Wybitne śliwki węgierki

Wybitne śliwki węgierki

Dodano:   /  Zmieniono: 
Już za kilka dni rozpocznie się ogromne śliwobranie.
Moje najwcześniejsze wspomnienie śliwek to cudowny, jedyny na świecie polski bigos, pełny prawdziwych polskich suszonych i wędzonych śliwek. Bez nich bigos nie jest bigosem i nawet dodanie do niego najlepszego wędzonego boczku nie zapewni mu tego aromatu, który oddają mu wędzone węgierki. W Polsce śliwki się wędzi, bo nie jest u nas tak ciepło jak w  Kalifornii. I bardzo dobrze, bo bez polskiej wędzonej węgierki wielu rzeczy w polskiej kuchni po prostu by nie było. Złość mnie bierze okrutna, gdy na półkach polskich sklepów zamiast naszych skromnych, małych suszek widzę olbrzymie ilości łatwych w przełknięciu, mdłych śliwek kalifornijskich.

Byłoby wspaniale, gdyby słońce jeszcze poświeciło, bo ze śliwkami jest jak z winogronami – dobrze, kiedy jest trochę zimno, a potem znów bardzo ciepło, bo śliwki, które długo wiszą na drzewie, zyskują niespotykaną słodycz. Ta słodycz jest absolutnie konieczna do zrobienia prawdziwych śliwkowych powideł, które marzą mi się po nocach. Takie powidła smaży się praktycznie bez cukru, choć wszyscy myślą, że jest go tam całe mnóstwo. Niestety, przygotowanie prawdziwych powideł zajmuje bardzo dużo czasu, pierwsze smażenie trwa nawet osiem godzin, podczas których trzeba je ciągle mieszać, żeby nie  przywarły. Nie wolno też zapomnieć o miedzianym naczyniu, w którym przygotowujemy powidła, bo to ono zapewnia nam magię, dzięki której powidła się nie psują.

Ubóstwianym przeze mnie wcieleniem śliwki jest świeża śliwka faszerowana foie gras. Świetnie smakuje też z musem z  innych wątróbek drobiowych, choćby z indyka. Przekrawamy śliwki i po wyjęciu pestek posypujemy je cukrem, cynamonem i odrobiną świeżo startego imbiru, po czym podpiekamy przez chwilę – dokładnie tyle, by  zeszklił się cukier. Wyciągamy je z piekarnika i przygotowujemy mus ą la foie gras. Najpierw obsmażamy 250 g wątróbek drobiowych i flambirujemy je w kieliszku koniaku z dodatkiem odrobiny cukru. Wątróbki schładzamy i  drobno siekamy albo miksujemy na krem. Osobno ubijamy 100 g masła i  powoli dodajemy do wątróbek, po czym miksujemy dalej z czterema przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku i szczyptą gałki muszkatołowej. Masę pakujemy do lodówki w porcelanowym naczyniu i kiedy będzie już twarda, nabieramy łyżeczką jak lody i układamy we wnętrzu śliwek. Świetnie smakuje w towarzystwie dobrego tokaju.

We wrześniu nabieram dzikiej ochoty na knedle ze śliwkami, które tak rzadko są robione prawidłowo. Warto pamiętać, żeby ciasta na knedle, zrobionego z  ziemniaków i odrobiny mąki, nie trzymać zbyt długo na blacie. Ważnym składnikiem jest też niewielka ilość masła zmieszanego z cynamonem i  cukrem, dodawana do każdej śliwki. Dzięki temu knedel „płynie" po  przekrojeniu, a nam leci ślinka na jego widok.

Cudownym wydaniem śliwki, zamykającym lato w słoiku, są śliwki w occie. Umyte i osączone śliwki nakłuwamy widelcem i zalewamy ciepłym (nie gorącym!) syropem przyrządzonym z trzech części wody i jednej części cukru z dodatkiem octu, dwóch lasek cynamonu, czterech ziaren zielonego kardamonu i pięciu goździków. Odstawiamy całość do następnego dnia, kiedy to wyjmujemy śliwki i przez chwilę gotujemy płyn. Znów schładzamy, dodajemy śliwki, odstawiamy i tak przez... trzy dni. Dopiero wtedy możemy ostatecznie przełożyć wszystko do słoików, zakręcić i schować do piwnicy. I już wiemy, dlaczego śliwek w occie nie robimy sami, tylko kupujemy je w  sklepie.

