowe podziemie

Świetnie widać to na przykładzie branży piekarniczej. W ocenie Janusza Kazimierczuka, prezesa Spółdzielni Piekarsko-Ciastkarskiej w Warszawie, szarą strefę całego rynku pieczywa w Polsce można szacować na poziomie 30 proc. Wynikałoby z tego, że praktycznie co trzeci bochenek chleba kupowany przez Polaków pochodzi z nielegalnego źródła, czyli nielegalnych piekarni. Kazimierczuk tłumaczył w wywiadzie dla Portalu Spożywczego, że tego typu zakłady działają najczęściej w mniejszych miejscowościach. Zatrudniają ludzi na czarno, nie płacą podatków, ZUS, nie ponoszą kosztów związanych z wymogami sanepidu, więc mogą sprzedawać pieczywo taniej i więcej na nim zarabiać. Kontrole takich piekarń są utrudnione, bo działają w nocy, a inspektorzy sprawdzają zakłady tylko w dzień, na przykład do godziny 16. Tacy piekarze nie prowadzą też sklepów firmowych, tylko handlują swoimi wyrobami na bazarach albo oferują zaufanym sklepikarzom, z którymi rozliczają się gotówką, czyli też bez podatku. Traci na tym nie tylko Skarb Państwa, lecz także konsumenci i cała branża, bo jak mówi Kazimierczuk, dużo tego typu nielegalnych piekarń nie spełnia warunków sanitarnych. Wyroby piecze się tam w skandalicznych warunkach, bez zachowania higieny.

Herbatka z aspartamem

Ale podrabiają nie tylko mali, lecz także ci duzi. Patryk Płuciennik, herbaciany bloger z Czajnikowy.pl, opowiada, jak to międzynarodowe koncerny spożywcze manipulują składem herbaty. Do tych owocowych często dodają aspartam, substancję znaną z większości słodzików. Dzięki temu, po zaparzeniu, herbata jest już słodka bez słodzenia, a klient myśli, że to naturalny cukier z owoców. Koncerny znalazły też patent na czarną herbatę. Dodatkowo nasączają ją sokiem z wyciśniętych liści.

– Dzięki temu, że herbata jest zamaczana w takim soku, już po kilku sekundach błyskawicznie się zaparza – tłumaczy Płuciennik. Nie wiadomo, co później dzieje się z liśćmi, z których wyciśnięto sok. Płuciennik podejrzewa, że mogą trafiać do tańszych wersji herbat tego samego koncernu. Na początku 2015 r. swój finał znalazła sprawa z podrabianym masłem, które trafiło do sklepów w całej Polsce. W laboratorium okazało się, że „Masło ekstra” zawierało prawie 62 proc. tłuszczu roślinnego. „Masło ekstra 100 proc. oryginalne” – 14 proc. tłuszczu roślinnego. „Masło ekstra Amir” – 11,73 proc. Tymczasem zgodnie z prawem masłem nie można nazwać produktu, które zawiera chociażby jeden gram tłuszczu roślinnego. UOKiK nałożył na firmę Masmal Dairy 1,4 mln zł kary. Uznał, że producent z Grudziądza wprowadzał klientów w błąd. Zdaniem prof. Stanisława Kowalczyka, eksperta ds. bezpieczeństwa i jakości żywności z SGH, na świecie mamy do czynienia z nową falą fałszowania produktów spożywczych. Bierze się ona głównie z procesów globalizacji, które bardzo wydłużają drogę od producenta do konsumenta, przez co klienci często nie wiedzą, skąd tak naprawdę wzięło się to, co jedzą. Przykładowo kawa, która wypływa z portu załadunku, potrafi zmienić kilkadziesiąt razy właściciela, zanim dotrze do portu rozładunku. I nawet kiedy przyciśniemy krajowych producentów, to podrabiana żywność może wcisnąć się do nas tylnymi drzwiami. Z przeprowadzonych kontroli na granicy wynika, że do Polski najczęściej stara się wwieźć kiepskie zboże, ryby czy napoje. Na początku roku media alarmowały o surowym tuńczyku sprzedawanym w Polsce na steki lub sushi. Okazało się, że ryba była barwiona i długo zachowywała intensywnie różową barwę tak, jakby dopiero co złowił ją rybak. Z kolei z Ukrainy starano się wwieźć do Polski śmierdzące zboże. A jeszcze nie tak dawno najczęściej przemycanym produktem do Polski nie były wcale lewe papierosy tylko… chiński czosnek. Chociaż tańszy, to niekoniecznie zdrowy, bo w Chinach można go uprawiać bez jakiejkolwiek kontroli, czyli z użyciem chemikaliów i antybiotyków.

