Ulecz się jedzeniem

Ulecz się jedzeniem

Dodano:   /  Zmieniono: 
Lato to czas, kiedy stragany pełne są soczystych owoców, kolorowych warzyw. Warto korzystać z bogactw natury pełnymi garściami – a zamiast po kolejną pigułkę sztucznych preparatów witaminowych sięgnąć po jabłko, pomidora, fasolę.

Czosnek pomoże przy infekcji i obniży ciśnienie. Cebula dostarczy witaminy C i zadziała przeciwbakteryjnie. Aronia zadziała antystresowo i uspokoi. Pomidor pomoże się uchronić przed nowotworem, brokuł rozprawi się z niedokrwistością, kapusta pomoże przy chorobie wrzodowej żołądka, a żurawina przyniesie ukojenie w problemach z pęcherzem. Zdrowotne właściwości jedzenia znane są i wykorzystywane przez ludzi od tysięcy lat i choć współczesna cywilizacja nastawiona jest na jedzenie szybkie i wysoko przetworzone, to trend, aby wrócić do zdrowej diety, jest coraz wyraźniejszy.

Rośliny zamiast tabletek

Słynny ultramaratończyk polskiego pochodzenia Scott Jurek, kiedy dozna kontuzji, unika łykania farmaceutyków – remedium na dolegliwości zawsze szuka w pierwszej kolejności w tym, co je. Przygodę z bieganiem i jedzeniem opisał w książce „Jedz i biegaj”. Człowiek, który m.in. dwukrotnie zwyciężył w uznawanym za najcięższy bieg świata, prowadzącym przez Dolinę Śmierci ultramaratonie Badwater (217 km), od lat odżywia się jedynie produktami pochodzenia roślinnego. Do przejścia na wegańską dietę skłoniły go problemy z żołądkiem, które nękały go podczas wysiłku. Wcześniej nie stronił od fast foodów, dziś unika nie tylko produktów pochodzenia zwierzęcego, ale i białej mąki czy cukru. I jest okazem zdrowia.

Czyżby rzeczywiście to było aż tak proste? Dietetycy odpowiadają bez wahania: tak. Już Hipokrates mówił – niech żywność będzie twoim lekarstwem, a lekarstwo twoją żywnością. To, co mamy na talerzu, nie tylko może pomóc uniknąć wielu chorób. Odpowiedniodobrana dieta wspomaga leczenie wielu dolegliwości. O konieczności zmiany nawyków żywieniowych usłyszą na pewno pacjenci, którzy cierpią na choroby układu krążenia – nadciśnienie czy miażdżycę. Z ich jadłospisu muszą zniknąć produkty, które nasilają chorobę i wręcz przyczyniają się do jej pojawienia się, a w zamian dostają listę produktów, które nie tylko mogą jeść bezkarnie, lecz także które zadziałają na schorowany organizm jak lekarstwo.

Dowody? Chociażby badania dr. Deana Ornisha z Uniwerystetu w Harvardzie. Jego eksperyment był prosty. Grupę osób z zaawansowaną miażdżycą podzielił na dwa zespoły. Pierwsza grupa stosowała niskotłuszczową dietę roślinną, druga – dietę oficjalnie zalecaną osobom cierpiącym na chorobę wieńcową (dieta taka zawiera produkty pochodzenia zwierzęcego). Wyniki były zaskakujące. Ludzie z grupy na „oficjalnej diecie” byli coraz bardziej chorzy – u większości miażdżyca postępowała. Tymczasem niemal u 80 proc. pacjentów na diecie roślinnej znacznie obniżył się cholesterol, a zmiany w tętnicach odpowiedzialnych za stan serca częściowo się cofnęły.

