Strzeż się przed rakiem. Jedz ananasy!

Strzeż się przed rakiem. Jedz ananasy!

Dodano:   /  Zmieniono: 
fot. Wikipedia 
Ten okazały, złocisty owoc, obok doskonałego smaku, ma także niesamowite właściwości zdrowotne. O ile większość populacji zdaje sobie sprawę z działania wspomagającego trawienie, mało kto wie o jego działaniu przeciwzapalnym, czy wpływie na układ naczyniowo-sercowy.
Dzisiaj wiemy już, że ananasy są owocem wspomagającym odchudzanie, dzięki zawartości bromeliny oraz biotyny. Dodatkowo zawierają też witaminę C, B6 oraz mangan i miedź.

Wyjątkowym enzymem ananasa jest bromelina. Ma działanie przeciwnowotworowe, ponieważ hamuje tworzenie się złośliwych komórek oraz nitrozoamin. Enzym działa również oczyszczająco na skórę i nadaje jej piękny wygląd. Bromelina spełnia też ważną rolę w procesie usuwania toksyn z organizmu. Wspomaga leczenie stłuczeń i krwiaków, gojenie się ran oraz zmniejszanie obrzęków. W połączeniu z antybiotykami ułatwia leczenie objawowe infekcji dróg moczowych. Może też łagodzić objawy reumatoidalnego zapalenia stawów. 

Ze względu na działanie poprawiające trawienie, ananasy są polecane w schorzeniach żołądkowo- jelitowych, wątrobowych, w niestrawności. Wspomagają też pracę trzustki. Osoby cierpiące na wrzody żołądka lub dwunastnicy nie powinny jeść niedojrzałych ananasów ze względu na ich działanie zakwaszające.

Sok z ananasa może być podstawowym składnikiem marynaty do mięsa. Ze względu na działanie hydrolizujące białka, zmiękcza mięso, ułatwiając jego obróbkę termiczną. 

Vitalia.pl, BP