Strachy na lachy

Profesor Tadeusz Trziszka, rektor Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, uważa, że fałszerstw żywności nie da się całkowicie wyeliminować, ale można im dzisiaj skuteczniej przeciwdziałać. – Kiedyś nie mogliśmy badać DNA mięsa, żeby stwierdzić, czy dany surowiec to na pewno wołowina, czy może wieprzowina. Potrafimy rozróżniać gatunki ryb, wyłapać różnicę między korzeniem pietruszki a pasternaku – mówi o postępach w kontroli Balińska-Hajduk z GIJHARS. W łódzkim BioNanoParku działa Laboratorium Autentykacji Produktów, które ma na wyposażeniu spektroskop magnetycznego rezonansu jądrowego. To skomplikowane urządzenie z niezwykłą precyzją potrafi określić, czy dana oliwa z oliwek pochodzi z Grecji, Włoch czy Turcji. Albo czy miód jest rzeczywiście spadziowy, tak jak producent napisał na etykiecie, czy to taki z domieszką miodu nektarowego, który już jest tańszy. Mimo takich wyrafinowanych metod ścigania fałszerzy nie sposób złapać wszystkich. Tych najbardziej bezczelnych mogłyby odstraszyć dotkliwe kary, ale państwo ma tutaj lekką rękę. – Katalog kar jest duży. Począwszy od zaleceń pokontrolnych, poprzez zakazy wprowadzania do obrotu produktu, na karach finansowych kończąc – mówi Balińska-Hajduk. Wysokość kar za fałszowanie żywności podwyższono dziewięć lat temu po tym, jak sama inspekcja narzekała, że podrabianie produktów kwitnie w najlepsze, a fałszerzy można karać co najwyżej kilkusetzłotowymi mandatami. Wprowadzono wtedy nawet sankcję, że nieuczciwego producenta można ukarać grzywną w wysokości 10 proc. wartości całego obrotu jego firmy. Wobec ilu nieuczciwych firm udało się zastosować taką sankcję? Jak na razie wobec żadnej. Ciągle dominują niewielkie mandaty. g

© Wszelkie prawa zastrzeżone

Okładka tygodnika WPROST: 12/2017
Więcej możesz przeczytać w 12/2017 wydaniu tygodnika „Wprost”
Zamów w prenumeracie lub w wersji elektronicznej:
 0

Spis treści tygodnika Wprost nr 12/2017 (1779)

