Szlachetne szparagi

Szlachetne szparagi

Dodano:   /  Zmieniono: 
Sezon szparagowy w pełni. Jędrne i dumne szparagi wołają do nas ze  stoisk na targowiskach, obiecując smakowe uniesienia. Nic, tylko korzystać, bo za chwilę znowu nagle znikną na cały długi rok. Nadal jednak większość Polaków za szparagami nie przepada. Ciekawe dlaczego? Może po prostu nie wiemy, jakie szparagi kupować? Pierwszą rzeczą, na  jaką musimy zwracać uwagę przy zakupie, są końcówki. Muszą być świeże i  jędrne. Jeżeli na pierwszy rzut oka bardziej przypominają lekko zeschniętą skórkę pieczarki, to lepiej ich nie kupować. Druga sprawa to  główki szparagów – powinny być jasne i delikatne. To atrybut najwyższej klasy. Jeśli są fioletowe, to znaczy, że przed zbiorem przywitały się ze  słońcem, co z kolei w krajach „szparagowych" gwarantuje cenę przynajmniej o połowę niższą, bo fioletowa główka niechybnie skazi smak szlachetnego szparaga pospolitą goryczką. W Polsce ze względu na bilans zysków i strat w większości przypadków sprzedaje się szparagi przegapione, które zresztą wcale nie są o połowę tańsze od tych najlepszych, bo po pierwsze, tych najlepszych tak naprawdę na straganach zbyt wiele nie ma, a po drugie, nawet jeśli są, to przecież nie mogą być dużo droższe od tych gorszych, bo ich nikt nie kupi. Zabieramy zatem z  sobą te odrobinę tańsze, trzydniowe szparagi z fioletowymi główkami, gotujemy, próbujemy i... krzywimy się z niesmakiem. Zachodzimy w głowę, o co to całe szparagowe zamieszanie, jak to można lubić, przecież to  jest niedobre. Hm. Ja akurat przepadam za lekko gorzkimi szparagami, bo  uwielbiam włoską manierę w kuchni, ale państwo naprawdę nie są na nie skazani. Tym bardziej że w przeciwieństwie do Niemiec, w których panuje właśnie nieprawdopodobne szparagowe szaleństwo, w Polsce umiemy gotować szparagi lepiej i smaczniej. Niemieckie szparagi gotowane są dziwacznie, bez cukru i niemal bez soli. Może dlatego goszczący u mnie niedawno znajomi z Niemiec wpadli w obłęd po spróbowaniu podanych przeze mnie naszych, polskich białych szparagów. Sposób na nie jest niezwykle prosty. Jeśli traktujemy szparagową ucztę jako danie główne, policzmy przynajmniej 20 szparagów na osobę, choć liczba ta zależy tak naprawdę od wielkości szparagów, a także apetytu ich amatorów. Szparagi delikatnie oczyszczamy z wierzchnich włókien. Najlepiej zrobić to niezbyt ostrym nożem albo specjalnym przyrządem do obierania szparagów. Pamiętajmy, żeby obierać od główki w dół. Po obraniu odcinamy twarde końce i tak sprawione szparagi zanurzamy w lodowatej wodzie. Zamiast odcinać końce, możemy też szparagi łamać, wyginając je  delikatnie w łuk. Miejsce, w którym pęknie, idealnie oddzieli nam część twardą od miękkiej, ale tak połamane szparagi nadają się wyłącznie do  podania domownikom, bo bardzo tracą na godności. Po wymoczeniu w wodzie układamy je na 30-cm odcinkach bawełnianego sznurka w taki sposób, że  grubsze szparagi lądują po bokach, a cieńsze układamy w środku. Zwijamy je w wiązki i wrzucamy do garnka z wrzątkiem tak, żeby główki wystawały ponad powierzchnię wody. Woda musi być wcześniej osolona do smaku, dodajemy do niej łyżkę masła i łyżkę cukru. Gotujemy do miękkości, czyli około 20 minut. Zachodnie przepisy sugerują odlanie pierwszej wody i  zagotowanie nowej, ale to kompletnie bez sensu, bo wskutek tej operacji szparagi tracą cały smak i gubią wszelką urodę. Ugotowane szparagi układamy na półmisku i oblewamy zrumienioną na maśle tartą bułką. Pyszne będą też z sosem holenderskim na szampanie lub zapiekane po włosku pod  lekkim beszamelem i posypane parmezanem. Uwielbiam szparagi po  francusku, podawane na zimno z sosem dijon, a pod niebiosa smaku unoszą mnie szparagi po andaluzyjsku z sosem z pieczonej papryki, kaparów, cebulki, pomidorów, odrobiny czosnku, zielonej pietruszki, oliwy z  oliwek i octu sherry. Polane takim sosem zimne szparagi szaleją w ustach z radości i choć sos dijon jest dalece bardziej wyrafinowany, to  szparagi andaluzyjskie będą dobrą propozycją dla tych, którzy za  szparagami nie przepadają. Hiszpanie również celują w szparagowym majonezie. Potrzebne będą dwa jajka, szklanka oliwy z oliwek, olej słonecznikowy, ząbek czosnku, dwie łyżki winnego octu i cztery łyżki mleka. Litr sosu uzyskujemy w niecałe pięć minut. Na dno wąskiego naczynia wrzucamy jajka, czosnek i sól, wlewamy ocet i oliwę i tak długo miksujemy, aż uzyskamy lekki i puszysty sos. Zagęszczamy w razie potrzeby olejem i hartujemy sos chłodnym mlekiem. Na koniec dodajemy to, co lubimy najbardziej, czyli musztardę dijon, koper albo estragon.
