Włosko-chilijskie aromaty

Włosko-chilijskie aromaty

Dodano:   /  Zmieniono: 
W 1899 r. w Chiavari niedaleko Genui urodził się José Canepa Vaccarezza. 16 lat później wylądował w Ameryce Łacińskiej, w Valparaiso. Nikt nie mógł wtedy przypuszczać, że jego spadkobiercy będą robić w Chile jedno z najbardziej znanych w kraju win - Magnificum Cabernet Sauvignon. Magnificum jest - na tle prawie stuletniej historii rodzinnej winiarni Canepa - winem relatywnie młodym. W dodatku rzadkim - robi się je tylko w najlepszych latach (do tej pory raptem pięć razy w ciągu 17 lat). Rocznik 1999 zachowuje zaskakującą świeżość. Uderza aromatem jagód, by z czasem ewoluować w stronę typowej dla caberneta porzeczki i nut tytoniowych. To pełne świeżości wino z pewnością przetrwa w piwniczce kolejną dekadę.

Magnificum Cabernet Sauvignon 1999 colchagua, Canepa
Importer: Bomex; cena ok. 150 zł
Poleca Tomasz Prange-Barczyński, redaktor naczelny "Magazynu Wino"
Więcej możesz przeczytać w 16/2007 wydaniu tygodnika Wprost.

Archiwalne wydania tygodnika Wprost dostępne są w specjalnej ofercie WPROST PREMIUM oraz we wszystkich e-kioskach i w aplikacjach mobilnych App StoreGoogle Play.

Spis treści tygodnika Wprost nr 16/2007 (1269)