  • Łączy nas Polska 19 mar 2017, 20:00 To wyjątkowe wydarzenie: laureatem nagrody Człowiek Roku 2016 tygodnika „Wprost” została reprezentacja Polski w piłce nożnej. Redakcja „Wprost” uhonorowała już co prawda w 2007 r. tym tytułem postać ze świata futbolu – trenera Polaków Leo Beenhakkera. Teraz nagroda miała... 4
  • Niedyskrecje parlamentarne 19 mar 2017, 20:00 PLATFORMA OBYWATELSKA ZAPREZENTOWAŁA W MINIONY PIĄTEK wniosek o konstruktywne wotum nieufności wobec rządu Beaty Szydło. Kandydatem na premiera został Grzegorz Schetyna, lider PO. Myliłby się jednak ktoś, kto by sądził, że jest to... 6
  • Obraz tygodnia 19 mar 2017, 20:00 1 720 000 tys widzów obejrzało już film „Sztuka kochania. Historia Michaliny Wisłockiej” 7% pracowników biurowych w Polsce stwierdza, że prowadzenie biura bez papieru jest nierealne Wygrani Wioletta Grzegorzewska Poetka i autorka... 8
  • Spięcie tygodnia 19 mar 2017, 20:00 Andrzej Halicki (Platforma Obywatelska) Trzeba pokazać Polakom, jak bardzo zły jest ten rząd GRZEGORZ SCHETYNA JEST NAJLEPSZYM KANDYDATEM NA PREMIERA. To logiczne. Nie będziemy ściemniać i stosować zabiegów, które tuszują rzeczywistą... 10
  • Gnał do ludzi 19 mar 2017, 20:00 Parę razy widziałem, co się działo, kiedy artyści dowiadywali się, że na widowni jest Młynarski. Aktorzy mówili wyraźniej, muzycy lepiej grali, piosenkarki ładniej śpiewały. Głupio było w Jego obecności wyjść na scenę z czymś... 11
  • Holandia: zwycięstwo strachu 19 mar 2017, 20:00 Europa odetchnęła z ulgą. Rządzący dotąd Holandią konserwatyści premiera Marka Rutte pokonali w wyborach eurosceptycznego Geerta Wildersa, który ostro krytykował politykę imigracyjną UE. Premier Rutte zawdzięcza zwycięstwo przejęciu... 12
  • Zdarzyło się jutro 19 mar 2017, 20:00 Salut Prezesa, monolog Korwina, zdjęcie Zygmunta i inne atrakcje. 13
  • Lewo 19 mar 2017, 20:00 prof. Magdalena Środ, filozofka, feministka PPP TERMIN „POPRAWNOŚĆ POLITYCZNA” ZOSTAŁ WPROWADZONY W LATACH 70. na określenie zestawu reguł językowych, których stosowanie miało zapobiec krzywdzie i dyskryminacji grup z powodu ich rasy,... 14
  • Prawo 19 mar 2017, 20:00 Jan Wróbel, zawodowy nauczyciel, dziennikarz, publicysta Chcę całej Polski WSKUTEK ŚMIERCI MISTRZA WIELEKROĆ W OSTATNICH DNIACH SŁYSZAŁO SIĘ HASŁO „RÓBMY SWOJE”. Że aktualne. Odwrotnie. „Róbmy swoje” Anno Domini 2017 jest... 14
  • Polska. Biało-Czerwoni 19 mar 2017, 20:00 Nagrodę Człowiek Roku za 2016 r. redakcja „Wprost” przyznała polskiej reprezentacji w piłce nożnej. Za bezprecedensowy sukces sportowy, przywrócenie polskiej piłce należnego miejsca w Europie oraz łączenie Polaków ponad podziałami. 16
  • Marka narodowa 19 mar 2017, 20:00 Polacy w końcu mogą być dumni ze swojej drużyny i to nie tylko z powodu sukcesów na boisku. Dziś wizerunek naszego sportowca jest tak samo cenny, jak jego talent. 24
  • Orły Nawałki 19 mar 2017, 20:00 – Przywróciliście polskiej piłce należne miejsce w Europie i połączyliście Polaków ponad podziałami – mówił Michał Maciej Lisiecki, wydawca tygodnika „Wprost”, wręczając polskiej reprezentacji narodowej statuetkę Człowieka Roku „Wprost” 2016. 26
  • Kwestia zasad 19 mar 2017, 20:00 Polski rząd pokazał, że potrafi zagrać ostro i konfrontacyjnie, ale przy wielu innych okazjach demonstrował wolę poszukiwania kompromisu – mówi Konrad Szymański, sekretarz stanu ds. europejskich. 28
  • Operacja – ratowanie twarzy 19 mar 2017, 20:00 Cały ubiegły tydzień PiS prowadził akcję niwelowania strat po szczycie w Brukseli. Jak na skalę poniesionej porażki partii rządzącej wyszło to nadspodziewanie dobrze. 32
  • Patologie Krajowego Przewoźnika 19 mar 2017, 20:00 Kontrola wykazała, że PKP podpisały umowę na ochronę dworców z nieistniejącą firmą. Co więcej, zapłaciły jej za sprzęt cztery razy więcej niż kosztował na rynku. Wątpliwości jest więcej. 35