Więcej możesz przeczytać w 21/2011 wydaniu tygodnika Wprost.

Archiwalne wydania tygodnika Wprost dostępne są w specjalnej ofercie WPROST PREMIUM oraz we wszystkich e-kioskach i w aplikacjach mobilnych App StoreGoogle Play.

Spis treści tygodnika Wprost nr 21/2011 (1476)

  • Yes, we can22 maj 2011, 12:00Wizyta prezydenta Obamy nie przyniesie żadnego przełomu w polsko-amerykańskich stosunkach. Ten przełom jednak krok po kroku się dokonuje. Nie na niebie, gdzie latają F-16, ale pod polską ziemią, gdzie trwają poszukiwania gazu łupkowego.4
  • Na skróty22 maj 2011, 12:00Ziobro na kampanię Jarosław Kaczyński chce, żeby Zbigniew Ziobro był jedną z twarzy zbliżającej się kampanii wyborczej Prawa i Sprawiedliwości – wynika z ustaleń „Wprost". Nieoficjalnie wiadomo, że były minister sprawiedliwości...6
  • Panie Hindusie, przepraszamy22 maj 2011, 12:00Mój bardzo dobry znajomy, znany między innymi z tego, że śmieszy go to, co mnie śmieszy, opowiedział mi żart językowy, który zgodnie z tym, co napisałem przed chwilą, mnie rozśmieszył. Ostatnio dowiedziałem się, kto jest moim naczelnym. Wymyśliłem...9
  • Stumilowy Las22 maj 2011, 12:00Piotr Matwiejczyk wie, jak się zakręcić, żeby i kaskę zarobić, i żeby Torbicka pochwaliła. Wystarczy wynająć mieszkanie na Kabatach, wsadzić tam kilku aktorów, kazać im robić miny ą la cierpiący osioł, a w tle puszczać radiowe doniesienia o...10
  • Unia trzymająca władzę22 maj 2011, 12:00To największy paradoks III RP. Unia Wolności, nazywana często partią nieudaczników, właściwie nie istnieje. A jednocześnie wywodzący się z niej politycy mają dziś w Polsce cała władze.12
  • Profesor mówi: będzie kara22 maj 2011, 12:00Pod Pałacem Prezydenckim stoją już drugi miesiąc. O sobie mówią: ostatni przyczółek wolnego słowa. Przyczółek się broni, ale i atakuje. Propisowscy profesorowie wykładają na przyczółku o nadchodzącej karze i o rozliczeniach.17
  • Rzeczpospolita nie klęka22 maj 2011, 12:00Zagłosuję na Platformę z konieczności. To budzi moją złość, bo wiem, że znowu przez cztery lata będę niezadowolony – mówi Andrzej Olechowski, jeden z założycieli PO, były minister spraw zagranicznych i finansów.20
  • Autorytety w błocie22 maj 2011, 12:00Chcesz pokonać wroga, to zniszcz jego autorytety. Ale pamiętaj, że on też będzie próbował zniszczyć twoje.24
  • Urwać Napieralskiemu ile się da22 maj 2011, 12:00Telefon Grzegorza Schetyny jest, jak mówią w klubie parlamentarnym PO, rozgrzany do czerwoności. Platforma zaczęła wielkie łowy na lewicy. Kto następny?28
  • Raczkowski wielbi Kaczyńskiego22 maj 2011, 12:00W swojej zaciemnionej pracowni rysownik Marek Raczkowski przeraża się światem, odnajduje Kaczyńskiego w sobie i wyzywa dziennikarzy telewizyjnych od idiotów. Zanim to narysuje.32
  • Bogowie w demokracji22 maj 2011, 12:00Bogowie w demokracji dziś molestować nie można. ależ skąd! Nie wolno dać się złapać, jak się należy do bogów tego świata.38
  • Rodzina homoseksualna i inne22 maj 2011, 12:00Większość ludzi chce seksu dla seksu. Jak potępiani homoseksualiści.40
  • Pod kopułkami równo22 maj 2011, 12:00Wizjoner, który 20 lat temu stworzył radio RMF, właśnie podbija hollywood. Stanisław Tyczyński wciąż słynie z ekscentryzmu i nadal jak w pionierskich czasach rozgłośni przychodzi do pracy w tenisówkach.42
