Przysmak z robaka

Przysmak z robaka

Dodano:   /  Zmieniono: 
Owady zawierają więcej białka, tłuszczów i węglowodanów niż wołowina czy ryby
Smażona w maśle szarańcza smakuje jak krewetki. Mrówki mają posmak cytryny, a ich larwy przypominają w smaku arbuza. W wielu regionach świata spada sprzedaż mięsa, gdy przychodzi sezon na owady. W Afryce gąsienice i termity są smażone i sprzedawane przy drogach jako przekąski. Larwy motyli stanowią tam niezastąpiony składnik sosów do mięsa, ryb i warzyw. Owady to ważna pozycja w diecie ponad 80 proc. ludzi.
W Kolumbii popularną słoną przekąskę stanowią mrówki żniwiarki. Można też zjeść tam kromkę chleba z pastą z mrówek lub baraninę w sosie zaprawionym garścią tych owadów. Dla Kolumbijczyków mrówki to rarytas porównywany do francuskich trufli czy rosyjskiego kawioru.
Więcej możesz przeczytać w 16/2007 wydaniu tygodnika Wprost.

Archiwalne wydania tygodnika Wprost dostępne są w specjalnej ofercie WPROST PREMIUM oraz we wszystkich e-kioskach i w aplikacjach mobilnych App StoreGoogle Play.

Spis treści tygodnika Wprost nr 16/2007 (1269)