  • Polskie zbrojenia w ślepym zaułku 19 mar 2017, 20:00 WALDEMAR SKRZYPCZAK generał broni Aby mieć przegląd rozwoju polskiej myśli technicznej po 1945 r. na potrzeby sił zbrojnych, trzeba pamiętać, że dyrektywy z Moskwy rozstrzygały, co Polsce wolno, a czego nie. Możliwości było niewiele.... 36
  • Miejska wojna rowerowa 19 mar 2017, 20:00 Wiosną w przyrodzie odradza się życie, a w mieście – konflikt między rowerzystami, kierowcami i pieszymi. Na rozejm raczej nie ma co liczyć. 38
  • Elektryczne dwa kółka 19 mar 2017, 20:00 Trans Hybrid 3.0 i 5.0 to propozycja dla tych, którzy lubią jeździć na dwóch kółkach, ale nie przepadają za wysiłkiem i poceniem się. 43
  • Par jednopłciowych nie ma. I już 19 mar 2017, 20:00 Dlaczego ślub gejów w jednym państwie jest zwykłą ceremonią, a w innym zagraża praworządności? – pytają osoby LGBT. 44
  • Wielka gra 19 mar 2017, 20:00 Przedsiębiorcy mogą się bać. Będzie ich szukać superskarbówka i grozi im 25 lat więzienia za fałszywe faktury. Tak rząd chce walczyć z niepłacącymi podatków. 49
  • Podróby na talerzu 19 mar 2017, 20:00 Sery, pierogi, bułki, ryby. W Polsce podrabia się wszystko. Fałszerze żywności zarabiają praktycznie tyle, ile handlarze narkotyków. 52
  • Bój o giełdę 19 mar 2017, 20:00 Na giełdzie mamy zawieszenie broni i nowego, tymczasowego prezesa. I dla sam ej giełdy byłoby lepiej, gdyby pozostał on na dłużej. Bo im mniej polityki na giełdzie, tym korzystniej dla inwestorów. Kilkumiesięczna wojna podjazdowa o... 56
  • Chiński superelektryk 19 mar 2017, 20:00 Kiedy Polacy wciąż czekają na własny samochód elektryczny, swoje najnowsze elektrocudo pokazali Chińczycy. Na targach motoryzacyjnych w Genewie zadebiutował Techrules Ren. To chińskie superauto potrzebuje 2,5 sekundy do setki. Na jednym... 57
  • Rosyjska pajęczyna 19 mar 2017, 20:00 Politykę Kremla wspiera dziś w całej Europie sieć politycznych, zarówno lewicowych, jak i prawicowych, sprzymierzeńców. Dlatego w zbliżających się francuskich wyborach prezydenckich niemal każdy z kandydatów sprzyja Rosji. 58
  • Aktywa Putina 19 mar 2017, 20:00 Historia, którą opowiada film „Snowden”, wpisuje się w wielką światową grę mocarstw. 62
  • Co dalej z 5 mln pacjentów kardiologicznych? 19 mar 2017, 20:00 Choroby sercowo-naczyniowe są główną przyczyną zgonów w Polsce. Jak proponowane zmiany w systemie opieki zdrowotnej wpłyną na zdrowie Polaków? Przedstawiamy głos w dyskusji. 64
  • Złodzieje prądu 19 mar 2017, 20:00 Sony opatentował bezprzewodowy sposób na podbieranie energii z akumulatora innego telefonu albo np. z lodówki. Firma od dawna pracuje nad rozbudową systemu NFC, który pozwalał na zbliżeniową synchronizację czy połączenie telefonu z... 66
  • Kosmiczna energia 19 mar 2017, 20:00 Ogniwa paliwowe najpierw sprawdziły się w kosmosie. Dziś są stosowane do produkcji ciepła, energii elektrycznej i w motoryzacji. 68
  • Ogniwa przyszłości 19 mar 2017, 20:00 Pierwsza w Polsce mikroinstalacja z ogniwami paliwowymi do wytwarzania energii elektrycznej i ciepła. 70
  • Pasze ze znakiem jakości 19 mar 2017, 20:00 Nowoczesne technologie, drobiazgowa kontrola jakości i dbałość o higienę – pasze z Piły spełniają najwyższe standardy rynku. 71
  • Kolej na zmiany 19 mar 2017, 20:00 Rośnie liczba Polaków, którzy decydują się zamienić samochód na pociąg. 72
  • Drogowcy czekają na Autostradę 19 mar 2017, 20:00 Największe branżowe wydarzenie w Europie Środkowo-Wschodniej już w maju na Targach Kielce. 73
  • Setki milionów logistyków 19 mar 2017, 20:00 Klient e-sklepu, decydując o sposobie zakupu, testowania i odbioru towaru oraz płatności, ma wielki wpływ na łańcuchy dostaw. 74
  • Zdrowy, zielony, zadowolony – taki staje się Wrocław 19 mar 2017, 20:00 Wrocław stara się o tytuł Zielonej Stolicy Europy w 2019 r. Jeśli to się uda, będzie pierwszym polskim miastem z takim wyróżnieniem. 78