  • Czego nauczyciel nie widzi22 maj 2011, 12:00Przemoc jest w szkole na porządku dziennym – twierdzą uczniowie. Owszem, zdarza się, jednak rzadko – bagatelizują sprawę nauczyciele. Z najnowszych badań wynika, że pedagodzy problemu nie widzą. I nie mają pojęcia, jak sobie z nim radzić.46
  • Gienek schodzi ze strita22 maj 2011, 12:00Kiedy pojawił się w „X factor”, publiczność w studiu natychmiast zgotowała mu owację. Ludzie pokochali ulicznego barda za jego styl i niezależność. Dziś długowłosy bluesman Gienek Loska wychodzi na scenę w garniturze od Armaniego.48
  • Drugi oddech Obamy22 maj 2011, 12:00Barack Obama jest na fali. Po zabiciu Osamy bin Ladena wskaźniki popularności prezydenta skoczyły z 44 do prawie 60 procent. Raz na zawsze obalił mit, że jest przywódcą miękkim i niezdecydowanym.50
  • Prawo obłapiania22 maj 2011, 12:00O seksualnych ekscesach Dominique’a Straussa-Kahna, niebezpiecznie bliskich czynów karalnych, wiedział tzw. cały Paryż. On sam przepowiadał niedawno, że ktoś, kto chciałby mu zaszkodzić, na pewno uderzy w jego żydowskie pochodzenie, znaczny...56
  • Zepsute party22 maj 2011, 12:00Czy przed wyborami czeka nas licytacja w tym, które z ugrupowań lepiej dba o los polskiej mniejszości w Niemczech? I czy jeden człowiek, który kieruje prawie zapomnianą organizacją, może zepsuć całą zabawę?60
  • Finał marzeń22 maj 2011, 12:00Ten mecz będzie miał co najmniej dwóch wyjątkowych bohaterów. Ryan Giggs jest wierny Manchesterowi United od zawsze, ma 37 lat, a wciąż gra jak młodzieniaszek. 32-letni Éric Abidal z Barcelony wygrał z rakiem wątroby i odmieniony wraca na boisko....62
  • Miliard z szypułką22 maj 2011, 12:00Chińczykom nie udało się ich podrobić. W czasach wojny handlowej z Rosją polskie truskawki docierały do Moskwy okrężnymi drogami, przemycane przez mołdawską mafię. Nawet Niemcy, którzy ponoć są zakupowymi patriotami, skuszą się czasem na nasze...64
  • Tabu pęka w Grecji22 maj 2011, 12:00Na razie europejscy politycy nawet nie rozmawiają o wyjściu Grecji ze strefy euro. Nikt nie wie, jakie skutki mogłaby mieć taka podróż w nieznane. Jeśli okazałoby się, że strefę euro można bezpiecznie opuścić, to drogą tą mogą pójść inni. Co wtedy...68
  • Polowanie na kursanta22 maj 2011, 12:00Coraz trudniej znaleźć chętnych do szkolenia za pieniądze z UE. Organizatorzy kuszą uczestników luksusowymi hotelami, cateringiem, a nawet laptopami. Efekty dla gospodarki – mizerne. Rafał Pisera Dobre szkolenie powinno się odbywać w...70
  • Wielka kariera małego piwa22 maj 2011, 12:00Jak mawiają piwowarzy, piwo najlepiej sprzedaje się tam, skąd widać komin browaru. Chyba wracamy do tej zasady, bo browary lokalne rosną w siłę. Wraca moda na piwa o specyficznych smakach i warzone w tradycyjny sposób.72
  • Seryjny prowokator22 maj 2011, 12:00„Melancholia” to film, którym von Trier chciał się pożegnać z depresją. Wpadł jednak w jeszcze większe tarapaty. „Lars von Trier jest swoim największym wrogiem” – napisał jeden z krytyków po skandalu wywołanym przez...76
  • Gry klasy średniej22 maj 2011, 12:00Mają po 30 lat, są wykształceni, pracują. Wychowali się na grach komputerowych. I wciąż grają. Bo wirtualna rozrywka jest nie tylko dla dzieci.79
