Myśląc o diecie, na ogół koncentrujemy się na białkach, tłuszczach i cukrach. Wiemy, że białko pełni m.in. funkcje budulcowe, tłuszcze pomagają w termoregulacji organizmu i w nich rozpuszczane są niektóre witaminy, a cukry są najłatwiej dostępnym źródłem energii służącej przede wszystkim do pracy narządów wewnętrznych i mięśni. Organizm do prawidłowej pracy potrzebuje jednak także całego mnóstwa makro- i mikroskładników, takich jak jod, fosfor, potas, sód, żelazo czy magnez, oraz witamin. Niedobór któregokolwiek z nich – nawet krótkotrwały – może się odbić na zdrowiu. Kiedy dojdzie do formy przewlekłej, pojawia się wiele różnych objawów. Bywa, że znalezienie przyczyny dole- gliwości jest trudniejsze, niż mogłoby się wydawać. Zdarza się, że leczymy się objawowo, a tak naprawdę kluczem do sukcesu może się okazać prawidłowa dieta lub wdrożenie właściwej suplementacji.
Zachodnia dieta
Nasze zamiłowanie do ubogich w składniki odżywcze fast foodów i żywności przetworzonej odbija się na kondycji organizmu. Są one złożone głównie z tłuszczów i węglowodanów, jednocześnie zawierają niewiele witamin i mikroelementów. Nie bez powodu specjaliści ds. żywienia i lekarze podkreślają, że podstawą diety powinny być warzywa i owoce – to w nich znajdziemy większość potrzebnych składników. Są również związki, które występują głównie w żywności pochodzenia zwierzęcego, np. witamina B12, której niedobór często występuje wśród wegan. Dlatego zachowanie zdrowego rozsądku jest konieczne. Nawet wtedy, gdy żywimy się samymi roślinami.
Drastyczne odchudzanie
Stosowanie modnych, często głodówkowych diet nierzadko prowadzi do wyniszczenia organizmu. W takich przypadkach dochodzi do niedoboru wszystkich składników odżywczych, także białek czy tłuszczy. Osobie na podobnej diecie może się wydawać, że dostarcza organizmowi niezbędnych soli mineralnych czy witamin, ponieważ każdego dnia je jabłko czy grejpfrut. Tymczasem każdy z nas powinien zjadać w ciągu dnia pięć porcji warzyw i owoców, łącznie ok. 400 g. Jedno jabłko dziennie to za mało, bo dla zachowania zdrowia konieczna jest różnorodność.
Stan zdrowia
Przyczyną niedoborów niektórych składników odżywczych mogą być również stany chorobowe. Seniorzy i osoby przewlekle chore czy w trakcie leczenia onkologicznego często cierpią na brak apetytu, co siłą rzeczy prowadzi do spadku masy ciała i niedoborów pokarmowych. Powodują je również zaburzenia wchłaniania, które występują np. w zespole jelita drażliwego, co wynika z częstych biegunek. Osoby te mogą wymagać opracowania szczegółowego planu dietetycznego z uwzględnieniem suplementacji. Jednym z najczęstszych skutków niedoborów jest np. niedokrwistość, która może wynikać z braku żelaza lub witaminy B12.
Indywidualne podejście
Zapotrzebowanie na konkretne sole mineralne i witaminy zależy od wieku, stanu zdrowia, masy ciała, stylu życia, diety i przyjmowanych na stałe leków. Dlatego też, aby ustalić, z jakimi niedoborami się zmagamy i jakich zmian w odżywianiu potrzebujemy, warto porozmawiać z dietetykiem klinicznym. Wiele osób profilaktycznie suplementuje niektóre witaminy, np. witaminę C, B6 czy makro- lub mikroelementy. Organizm potrzebuje jednak przede wszystkim zbilansowanej i różnorodnej diety. A przede wszystkim – rozsądku w zarządzaniu niedoborami.

Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy tygodnika Wprost.
Regulamin i warunki licencjonowania materiałów prasowych.
Komentarze