Na deser nieziemski smak śliwkowego sosu, pasującego na  przykład do delikatnego cynamonowego parfait. Kilogram śliwek zanurzamy w 0,5 l czerwonego, mocno taninowego wina, dodajemy pół słoika miodu, trzy goździki, laskę wanilii, laskę cynamonu i odrobinę soli. Gotujemy wszystko na małym ogniu, a gdy śliwki już się rozgotują, wyjmujemy cynamon i wanilię i miksujemy całość z pięćdziesiątką koniaku.

Niech żyją śliwki węgierki. Zawierają całe mnóstwo witamin, między innymi rzadko spotykaną w owocach witaminę E, a także potas, żelazo, fosfor i  wapń. Poprawiają apetyt i dzięki wysokiej zawartości pektyn korzystnie wpływają na trawienie. Zjedzenie kilku surowych śliwek z rana wielu osobom może poprawić samopoczucie, również dzięki kojącym właściwościom witamin z grupy B.
Więcej możesz przeczytać w 37/2010 wydaniu tygodnika Wprost.

Archiwalne wydania tygodnika Wprost dostępne są w specjalnej ofercie WPROST PREMIUM oraz we wszystkich e-kioskach i w aplikacjach mobilnych App StoreGoogle Play.

Spis treści tygodnika Wprost nr 37/2010 (1440)