  • Żelazna Meryl22 maj 2011, 12:00Wielka aktorka zagubiona w świecie komedii wraca do wielkich ról. Będzie Marią Skłodowską-Curie, a potem Margaret Thatcher.82
  • Fachman22 maj 2011, 12:00Jeszcze rektor filmówki w Łodzi, a już kandydat na dyrektora stołecznego Teatru Powszechnego. Do tego reżyser filmowy z licznymi nagrodami na koncie. Człowiek do wynajęcia czy po prostu twórca wszechstronnie uzdolniony? Do kin właśnie wchodzi nowy...84
  • Naprawdę jaki jesteś…22 maj 2011, 12:00Dowcipny ulubieniec artystycznej bohemy czy raczej zagubiony wrażliwiec ze skłonnością do alkoholu? 23 lata po śmierci Jonasz Kofta pozostaje enigmą. Właśnie ukazało się pełne wydanie twórczości artysty – „Co to jest miłość”.86
  • Mojżesz i matoły22 maj 2011, 12:00Dzisiaj to zrozumiałem. Bronisław Komorowski jest największym polskim mężem stanu od czasów Piłsudskiego. A może od Jagiełły. Zaraz to sobie wyjaśnię, tylko zajrzę do Wikipedii i sprawdzę, czy starszy Litwin był wystarczająco wielki na porównania...90
  • Albiśka, szykuj sukienkę!22 maj 2011, 12:00Kilka dni temu byłem uczestnikiem niezwykłej sceny. Moja 83-letnia matka, która kilka tygodni temu przeszła operację wymiany soczewki w oku, zapytała mnie, czy oglądałem Nergala w programie Lisa. Odpowiedziałem, że tak. „Ciekawy człowiek....91
  • Szlachetne szparagi22 maj 2011, 12:00Sezon szparagowy w pełni. Jędrne i dumne szparagi wołają do nas ze stoisk na targowiskach, obiecując smakowe uniesienia. Nic, tylko korzystać, bo za chwilę znowu nagle znikną na cały długi rok. Nadal jednak większość Polaków za szparagami nie...92
  • Nadzorca ma być dyskretny22 maj 2011, 12:00Rozmowa ze Stanisławem Kluzą, przewodniczącym Komisji Nadzoru Finansowego (KNF).94
  • Zagotowani w gotówkowych22 maj 2011, 12:00Kredyty gotówkowe są łatwo dostępne – to zaleta. Niestety, przez swoje dwucyfrowe oprocentowanie potrafią poczynić w domowym budżecie prawdziwe spustoszenie.96
  • Przedsiębiorcą nie pogardzą22 maj 2011, 12:00Kiedyś pieniądze na start musieli pożyczać od rodziny lub znajomych. Teraz początkujący biznesmeni mogą przebierać w ofertach kredytów, którymi kuszą niemal wszystkie banki.98
  • Odnaleźć się w gąszczu ofert22 maj 2011, 12:00Kredyty konsumpcyjne i pożyczki gotówkowe, karty i limity kredytowe w koncie. Debety do zrobienia na rachunku. Jeśli z nich korzystać, to tak, by nie narazić na szwank domowego budżetu.100
  • 57 dni za darmo22 maj 2011, 12:00Darmowa pożyczka na dwa miesiące, wygoda, bezpieczeństwo – to tylko niektóre plusy karty kredytowej.101
  • Nudnomi i Smutnomi z wizytą u Misia Uszatka22 maj 2011, 12:00OPIS: Miś Uszatek siedzi w swoim ogródku i trąca nóżką styropianowy krzak róży. Jest słonecznie i ciepło i Miś Uszatek czuje, że powoli opuszcza go depresja.104
  • Polska biega22 maj 2011, 12:00NIEDAWNO PREMIER RZECZYPOSPOLITEJ RZUCIŁ RĘKAWICĘ JEDNEMU Z LIDERÓW OPOZYCJI:- PRZEBIEGNIJMY SIĘ NA 10 KILOMETRÓW, ZOBACZYMY KTO BĘDZIE LEPSZY. PROPOZYCJA NIEZOSTAŁA PRZYJĘTA (OJ TEN BRZUSZEK PANIE GRZEGORZU!). ALE NIE...104
  • Krasnoludek zawłaszczony22 maj 2011, 12:00Krasnoludek to bajkowy skrzat przyjazny światu i ludziom. Wielu Polaków wierzy w krasnoludki, ale są też tacy, którzy kwestionują istnienie tej tajemniczej nacji. Wielu teoretyków literatury głosi, że krasnoludki pojawiły się za sprawą płodności...106