20maj2023, 19:16 — Chociaż mleko i wszystkie produkty mleczne są bardzo korzystne z punktu widzenia żywieniowego i zawierają wiele cennych dla zdrowia witamin i minerałów, to jednak białka mleka krowiego należą do najczęściej uczulających substancji. Przy jakich...
20maj2023, 15:18 — Humus, mimo że pochodzący z odległych krajów bliskiego wschodu, nie jest już w Polsce czymś egzotycznym i nieznanym. Wiele osób go polubiło i włączyło do swojej diety. Dowiedz się jak przyrządzić humus idealny, który będzie tańszy i zdrowszy niż...
19maj2023, 17:13 — Wiele osób nie słyszało o istnieniu witaminy U, chociaż termin ten istnieje wśród naukowców od lat pięćdziesiątych ubiegłego wieku. Ten związek siarki znajduje się przede wszystkim w soku z surowej kapusty, któremu od dawna medycyna naturalna...
19maj2023, 13:10 — Wirus Nipah uważany jest za jeden z najbardziej niebezpiecznych patogenów występujących w środowisku naturalnym. Nie ma na niego szczepionki ani lekarstwa. Jest wysoce śmiertelny. Raport dziennikarzy Agencji Reutera przedstawia hipotezę, jaka jest...
19maj2023, 12:03 — Od szklanki tego napoju zaczynają dzień celebryci oraz osoby, które dbają o nienaganną sylwetkę i zdrowy wygląd. Rozpropagowali go zwłaszcza amerykańscy aktorzy: Gwyneth Paltrow i Sylwester Stallone. Ten sok wypity na czczo wspiera odchudzanie i...
18maj2023, 20:17 — Tradycja jedzenia owsianki, czyli „porridge” na śniadanie wywodzi się ze Szkocji, a następnie rozszerzyła się na całą Wielką Brytanię. Z tego powodu nie mogło jej zabraknąć wśród propozycji słynnych brytyjskich kucharzy Nigelli Lawson i Jamiego...
18maj2023, 14:27 — Mięso z jednej strony budzi kontrowersje wśród dietetyków i ekologów, a z drugiej jest dobrym źródłem białka, witamin i minerałów w diecie. Dodatkowo jest bardzo lubiane, szczególnie w Polsce, gdzie ponad 90 proc. osób je mięso. Dowiedz się, ile...
18maj2023, 12:59 — Pokrzywa to nie tylko uciążliwy chwast, ta roślina ma też wiele cennych właściwości leczniczych, od wieków wykorzystywanych w medycynie naturalnej. Zachowały się dowody na to, że Mikołaj Kopernik leczył pokrzywą kolkę nerkową. Dziś wiadomo, że...
18maj2023, 10:03 — Szczaw jest niskokaloryczny, pełen witamin i minerałów oraz ma przyjemny kwaskowaty smak. Warto włączyć szczaw do sezonowego menu, chociaż należy czynić to z umiarem. Dowiedz się, jak przygotować zupę szczawiową i dlaczego trzeba do niej dodać...
17maj2023, 19:26 — Pacjentów z demencją przybywa w zastraszającym tempie. Lekarstwa jak na razie na tę chorobę nie ma. Lekarze twierdzą, że warto ją jak najszybciej zdiagnozować, żeby zmniejszyć jej skutki. Jeśli więc zaobserwowałeś u siebie problemy z koncentracją...
17maj2023, 18:02 — Wątróbka drobiowa to produkt niezwykle bogaty w składniki odżywcze. Powinny na nią zwrócić szczególnie uwagę osoby mające problemy z niedoborem żelaza. Wątróbka w formie pasty, z dodatkiem jajek na twardo, nazywana również „kawiorem z wątróbki”,...
17maj2023, 13:48 — Natka pietruszki ma cenne właściwości zdrowotne, podobnie jak pietruszkowa woda, którą łatwo można przygotować w domu. „Łagodzi obrzęki, wspomaga odchudzanie i przyspiesza wydalanie toksyn z organizmu. Może być również stosowana jako kosmetyk” –...
16maj2023, 19:34 — Cukrzyca przez wiele lat może rozwijać się w ukryciu i nie dawać charakterystycznych objawów. Niewiele osób wie, że pojawienie się choroby poprzedzają zmiany na paznokciach. Warto więc bacznie obserwować swój organizm, żeby w porę rozpocząć leczenie.
16maj2023, 18:20 — Pochodząca z Azji kapusta pekińska to uniwersalne warzywo. Można jeść ją na surowo, kisić lub dodawać do ciepłych dań. Badania naukowe wskazują, że działa pozytywnie prawie na wszystkie układy naszego organizmu. Możesz zjeść ją w tradycyjnej...
16maj2023, 13:26 — Płatki i orkiszowe mają ciekawy smak, wyczuwa się w nich orzechową nutę i słodycz. Są bogatszym źródłem białka niż płatki owsiane i mają mniej tłuszczu. Ich jedzenie wspomaga odchudzanie i ma szereg prozdrowotnych właściwości.
16maj2023, 10:10 — Sałatki nicejska to popularne we Francji danie na lunch, które ma mało węglowodanów za to sporą dawkę białka, błonnika i witamin. Doda ci energii na cały dzień i jest pyszne.
15maj2023, 19:32 — Nie lekceważ tego objawu! Ból pod prawym żebrem może sygnalizować kamicę żółciową. W jej wyniku dochodzi do tworzenia się kamieni w drogach moczowych czy pęcherzyku żółciowym. Konsekwencje mogą być groźne. Należą do nich: zatkanie przewodów...
15maj2023, 18:01 — Dodaje potrawom pikantnego smaku, a jednocześnie jest korzystny dla zdrowia. Znajdziesz go na półce z przyprawami, ale również w suplementach wspomagających odchudzanie czy w nalewce na trawienie. Dowiedz się więcej o czarnym pieprzu i jego...
15maj2023, 13:36 — Musztarda to świetny dodatek do potraw. Nie tylko wzbogaca smak, ale wspomaga też odchudzanie. To nie jedyna zaleta musztardy, która w medycynie naturalnej dawniej była używana jako środek leczniczy. Badania potwierdzają zdrowotne korzyści...
14maj2023, 14:58 — Na sklepowych półkach znajdziemy obecnie bardzo wiele gatunków ryżu. Warto dowiedzieć się, do jakich potraw nadają się poszczególne gatunki, aby w pełni wykorzystać ich smak i właściwości. Skorzystaj z naszego przewodnika po świecie ryżu.