Zjeść chorobę

Recepta na zdrowie nie jest skomplikowana i choć trend zdrowego trybu życia jest coraz bardziej widoczny, to jednak dieta i zmiana nawyków żywieniowych kojarzą się przede wszystkim z utratą kilogramów. Jednak warto się zainteresować zmianą diety także wówczas, kiedy jesteśmy chorzy lub mamy predyspozycje do określonych chorób (nadwaga zresztą zwykle idzie w parze z wieloma chorobami cywilizacyjnymi). Przy wspomnianej już miażdżycy należy zastąpić tłuszcze zwierzęce roślinnymi (świetnym źródłem tłuszczu są orzechy). Przy nadciśnieniu – ograniczyć lub całkiem wyeliminować z diety sód, a w zamian uraczyć organizm dawką potasu, który obniża ciśnienie krwi i reguluje pracę serca (bogatym źródłem potasu są np. ziemniaki i pomidory). Dieta jest niezwykle istotna przy cukrzycy – diabetycy muszą przede wszystkim dbać o to, żeby nie przekroczyć bezpiecznego dla nich poziomu cukru we krwi. Jednocześnie mogą jednak spożywać produkty, które poziom cukru znakomicie regulują (np. grejpfruty). Dieta może wręcz wyleczyć z cukrzycy typu 2. Jedzenie warzyw, owoców, roślin strączkowych, orzechów, pestek i pełnoziarnistych produktów i przy tym ograniczenie produktów zwierzęcych do minimum zmniejsza ryzyko zachorowania na raka nawet o 60 proc. To, co mamy na talerzu, może pomóc niemal przy każdej dolegliwości – na przykład kwasy tłuszczowe omega-3 oprócz innych dobroczynnych właściwości pozwalają leczyć stan zapalny w bolesnych zapaleniach torebki stawowej (cennym źródłem omega-3 jest na przykład siemię lniane).

Miesiąc dla zdrowia

To, że zdrowy tryb życia się opłaca, potwierdzają chociażby wyniki badania EPIC (European Prospective Investigation into Cancer) prowadzonego przez osiem lat na 23 tys. mieszkańców Europy. EPIC wykazało, że aktywność fizyczna, zdrowe odżywianie, niepalenie i trzymanie prawidłowej wagi o ponad 80 proc. zmniejszyło w tej grupie liczbę ataków serca, o 90 proc. przypadków cukrzycy i ponad jedną trzecią nowotworów (w porównaniu z danymi dotyczącymi całej populacji). Dr n. med. Edyta Biernat-Kałuża, specjalista reumatolog, lekarz chorób wewnętrznych i założycielka pierwszego w Polsce Centrum Medycyny Żywienia, mówi: – Wakacje są wyśmienitą porą, aby rozpocząć przygodę ze zdrowym odżywianiem, bo wybór warzyw i owoców jest ogromny.

Niedowiarkom radzi, aby zrobili badania (krwi i ciśnienia) przed eksperymentem i po czterech tygodniach diety. Co jeść w tym czasie? – Połowę talerza powinny stanowić warzywa i owoce. Przy czym samych warzyw powinno być więcej. Jak je wybierać? Zdradzę prosty sposób, który nazywam tęczą zdrowia. Wybierajmy tak, aby codziennie zjeść warzywo lub owoc w kolorach: białym, żółtym, pomarańczowym, czerwonym, zielonym i fioletowym. Do tego jedzmy kasze z kaszą jaglaną na czele, rośliny strączkowe, pestki i orzechy, siemię lniane. Jestem przekonana, że po czterech tygodniach różnicę będzie widać nie tylko w lepszych wynikach, ale i w samopoczuciu – mówi dr Biernat-Kałuża.

Więcej możesz przeczytać w 31/2013 wydaniu tygodnika Wprost.

Archiwalne wydania tygodnika Wprost dostępne są w specjalnej ofercie WPROST PREMIUM oraz we wszystkich e-kioskach i w aplikacjach mobilnych App StoreGoogle Play.

Spis treści tygodnika Wprost nr 31/2013 (1588)