  • Okrągła rocznica obłędu5 wrz 2010, 12:00Do finału trzeciego kwartału dzielnie zmierza polski rok. Polski rok nie składa się z dni i dat. Składa się z rocznic.4
  • Na skróty5 wrz 2010, 12:00Kto inspirował Migalskiego? Głównym powodem wykluczenia Marka Migalskiego z delegacji PiS w Parlamencie Europejskim była pogłoska, że list do Jarosława Kaczyńskiego powstał z inspiracji doradcy medialnego współpracującego z Platformą –...9
  • Premier ściągał5 wrz 2010, 12:00Komitet Polityczny PiS wykluczył Marka Migalskiego z grupy posłów partii w Parlamencie Europejskim za krytykowanie prezesa Jarosław Kaczyńskiego. To dowód tolerancji prezesa, bo przecież za taką zbrodnię mogli go połamać kołem, poćwiartować i...11
  • Przechrzcić się na Stefana5 wrz 2010, 12:00Iza Miko panikuje, że ma psychofana, a przecież powinna się cieszyć, że dorobiła się takowego po zagraniu półtora filmu. „Agresywny psychofan" pojechał za nią na Wyspy Dziewicze, gdzie próbował się jej oświadczyć. Iza, uspokój się....12
  • Henia Solidarność5 wrz 2010, 12:00Henryka Krzywonos albo milczy, albo wali prosto w oczy. A jak wali, to mocno. Na jubileuszowym zjeździe „Solidarności” w 30. rocznicę podpisania porozumień sierpniowych powaliła wszystkich.14
  • Nie dać się Kaczyńskiemu5 wrz 2010, 12:00Nie dać się Kaczyńskiemu Jarosław Kaczyński przypomina tych wielmoży, którzy własny interes stawiali ponad dobro Rzeczypospolitej. To działanie przeciw demokracji – mówi Tadeusz Mazowiecki.18
  • Spokój wodza5 wrz 2010, 12:00Lech Wałęsa łagodnieje. Już nie chce z wszystkimi i o wszystko walczyć. Ożywia się tylko czasami, gdy – tak jak w ostatnim tygodniu – ktoś podważa jego historyczne zasługi.22
  • Solidarność wbrew obchodom5 wrz 2010, 12:00Solidarność wbrew obchodom Kolejne rocznice sierpnia powinny być lekcjami społecznego nonkonformizmu, samoorganizacji. Najlepiej przygotowywanymi z dala od partyjnych, związkowych czy państwowych interesów. Bo „Solidarność” naprawdę...26
  • Biskup polityczny5 wrz 2010, 12:00Nie ma wątpliwości, po której stronie stoi w sporze o historię „solidarności”. Kiedyś arcybiskup Głódź przyjaźnił się z prezydentem Kwaśniewskim i całą lewicą, dziś idzie krok w krok za Jarosławem Kaczyńskim.30
  • Najsztub pyta: Twarz kampanii zbladła5 wrz 2010, 12:00Uwiódł ją, dając wolność. wybacza mu, bo on cierpi. Czeka, bo jest kobietą. Joanna Kluzik-Rostkowska o Jarosławie Kaczyńskim w pierwszym wywiadzie od wyborów prezydenckich.35
  • Religia jak seks5 wrz 2010, 12:00Rzesza niedouczonych mężczyzn pełni funkcje autorytetów: moralnych, politycznych, edukacyjnych.39
  • Piekło politycznego kłamstwa5 wrz 2010, 12:00Z kłamstwem politycznym strasznie trudno dać sobie radę, a kłamca niemal zawsze wychodzi bez szwanku.40
  • Dziecko kupię, dziecko sprzedam5 wrz 2010, 12:00W Polsce bez większego trudu można kupić noworodka. Wystarczy dać ogłoszenie w internecie, by niemal natychmiast zgłosił się pośrednik gotowy zorganizować taką transakcję. Koszt? Kilkadziesiąt tysięcy złotych.42
  • Krzyżowy interes5 wrz 2010, 12:00Do niedawna młodzi warszawiacy bawili się hasłem „jest krzyż, jest impreza”. Teraz mogą dołożyć kolejne: „Jest krzyż, jest biznes”. Bo na Krakowskim Przedmieściu można się wyżywić i nieźle zarobić.46
  • Fenomenalna przeciętność5 wrz 2010, 12:00Dla wielu jest uosobieniem przeciętności. Ale nie jest to chyba zupełnie zwykła przeciętność, skoro tak przypadła ona do gustu milionom Polaków49
  • Koniec świata, koniec „Złotopolskich”5 wrz 2010, 12:00Koniec świata, koniec „Złotopolskich” Rosół, schabowy i „złotopolscy” w telewizyjnej dwójce – tak przez ostatnie 13 lat wyglądały niedzielne obiady w kilku milionach domów. Ale cotygodniowy rytuał wkrótce się zmieni:...52
  • Jedz, śmiej się i płacz5 wrz 2010, 12:00Programy kulinarne, występy kabaretowe oraz emocjonalne talk show – w takich kategoriach będą rywalizować główne stacje w nadchodzącym sezonie.54
  • Śmierć telewizji masowej5 wrz 2010, 12:00Mamy 150 stacji telewizyjnych nadających po polsku. Widz sam wybiera, co chce: publicystykę czy rozrywkę. Publicystyka przeżyje, ale w niszy – tłumaczy Jakub Bierzyński, ekspert rynku mediów.56
