Aneta Kołaszewska
Mają niezwykłą konsystencję – półpłynną, lekko galaretkowatą, a smak – delikatny, subtelny, lekko słony niczym morska woda. Ich smakosze twierdzą, że każdy choć raz w życiu powinien spróbować ostryg. Jeśli jesteś miłośnikiem morskich smaków, nie musisz czekać, aż nadarzy się okazja. Warszawska restauracja L’Arc Varsovie ma homarium i ostrygarium, dzięki czemu kucharze serwują świeże owoce morza nieprzerwanie przez siedem dni w tygodniu. Jako jedna z nielicznych restauracji, a być może nawet jedyna w Warszawie, oferuje również dowóz ostryg do domu.
W siedmiu rodzajach
W restauracji goście znajdą największy wybór ostryg w Warszawie – aż siedem rodzajów sprowadzanych z Holandii, Normandii i Irlandii, w tym ostrygi Ostra Regal d’Or. Są to wyjątkowe, wykwintne ostrygi z widocznymi na muszli płatkami złota (posypywane są nimi już na etapie hodowli). Co jeszcze warto wiedzieć o ostrygach? Klasyfikuje się je według wagi, która wynosi przeciętnie od 30g do ponad 150g. Do każdego rozmiaru przypisany jest numer w skali od 0 do 5, przy czym nr 5 to najmniejsze osobniki, a 0 – największe. Numeru 5 raczej nie zobaczymy w sklepie ani na restauracyjnym talerzu – wykorzystywane są w gastronomii głównie do przygotowywania sosów.
Prosto z oceanu
Ostrygi zawsze kupuje się żywe. Przy schłodzeniu do temperatury i przechowywanie do dwóch tygodni. Należy je układać głębszą muszlą do spodu. Przy otwieraniu należy zwrócić uwagę na to, czy są mocno zamknięte i wypełnione morską wodą. Te, w których po otwarciu nie ma wody, należy wyrzucić – nie nadają się do spożycia. Klasycznie ostrygi podawane są na surowo z lodem, skropione odrobiną soku cytrynowego. Żeby się do nich dostać, potrzebny jest specjalny nożyk, za pomocą którego rozdziela się dwie części muszli. Polacy są jednak mniej konserwatywni niż np. Francuzi, więc jeśli żywy mięczak zniechęca nas do jedzenia, możemy pokusić się o przygotowanie z niego dania. Możliwości jest wiele. Ostrygi mogą być pieczone, smażone, gotowane lub duszone. Przygotowuje się z nich także zupy. W restauracji L’Arc Varsovie podawane są ostrygi w wersji fusion, czyli na dziewięć różnych sposobów – z rozmaitymi sosami, dodatkami, a nawet wędzonym węgorzem czy polędwicą

Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy tygodnika Wprost.
Regulamin i warunki licencjonowania materiałów prasowych.
Komentarze