  • Panie Jarku, Pan się nie boi28 lip 2013, 20:00Panie Jarku, piszę do Pana, żeby dodać Panu otuchy. Nie chodzi o żadne zwycięstwo w wewnętrznych wyborach w Platformie, bo obaj wiemy, że nie ma Pan żadnych szans. Nie chodzi też o jej zreformowanie, bo postawił Pan na niej krzyżyk. Dobrze Pan...4
  • Rostowski mówi: inni chorują - zachorujmy i my28 lip 2013, 20:00Nigdy nie przestanie mnie zadziwiać sposób rozumowania, będący pokłosiem keynesowskiego ukąszenia, zgodnie z którym najlepszą metodą na radzenie sobie z niepokojąco rosnącym długiem jest… zaciąganie kolejnych długów. Wszystko odbywa się...4
  • Wyjaśnienie28 lip 2013, 20:00Wątpliwości odnośnie do oświadczenia majątkowego Piotra Guziała nie zostały upublicznione przez wojewodę mazowieckiego Jacka Kozłowskiego ani z jego inicjatywy. Upubliczniło je Radio Zet, które miało te informacje z innego źródła. Biuro Prasowe...4
  • Skaner28 lip 2013, 20:00Tu jesteśmy! Jeśli czujesz się ważny, wyobraź sobie, że patrzysz na Ziemię z gwiazd – pisał rzymski cesarz Marek Aureliusz, kontemplując znikomość człowieka wobec ogromu wszechświata. Gdyby żył dziś, na pewno dałby wiele, aby zobaczyć to...6
  • Kulisy reanimacji bankruta28 lip 2013, 20:00LOT poprawił wyniki, ale w firmie aż trzeszczy od afer nazywanych lotowszczyzną.10
  • Fabryka przegranych28 lip 2013, 20:00Powstanie Warszawskie przechodzi ze sfery dokumentacji, wywiadów i oddawania czci do sfery popkultury. W ten sposób zyskujemy bohaterów, ale tracimy wymiar tragedii. Krew, pot i łzy stają się odrealnione, na pierwszy plan wychodzą młodość i miłość.12
  • Klęska i legenda28 lip 2013, 20:00Mit powstania jest wciąż żywy. Odwołują się do niego wszyscy, którzy mają ważne sprawy do załatwienia – mówi Jan Ołdakowski, dyrektor Muzeum Powstania Warszawskiego.18
  • Rostowski to socjalizm28 lip 2013, 20:00Z Jarosławem Gowinem, kandydatem na szefa PO, rozmawia Marcin Dzierżanowski.20
  • Koko, Euro spoko28 lip 2013, 20:00Grzegorz Lato i Adam Olkowicz wciąż zarabiają na Euro 2012 w Polsce. Mimo że mistrzostwa skończyły się rok temu.24
  • Kamikadze28 lip 2013, 20:00O sprawie Olina, szafie Lesiaka i teczce Bolka opowiada Andrzej Milczanowski, były minister spraw wewnętrznych i szef UOP.26
  • Sługa Wałęsy28 lip 2013, 20:00Milczanowski zbudował służby III RP, opierając się w dużym stopniu na funkcjonariuszach PRL. Po latach się okazało, że także wykorzystując ich metody.28
  • Wsparcie dla regionów28 lip 2013, 20:00W Lubelskiem postawili na turystykę, a w Łódzkiem – na naukę i kulturę. O tym, do kogo trafią euro z Regionalnych Programów Operacyjnych, decyduje 16 województw.32
  • Nie byłem katem28 lip 2013, 20:00Nie mam pretensji do TVP, że opłaca ludzi tylko dlatego, że mają ładny uśmiech – mówi Andrzej Turski, twarz „Panoramy”, dziennikarz, którego „7 dni świat” wraca po latach na antenę.35
  • Centralne Biuro Absurdu28 lip 2013, 20:00CBA taśmowo pozbawia funkcji samorządowców pod pozorem drobnych uchybień proceduralnych. – To zamach na samorządność – oburzają się posłowie.38
  • Wojna z ciałem28 lip 2013, 20:00Wyczekiwane lato nie dla wszystkich jest źródłem radości. Plaża stała się targowiskiem próżności i źródłem frustracji.40
  • Witajcie w stresolandii28 lip 2013, 20:00Blisko trzy czwarte Polaków uważa, że Polska szkodzi ich zdrowiu psychicznemu, a aż 86 proc. odczuwa nieustanny stres. Jak żyć, panie premierze?44
  • Proszę, pozwól mi odejść28 lip 2013, 20:00Nie skarżył się, bo kto by uwierzył, że przystojny facet, dyrektor w międzynarodowej korporacji, jest ofiarą przemocy domowej.48
  • Tokio zamienię na Karpaty28 lip 2013, 20:00Kariera w Nowym Jorku albo Tokio – to sen Polaków. Ich marzenie było odwrotne: porzuciły drapacze chmur dla błota w polskich górach.52
  • Koronni i Szkatuła28 lip 2013, 20:00Na procesie słynnego gangstera Rafała S. ps. Szkatuła świadkowie koronni plączą się w zeznaniach i zapominają, co uzgodnili z prokuratorem.56