  • Noc w muzeum 19 mar 2017, 20:00 Historyczny obiekt hotelowy jest jak stare wino – z wiekiem nabiera klasy, o jakiej nowo wybudowane hotele mogą tylko marzyć. 82
  • Nie zobaczysz nas w telewizji śniadaniowej 19 mar 2017, 20:00 Płyta „Songs of Love and Death” to projekt na polskim rynku muzycznym wyjątkowy. Ze zderzenia dwóch osobowości – Johna Portera i Nergala (Adam Darski) – wyzwala się nowa energia i rodzi nowa jakość. 86
  • Stara baśń, nowe znaczenia 19 mar 2017, 20:00 Animowana „Piękna i Bestia” jest uznawana za jedno z największych osiągnięć Disneya. Koncern postanowił więc wyprodukować jej „aktorską” wersję. Przy okazji to i owo zmienił. 90
  • Musical o tolerancji 19 mar 2017, 20:00 Mogłem zrobić, co podpowiadała mi wyobraźnia – mówi Bill Condon, reżyser „Pięknej i Bestii”. 92
  • Agustin Egurrola: To się państwu spodoba 19 mar 2017, 20:00 LUBIĘ FILMY Z CHARYZMATYCZNYMI BOHATERAMI, którzy pokazują, że w życiu trzeba iść prostą drogą i kierować się jasnymi zasadami. Takie mocne obrazy, które motywują do pracy nad sobą, zmuszają do myślenia i bycia lepszym – pod tym... 93
  • Wydarzenie 19 mar 2017, 20:00 SERIAL Problemy pierwszego świata Scorsese, Campion, Haynes, Fincher. Najlepsi reżyserzy kręcą seriale. Teraz do ich grona dołączył twórca m.in. „Witaj w klubie” Jean-Marc Vallée. Dawno nie było tak mocnej wiwisekcji zamożnej... 94
  • Wędrówka ludów trwa 19 mar 2017, 20:00 EWA WANAT Dla wielu imigrantów największym szokiem jest dyscyplina – że o siódmej rano trzeba wstać, żeby zdążyć do szkoły, że trzeba odrabiać lekcje, że wszystko robi się w określonym czasie. Pewien człowiek ma na przykład... 98
  • Emisja obligacji jako źródło finansowania przedsiębiorstw 19 mar 2017, 20:00 Przedsiębiorstwa stające przed decyzją dotyczącą pozyskania kapitału na rozwój działalności, coraz częściej muszą mierzyć się z niełatwym wyborem formy finansowania. 102
  • Stopy zwrotu na przykładzie akcji wchodzących w skład indeksu WIG20 w 2016 roku 19 mar 2017, 20:00 Umiejętność zarządzania własnymi pieniędzmi jest podstawowym warunkiem osiągnięcia sukcesu finansowego. Najbardziej efektywnym sposobem zarządzania jest inwestowanie. 104
  • Konsolidacja w wielu branżach przyspieszy 19 mar 2017, 20:00 Konkurencja w wielu branżach zaostrza się, co odbija się na rentowności spółek. W takiej sytuacji zarządzający firmami często decydują się na przejęcia konkurentów z branży, ponieważ to najszybszy sposób na zwiększenie skali działania, przejęcie udziałów rynkowych i... 105
  • Emerytura z funduszami private equity 19 mar 2017, 20:00 Polski system emerytalny zbudowany jest z dwóch filarów: repartycyjnego i kapitałowego. W przypadku tego drugiego kluczowe znaczenie ma ocena ryzyka rynków finansowych i przełożenie sytuacji na GPW na stan oszczędności. 106
  • Multikanałowość i wysoka specjalizacja 19 mar 2017, 20:00 Co najmniej 20-proc. wzrost poziomu EBITDA, budowa i integracja technologii oraz rozwój kompetencji w zakresie omnichannel, to jedne z priorytetów, jakie ogłosiła w nowej Strategii Korporacyjnej, obejmującej lata 2017–2019. Spółka przedstawiła również wizję swojego biznesu do... 107
  • Wizjonerzy i księgowi w świecie polityki 19 mar 2017, 20:00 Sukcesu w biznesie nie można zagwarantować. Zgodnie z teorią ekonomii, im wyższa oczekiwana stopa zwrotu, czyli zysk lub korzyści, które chcemy uzyskać, tym wyższe ryzyko musimy ponieść. Przy czym ryzyko oznacza utratę odsetek lub nawet stratę części, a nawet całości... 108
  • Inwestor też człowiek, czyli relacje inwestorskie po ludzku 19 mar 2017, 20:00 Prasa branżowa coraz częściej porusza temat komunikacji human to human jako nowej jakości, która ma zastąpić marketing B2B oraz B2C. Relacje inwestorskie niestety pozostają w tyle. 109

ZKDP - Nakład kontrolowany