  • Putin wiecznie żywy5 wrz 2010, 12:00Przejechał ostatnio ponad 2 tys. kilometrów za kierownicą maleńkiego samochodu: kanarkowej łady kaliny. Przy okazji opowiedział dziennikarzom, że nie zamierza oddawać władzy, a może nawet kolejny raz wystartuje w wyborach prezydenckich.58
  • Pułkownik, czyli król królów5 wrz 2010, 12:00Cała Europa powinna nawrócić się na islam – oświadczył ostatnio. Pułkownik Kaddafi wciąż gra główną rolę w swoim nieco kiczowatym widowisku.60
  • Aresztować papieża5 wrz 2010, 12:00Groźba aresztowania, manifestacje wściekłych katoliczek, które marzą o sutannie, i aktywistów walczących o legalizację małżeństw gejów. To tylko część atrakcji, jakie Brytyjczycy szykują Benedyktowi XVI podczas jego wrześniowej pielgrzymki na Wyspy.62
  • Geniusz ze slumsów5 wrz 2010, 12:00George Weah, najlepszy piłkarz w historii Afryki, w wieku 40 lat zdał maturę i poszedł na studia. Wszystko po to, żeby zostać prezydentem.64
  • Ali Baba i 40 fabrykantów5 wrz 2010, 12:00Czy można zostać producentem laptopów lub sprzętu muzycznego bez fabryki, inżynierów i technologii? Owszem. To początek nowej rewolucji przemysłowej, którą zapowiada chiński serwis Aliexpress.com.66
  • Miliarder szuka niedopałków5 wrz 2010, 12:00Miliarder Warren Buffett, guru inwestorów na całym Świecie, kończy 80 lat. Tajemnica jego fortuny jest stara jak świat: kupić tanio, sprzedać drożej. A co potem? Potem należy podzielić się z innymi, niekoniecznie z rodziną.70
  • Przepis na porażkę5 wrz 2010, 12:00Pierwszą pomyłką amerykańskiego „Newsweeka” była informacja sprzed pół wieku, że The Beatles to muzyczna katastrofa. Dziś bliski katastrofy jest sam amerykański „Newsweek”.72
  • Rakiety nad stepem5 wrz 2010, 12:00Rosja porzuca Bajkonur i zamierza zbudować zupełnie nowy kosmodrom Wostocznyj na Dalekim Wschodzie.74
  • Robienie komedii to nie wstyd5 wrz 2010, 12:00Kiedyś krytyk, dzisiaj filmowiec, który skutecznie zapełnia sale kinowe. Po „rozwodzie” z Tomaszem Koneckim Andrzej Saramonowicz kręci nową komedię pod niepokojąco bezpretensjonalnym tytułem: „Jak się pozbyć cellulitu”. A w...76
  • Życie zaczyna się po czterdziestce5 wrz 2010, 12:00Kiedyś zażywał narkotyki w ilościach hurtowych, dziś pracuje kilkadziesiąt godzin w tygodniu i odnosi sukces za sukcesem – jako muzyk, pisarz, autor scenariuszy. 53-letni Nick Cave właśnie wydaje nowy album ze swoim zespołem Grinderman.80
  • Dla freaków i fraków5 wrz 2010, 12:00Czy można przekonać przeciętnego słuchacza do muzyki współczesnej? Festiwale Sacrum Profanum i Warszawska Jesień znalazły na to własny sposób.82
  • Człowiek, który wyssał truciznę5 wrz 2010, 12:00Podobno pisarz to nie tylko dzieło, lecz także biografia. Jeśli tak postawić sprawę, Hubert Selby Jr. nie powinien mieć kompleksów.84
  • Sztuka rozgniewanej dziewczynki5 wrz 2010, 12:00Anette Messager, jedna z największych gwiazd francuskiej sztuki, 11 września pokaże w warszawskiej Zachęcie swoje najciekawsze prace. To tak jakby Catherine Deneuve otwierała w Polsce pokaz swoich filmów.86
  • Polacy rozmnażają się przez podział5 wrz 2010, 12:00Politycy mają wielki problem. Natura została zachwiana. Rodzi się za mało dzieci88
  • Faktoring w Polsce to przyszłość5 wrz 2010, 12:00Rozmowa z Davidem Robertsonem, Global Chief Executive Bibby Financial Services Ltd.90
  • Coraz wyższe obroty5 wrz 2010, 12:00Wyniki firm faktoringowych po i kwartale tego roku są zdecydowanie lepsze niż przed rokiem – mówią z entuzjazmem faktorzy. Dwanaście firm tej branży zrzeszonych w Polskim Związku Faktorów wypracowało obroty w wysokości ponad 19 mld zł...91
  • Koszt kasy w kasie5 wrz 2010, 12:00Faktoring to pakiet usług, m.in.: uzyskania zapłaty przed terminem płatności za towary dostarczone odbiorcom, inkasowanie i monitorowanie spłat, weryfikowanie wiarygodności płatniczej kontrahentów czy przejęcie ryzyka niewypłacalności odbiorców.94
  • Wybitne śliwki węgierki5 wrz 2010, 12:00Już za kilka dni rozpocznie się ogromne śliwobranie.96
  • Jak Krzepka Henryka smoka przygarnęła5 wrz 2010, 12:00Bajka prawie polityczna97
  • Polakom należy pomagać5 wrz 2010, 12:00Na przykład pomocnym psychohistotestem „Poznaj swoją historię”97
  • Fatalne urodziny5 wrz 2010, 12:00Lucyna Mazgaj, legendarna pierwsza przewodnicząca koła, przeskoczyła przez bańkę z mlekiem, dając początek pierwszej potańcówce.98