  • Mały książę, wielki kac28 lip 2013, 20:00O narodzinach George’a Alexandra Louisa informowały histerycznie wszystkie media. Następnego dnia obudziły się z niesmakiem. Komu potrzebny był ten cyrk?60
  • Przerwa na tragedię28 lip 2013, 20:00Katastrofa kolejowa przyszła w najczarniejszym dla Hiszpanów momencie ostatnich dziesięcioleci. Kraj jest pogrążony w korupcji i marazmie. Ulica już nawet nie protestuje.64
  • Dyskoteka u Benbenka28 lip 2013, 20:00Hazard, internet, prasa, radio, a teraz telewizja. Zbigniewa Benbenka pasjonuje wszystko, na czym można zarobić.66
  • Balcerowicz musi krzyczeć28 lip 2013, 20:00Reformy są politycznie ryzykowne, ale bez nich możemy zapomnieć o dogonieniu pod względem zamożności krajów Europy Zachodniej – mówi prof. Leszek Balcerowicz.70
  • Nowy garnitur biznesu28 lip 2013, 20:00Firmy są jak ludzie. Od czasu do czasu muszą zmienić garderobę na modniejszą, by bardziej się podobać swoim klientom.72
  • Kod zdrowia28 lip 2013, 20:00Jesteś biologicznym robotem. Dlatego lekarz, niczym informatyk, wymieni twój zły kod na nowy. Terapia genowa to przyszłość medycyny.74
  • Lutosławski i wódka28 lip 2013, 20:00O swoim mistrzu Witoldzie Lutosławskim, wpływie polityki na muzykę i fascynacji metalem opowiada Esa-Pekka Salonen, jeden z najlepszych dyrygentów świata.76
  • Zbrodniarze pełni wdzięku28 lip 2013, 20:00Gdy prawo nie radzi sobie ze sprawiedliwością, telewizyjni antybohaterowie muszą brać sprawy w swoje ręce.80
  • Film28 lip 2013, 20:00Zamieszkać w muzeum Giuseppe Tornatore znowu opowiada o sztuce. Kiedyś w „Cinema Paradiso” stworzył piękny hymn na cześć kina, które zmieniło życie chłopca z sycylijskiej wioski. Dziś jest bardziej sceptyczny. W...82
  • Muzyka28 lip 2013, 20:00Między jawą a snem Późnowieczorne opowieści to już swoista instytucja. Muzyczne zestawy na tę szczególną porę mają na koncie m.in. Jamiroquai, Belle and Sebastian, Air i The Flaming Lips. Wydawana od 2001 r. seria (poprzednio nazwana...84
  • Książka28 lip 2013, 20:00Liczby mogą zabijać Thrillery z filozoficznymi pretensjami przeważnie bywają okropnie głupie, ale to szczęśliwie nie przypadek „Głosów chaosu” Leonarda Rosena – solidnej, mocno depresyjnej literatury sensacyjnej z fraktalami,...84
  • Co nas gryzie28 lip 2013, 20:00Komary mogą uprzykrzyć wakacje, kleszcze – zostawić przykrą pamiątkę na całe życie. Bądźmy czujni.86
  • Ubezpieczenie dla turysty28 lip 2013, 20:00Wakacje za granicą dostarczają mnóstwa wrażeń, wiążą się jednak z większym niż w wypadku urlopu w kraju ryzykiem. Dlatego przed wyjazdem warto pomyśleć o odpowiedniej ochronie.88
  • Pierwsza pomoc? To łatwe!28 lip 2013, 20:00Jak udzielić pierwszej pomocy, wie niewielu z nas. A przecież w każdej chwili możemy być świadkiem wypadku albo ktoś może koło nas nagle upaść na ulicy.89
  • Kiedy zginie paszport28 lip 2013, 20:00Paszportu za granicą trzeba pilnować, najlepiej nie trzymać go razem z portfelem, bo na niego najczęściej polują złodzieje. Co robić, gdy jednak go stracimy?90
  • Wiatr w żaglach28 lip 2013, 20:00Sto największych i najpiękniejszych na świecie żaglowców już za kilka dni dobije do portu w Szczecinie92
  • Ulecz się jedzeniem28 lip 2013, 20:00Lato to czas, kiedy stragany pełne są soczystych owoców, kolorowych warzyw. Warto korzystać z bogactw natury pełnymi garściami – a zamiast po kolejną pigułkę sztucznych preparatów witaminowych sięgnąć po jabłko, pomidora, fasolę.94
  • Sztuka przyrządzania28 lip 2013, 20:00Nie wystarczy wiedzieć, co jeść, by zachować formę. Trzeba jeszcze umieć gotować!96
  • Gotuj na zdrowie28 lip 2013, 20:00W naczyniach ze szkła żaroodpornego Termisil można gotować zdrowo i smacznie. Ich używanie pozwala zaoszczędzić czas i uchronić potrawę przed utratą cennych mikroelementów.97
  • Bomba tygodnia28 lip 2013, 20:00Mistrzowie przy garach Żadna praca nie hańbi, szczególnie w kryzysie. Zarabiać nie ma gdzie. No, chyba że przy garnkach. Dostajesz bilet na występ kabaretowy Andrzeja Grabowskiego, Jerzego Kryszaka czy Cezarego Pazury. Z radości nie zauważasz...98